Hvad er solskoldning egentlig? 

Solskoldning er en inflammationsreaktion i huden forårsaget af, at den udsættes for UVA- og især UVB-stråler. Den ledsages af rødme, en smertefuld varmefornemmelse og kløe, som i de alvorligste tilfælde kan føre til blærer. Solskoldning kan også efterlade ar på huden. Sværhedsgraden varierer alt efter hudtype og fototype, individuel UV-sensitivitet, genetiske faktorer, varighed og hyppighed af eksponeringen og solstrålernes intensitet. 

 

av_solaires_schema_brulure_degres-1-2-2-3_16x9 1. Hypodermis – 2. Dermis – 3. Epidermis – 4. Rødme – 5. Knopper – 6. Misfarvet hud – 7. Let smerte 

De tre typer af solstråler

Direkte stråling

Varierer afhængigt af højde, breddegrad, årstid og tidspunkt på dagen

Diffus stråling

Spredes af atmosfæriske komponenter som f.eks. skyer,

tåge og støvpartikler

Reflekteret stråling

Fra overflader; varierer alt efter, hvor reflekterende overfladen er (sne, sand, hav, græs osv.).

Direkte, diffus og reflekteret stråling kaldes tilsammen total solstråling. 

av_solaires_soleil_bienfaits_mefaits_5x4_590x590

Hvis du ud over din solskoldning har hovedpine eller feber, kan du have fået solstik. I et sådant tilfælde bør du søge råd hos en læge. Symptomerne kan blive mere alvorlige inden for 2 dage efter solskoldning, men aftager i løbet af få dage.

Førstegradsforbrændinger

En førstegradsforbrænding er en simpel erytem: huden er rød, tør og smertefuld. Dette er f.eks. tilfældet ved overfladisk solskoldning uden blærer eller hud, der skaller, hvor kun overhuden er påvirket. Det tager i gennemsnit en uge at hele en førstegradsforbrænding fuldstændigt, og den efterlader ikke ar på huden. Du kan hjælpe din hud med at hele ved at fugte den regelmæssigt. 

av_solaires_schema_brulure_degre-1_1x1_473x373 1. Hypodermis – 2. Dermis – 3. Epidermis – intakt hud - 4. Rødme 
av_solaires_schema_brulure_degre-2-superficiel_1x1_473x420 1. Hypodermis – 2. Dermis – 3. Epidermis – 4. Rødme – 5. Vabler

Overfladiske andengradsforbrændinger

Overfladiske andengradsforbrændinger er kendetegnet ved, at der umiddelbart eller inden for få timer efter forbrændingen opstår røde blærer fyldt med en klar væske. Dermis er påvirket. Huden er meget følsom over for berøring, og selv kontakt med tøj bliver smertefuld. Huden heler på 2 til 3 uger, og forbrændingen efterlader ikke ar på huden. For at lette helingen bør du huske at desinficere og fugte din hud.

Dybe andengradsforbrændinger

Der er normalt hul på blærerne. Under disse blærer er dermis misfarvet, og smerten er mild, fordi huden føles bedøvet. Mens dermis ved overfladiske andengradsforbrændinger er rød og følsom, ødelægges blodkarrene ved dyb andengradsforbrænding. Denne type forbrænding kræver lægehjælp. Helingen tager normalt 2 til 3 uger og giver et mere eller mindre diskret ar.

av_solaires_schema_brulure_degre-2-profond_1x1_473x422 1. Hypodermis – 2. Dermis – 3. Epidermis – 4. Misfarvet hud – 5. Let smerte
av_solaires_schema_brulure_degre-3_1x1_473x395 1. Hypodermis – 2. Dermis

Tredjegradsforbrændinger 

Huden føles som pap, er hvid eller brunlig i farven, mister sin sensitivitet, og hårene er brændte. Dermis er påvirket, undertiden endda hypodermis, og der er i så fald risiko for infektion. Lyse røde mærker med ødemer opstår omkring 2 og 6 timer efter eksponeringen og ender med en kraftig afskalning og langvarig pigmentering. Denne fase kræver akut behandling, som regel på hospitalet.

VENLIG, KOMPETENT RÅDGIVNING

Pas på solskoldning

Hvis du ud over din solskoldning har hovedpine eller feber, kan du have fået solstik. I et sådant tilfælde bør du søge råd hos en læge. Symptomerne kan blive mere alvorlige inden for 2 dage efter solskoldning, men aftager i løbet af få dage.

Sådan slipper du af med solskoldning

Det tager ca. en uge, før solskoldning går ind i den helende fase. Det kan tage længere tid, inden solskoldning forsvinder, hvis den forårsager blærer, og mange blodkar er blevet ødelagt. Helingen kan tage mellem to uger og en måned, og forbrændingen kan efterlade pletter eller ar på huden. 

av_thermal spring water_spray_social_19_post_3282779003131_hd_473x435

Sådan beroliger du en solskoldning

Hvis du har fået en mild solskoldning, kan du gøre nogle få ting for at berolige din hud:

  • Gå ikke ud i solen mere (uanset hvor slem solskoldningen er.), og hold dig i skyggen
  • Drik rigeligt med vand for at bekæmpe dehydrering 
  • Påfør beroligende cremer efter solbadning på de solskoldede områder
  • Frisk det forbrændte område op med koldt vand

  • Hvis der opstår blærer, må de ikke punkteres, men bør i stedet dækkes med en steril forbinding
  • Hold øje med din temperatur
  • I tilfælde af hovedpine eller feber bør du tage paracetamol.

Hvis forbrændingen er mere alvorlig, med dybe anden- eller tredjegradssymptomer som f.eks. vabler og en paradoksal mangel på smerte, bør du kontakte din læge så hurtigt som muligt. 

VENLIG, KOMPETENT RÅDGIVNING 

Hvordan køler man huden efter en solskoldning?

  • Start med et kompres med Avène Avène Termalkildevand. For at lave dit kompres lægger du et stykke gaze i blød i Avène Avène Termalkildevand og lægger det derefter på det berørte område og lader det sidde i 15 minutter, mens du jævnligt sprayer det med mere Avène Avène Termalkildevand. 
  • Opbevar dit Avène Termalkildevand i køleskabet for at øge dets forfriskende virkning 
  • Tag lidt After-Sun Lotion i hænderne og påfør det på huden ved at lægge hænderne fladt på kroppen og ansigtet – uden at gnide.

Konsekvenser af gentagne solskoldninger på huden

Uanset intensiteten af en solskoldning kan den have alvorlige konsekvenser på lang sigt. Huden husker alt, og gentagne solskoldninger kan blive permanent præget i huden som på en kamerafilm, nogle gange i en sådan grad, at den ikke kan repareres. Derfor er det vigtigt at vælge den rette solbeskyttelse og nøje følge reglerne for soleksponering for at forebygge risikoen for hudkræft. 

av_solaires_enfant_application_protection_1x1_v1_473x489

Risici ved hudaldring

Solen er en faktor, der fremskynder hudens aldring, ligesom rygning. UVB-stråler får overhuden til at blive tykkere, mens UVA-stråler ødelægger hudens bindevæv og forårsager tab af elasticitet og hydreringskapacitet. Rynker, slap hud og brune solpletter er alle tegn på for tidlig hudaldring. Men når huden er blevet tykkere, er det vanskeligere at blive solbrændt: hudens melanocytter er mindre reaktive, fordi de også er ældet for tidligt, og solskoldning er mere smertefuld, fordi huden er mere tør. Det er en ond cirkel, som bør brydes så hurtigt som muligt ved at beskytte huden mod solen fra en meget ung alder. 

Huden er blevet sart

Efter en solskoldning skal huden have lov til at trække vejret og ikke udsættes for sol igen før om et stykke tid. Solskoldet hud er sart og er mere sensitiv over for alle eksterne faktorer: Kulde, vind og salt er alle elementer, der kan angribe huden.
Huden har en hukommelse: Den bliver præget ligesom filmen på et kamera, og solskoldning kan efterlade mærker.

Risikoen for hudkræft

Hvis man for ofte udsættes for UVA-stråler, kan det føre til en irreversibel ændring af hudcellernes genetiske sammensætning, som derefter formerer sig hurtigt og forårsager en tumor. Der findes flere typer hudkræft, som hovedsageligt skyldes solen, hvoraf den alvorligste er modermærkekræft. 

Solskoldning: Vi besvarer dine spørgsmål

Hold dig ude af solen (tag hat og solbriller på og brug en parasol), og påfør aftersuncreme hver aften for at berolige huden. Hvis du er belvet solskoldet, kan en reparationscreme anbefales.

Solskoldning skydes 80 % UVB- og 20 % UVA-stråler.

Melanin er hudens naturlige fotobeskyttelse mod UV-stråler. Det er derfor, at solbrun hud er bedre til at blokere UV-stråler end hvid hud. Men denne beskyttelse er begrænset: over et vist strålingsniveau kan huden stadig blive skoldet. Selv hvis du er blevet solbrændt, er det vigtigt fortsat at beskytte din hud ved at bruge en solcreme med en høj solfaktor.

Andengradsforbrændinger udløser en solbrun farve. Men hvilken pris betaler du? Grimme blærer, risiko for depigmentering, smerter, for tidlig hudaldring ... Ved førstegradsforbrændinger: Din hud vil inden for et par timer eller dage simpelthen vende tilbage til sin oprindelige tilstand. Det tærer dog på din solkapital.

Solskoldning kan aldrig betragtes som en forberedelse til solbadning, og du bør ikke gå ud i solen efter en solskoldning. Selv om en solskoldning nogle gange giver anledning til solbrændthed efter et par dage, kan den også forårsage permanente pigmentpletter.

Tilbage til toppen