Solskoldning er en inflammationsreaktion i huden forårsaget af, at den udsættes for UVA- og især UVB-stråler. Den ledsages af rødme, en smertefuld varmefornemmelse og kløe, som i de alvorligste tilfælde kan føre til blærer. Solskoldning kan også efterlade ar på huden. Sværhedsgraden varierer alt efter hudtype og fototype, individuel UV-sensitivitet, genetiske faktorer, varighed og hyppighed af eksponeringen og solstrålernes intensitet.
Varierer afhængigt af højde, breddegrad, årstid og tidspunkt på dagen
Spredes af atmosfæriske komponenter som f.eks. skyer,
tåge og støvpartikler
Fra overflader; varierer alt efter, hvor reflekterende overfladen er (sne, sand, hav, græs osv.).
Direkte, diffus og reflekteret stråling kaldes tilsammen total solstråling.
Hvis du ud over din solskoldning har hovedpine eller feber, kan du have fået solstik. I et sådant tilfælde bør du søge råd hos en læge. Symptomerne kan blive mere alvorlige inden for 2 dage efter solskoldning, men aftager i løbet af få dage.
En førstegradsforbrænding er en simpel erytem: huden er rød, tør og smertefuld. Dette er f.eks. tilfældet ved overfladisk solskoldning uden blærer eller hud, der skaller, hvor kun overhuden er påvirket. Det tager i gennemsnit en uge at hele en førstegradsforbrænding fuldstændigt, og den efterlader ikke ar på huden. Du kan hjælpe din hud med at hele ved at fugte den regelmæssigt.
Overfladiske andengradsforbrændinger er kendetegnet ved, at der umiddelbart eller inden for få timer efter forbrændingen opstår røde blærer fyldt med en klar væske. Dermis er påvirket. Huden er meget følsom over for berøring, og selv kontakt med tøj bliver smertefuld. Huden heler på 2 til 3 uger, og forbrændingen efterlader ikke ar på huden. For at lette helingen bør du huske at desinficere og fugte din hud.
Der er normalt hul på blærerne. Under disse blærer er dermis misfarvet, og smerten er mild, fordi huden føles bedøvet. Mens dermis ved overfladiske andengradsforbrændinger er rød og følsom, ødelægges blodkarrene ved dyb andengradsforbrænding. Denne type forbrænding kræver lægehjælp. Helingen tager normalt 2 til 3 uger og giver et mere eller mindre diskret ar.
Huden føles som pap, er hvid eller brunlig i farven, mister sin sensitivitet, og hårene er brændte. Dermis er påvirket, undertiden endda hypodermis, og der er i så fald risiko for infektion. Lyse røde mærker med ødemer opstår omkring 2 og 6 timer efter eksponeringen og ender med en kraftig afskalning og langvarig pigmentering. Denne fase kræver akut behandling, som regel på hospitalet.
Hvis du ud over din solskoldning har hovedpine eller feber, kan du have fået solstik. I et sådant tilfælde bør du søge råd hos en læge. Symptomerne kan blive mere alvorlige inden for 2 dage efter solskoldning, men aftager i løbet af få dage.
Det tager ca. en uge, før solskoldning går ind i den helende fase. Det kan tage længere tid, inden solskoldning forsvinder, hvis den forårsager blærer, og mange blodkar er blevet ødelagt. Helingen kan tage mellem to uger og en måned, og forbrændingen kan efterlade pletter eller ar på huden.
Uanset intensiteten af en solskoldning kan den have alvorlige konsekvenser på lang sigt. Huden husker alt, og gentagne solskoldninger kan blive permanent præget i huden som på en kamerafilm, nogle gange i en sådan grad, at den ikke kan repareres. Derfor er det vigtigt at vælge den rette solbeskyttelse og nøje følge reglerne for soleksponering for at forebygge risikoen for hudkræft.
Solen er en faktor, der fremskynder hudens aldring, ligesom rygning. UVB-stråler får overhuden til at blive tykkere, mens UVA-stråler ødelægger hudens bindevæv og forårsager tab af elasticitet og hydreringskapacitet. Rynker, slap hud og brune solpletter er alle tegn på for tidlig hudaldring. Men når huden er blevet tykkere, er det vanskeligere at blive solbrændt: hudens melanocytter er mindre reaktive, fordi de også er ældet for tidligt, og solskoldning er mere smertefuld, fordi huden er mere tør. Det er en ond cirkel, som bør brydes så hurtigt som muligt ved at beskytte huden mod solen fra en meget ung alder.
Efter en solskoldning skal huden have lov til at trække vejret og ikke udsættes for sol igen før om et stykke tid. Solskoldet hud er sart og er mere sensitiv over for alle eksterne faktorer: Kulde, vind og salt er alle elementer, der kan angribe huden.
Huden har en hukommelse: Den bliver præget ligesom filmen på et kamera, og solskoldning kan efterlade mærker.
Hvis man for ofte udsættes for UVA-stråler, kan det føre til en irreversibel ændring af hudcellernes genetiske sammensætning, som derefter formerer sig hurtigt og forårsager en tumor. Der findes flere typer hudkræft, som hovedsageligt skyldes solen, hvoraf den alvorligste er modermærkekræft.
Hold dig ude af solen (tag hat og solbriller på og brug en parasol), og påfør aftersuncreme hver aften for at berolige huden. Hvis du er belvet solskoldet, kan en reparationscreme anbefales.
Solskoldning skydes 80 % UVB- og 20 % UVA-stråler.
Melanin er hudens naturlige fotobeskyttelse mod UV-stråler. Det er derfor, at solbrun hud er bedre til at blokere UV-stråler end hvid hud. Men denne beskyttelse er begrænset: over et vist strålingsniveau kan huden stadig blive skoldet. Selv hvis du er blevet solbrændt, er det vigtigt fortsat at beskytte din hud ved at bruge en solcreme med en høj solfaktor.
Andengradsforbrændinger udløser en solbrun farve. Men hvilken pris betaler du? Grimme blærer, risiko for depigmentering, smerter, for tidlig hudaldring ... Ved førstegradsforbrændinger: Din hud vil inden for et par timer eller dage simpelthen vende tilbage til sin oprindelige tilstand. Det tærer dog på din solkapital.
Solskoldning kan aldrig betragtes som en forberedelse til solbadning, og du bør ikke gå ud i solen efter en solskoldning. Selv om en solskoldning nogle gange giver anledning til solbrændthed efter et par dage, kan den også forårsage permanente pigmentpletter.