av_solaires_allergie_urticaire_1x1 473x473

Symptomer på solallergi

Hvordan ved du, om du har en solallergi? Din hud er rød og klør, når du har været ude i solen. Solallergi, eller lucit, som er den medicinske betegnelse, viser sig som rødme: Et udslæt bestående af små, let hævede røde knopper eller papler og kløe dér, hvor din hud har været udsat for sol.   Den ses oftest på udsatte områder som halsudskæring, skuldre, arme, håndryg og fødder. Der findes flere former for solallergi.
 

Polymorfe lysudbrud

Polymorfe lysudbrud eller soleksem er den mest almindelige form for solallergi. Den rammer især unge kvinder, især på halsen, men den kan forekomme på ethvert andet sted på kroppen, der er udsat, med den bemærkelsesværdige undtagelse af ansigtet. Reaktionen opstår efter den første eller anden soleksponering om sommeren. Den kanbesværliggøre dit liv i en uge, men det har den fordel, at den ikke vender tilbage efter yderligere udsættelse for solen i samme sæson, som om huden har vænnet sig til solen. Når det er sagt, vil polymorfe lysudbrud sandsynligvis komme tilbage hvert år.

 

Polymorphic lucite

Polymorphic lucite er mindre almindelig, men mere besværlig, idet den rammer alle udsatte områder, herunder ansigtet, og opstår efter hver eksponering, uanset om det er i begyndelsen, midten eller slutningen af sommeren. Denne type solallergi vil sandsynligvis også komme tilbage i de efterfølgende år.

 

Udbrud af sår på ørerne

Solallergi rammer også børn. En særlig form for solallergi rammer børn og unges ører, oftere drenge end piger, og ofte under ophold i bjergene.

 

Solar urticaria

Og endelig udløses solar urticaria inden for få minutter efter eksponering og forsvinder spontant efter få minutter eller timer, når man opholder sig i skyggen, afhængigt af den enkelte. Det resulterer i tykke, røde, kløende pletter, der ligner de blærer, man får af brændenælder. 

 

 

  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite_estival_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite-polymorphe_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_urticaire-solaire_4x5_2025x2880</span>

Solens både gavnlige og skadelige virkning på huden

Sådan plejer du solallergi

Der er en række måder at pleje solallergi på, men det første skridt til at begrænse risikoen er at begrænse soleksponeringen.

Beskyt dig selv mod solen

Tilgængelig pleje

Den første måde at pleje solallergi på er at undgå sollys: Uden sollys ingen lucit. Det er derfor vigtigt at kende og respektere reglerne for soleksponering og at beskytte din hud med tøj, hat, solbriller og ved at vælge den rette solbeskyttelse til din hudtype

Ud over at begrænse eksponeringen kan du tage kosttilskud, der sælges på apoteket, et par uger før første gang du går ud i solen og under hele den tid, du eksponeres for sol. Men hvis disse enkle foranstaltninger ikke er nok, kan din læge udskrive medicin som f.eks. syntetiske antimalariamidler, som du skal tage under hele ferien. Din læge kan endda anbefale en PUVA-behandling hos en hudlæge, hvor UVA gives til huden i gradvist større doser. 

VENLIG, KOMPETENT RÅDGIVNING 

Med hver ny solrig årstid er vi nødt til at tillægge os gode vaner, for ingen behandling kurerer helt. Der er ingen grund til at være nedtrykt, hvis du har solallergi: Du behøver ikke at opholde dig i skyggen om sommeren. Gode solvaner kan hurtigt læres, og de vil være til stor gavn for dig. 

 

Hvilken rolle spiller UVA- og UVB-strålerne i forbindelse med solallergi?

Mens UVB giver den solbrune farve og solskoldning, er UVA den skyldige, når det drejer sig om solallergi. Derfor er det vigtigt at finde en solcreme, der beskytter mod begge typer UV-stråler.

 

av_solaires_schema_allergie_uva_uvb_1x1_473x590 1. Hypodermis; 2. Dermis; 3. Epidermis; 4. UVA; 5. UVB

Lucit rammer ca. 10 % af alle voksne og heraf flest kvinder, nemlig 90 % af tilfældene. De fleste af de ramte er unge voksne. Allergien kan forekomme i nogle få år og derefter forsvinde helt.

Er der andre årsager til solreaktion end lucit?

Absolut: symptomerne på sommerlucit er de samme som andre årsager. Sommerlucit må ikke forveksles med en reaktion forårsaget af parfume eller et andet fototoksisk produkt på huden eller ved indtagelse af fotosensibiliserende medicin før soleksponering.

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473
Tilbage til toppen