Hvad er en graviditetsmaske?

Graviditetsmaske, også kendt som melasma, rammer næsten udelukkende gravide kvinder.

Symptomer på graviditetsmaske

Graviditetsmaske er en hudtilstand, der viser sig som uregelmæssigt formede pigmentpletter i ansigtet (pande, næse, kindben eller læbens overkant), på halsen eller på brystet. Graviditetsmaske forekommer hos nogle gravide kvinder efter graviditetens første trimester og kan vare ved efter fødslen, indtil barnet er seks måneder gammelt.

 

av_solaires_taches-brunes_1x1 473x473

Årsager til melasma

Graviditetsmaske opstår som følge af en overproduktion af melanin, det pigment, der er ansvarlig for overhudens farve, fra melanocytterne, de celler, der er specialiseret i solbruning, og som er i en hyperfunktionel tilstand. Den hormonelle omvæltning forårsaget af graviditeten og stigningen i hormonniveauet, især østrogen, er ansvarlig for denne overdrevne produktion af melanin. Typen af eksponering for solens stråler og hvor på kroppen spiller også en rolle for forekomsten. Vær opmærksom på, at selv et meget lavt niveau af sollys er nok til at udvikle graviditetsmaske. Genetiske faktorer kan også spille en rolle i forbindelse med graviditetsmasken (fototype, familiehistorie osv.). 

av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1 473x473

Hvem er berørt af graviditetsmaske?

På trods af navnet navnet er det ikke kun gravide kvinder, der lider af graviditetsmaske.

Gravide kvinder er mest berørt af graviditetsmaske.

I Frankrig mener man, at 5 % af de gravide kvinder er ramt af graviditetsmaske, men forekomsten varierer meget fra land til land. Mørkhudede kvinder er generelt mere ramt af graviditetsmaske/melasma end lyshudede kvinder. Det er den enkelte persons fototype, dvs. hud- og hårfarve, der bestemmer risikoen for at udvikle denne hudlidelse. De mørkeste fototyper, 4 og 5, er de mest berørte. 

 

Hvis du allerede har været ramt af graviditetsmaske under en graviditet, bør du være opmærksom og huske at beskytte dig med en egnet solcreme. Det skyldes, at kvinder, der er ramt af graviditetsmaske, risikerer at få dem igen under fremtidige graviditeter.

Mænd kan dog også blive ramt af lidelsen.

Nogle mænd kan også opleve solpletter i ansigtet, der ligner en graviditetsmaske. Dette kaldes melasma eller chloasma. Dette kan igen skyldes brug af østrogenbehandling, f.eks. i tilfælde af prostatakræft, eller for meget og for hyppig soleksponering. 

 

av_solaires_masque-de-grossesse_homme_1x1

VENLIG, KOMPETENT RÅDGIVNING 

Sådan modvirker du graviditetsmaske

Lige som med solskoldninggælder her ”nul risiko = nul eksponering”-formlen. For at modvirke en graviditetsmaske er det vigtigt at beskytte dig selv mod solen ved at undgå soleksponering, tage en hat på og bruge en egnet solcreme med meget høj beskyttelse. 

Cremer til graviditetsmaske

Cremer til graviditetsmaske

Melasma forsvinder normalt efter fødslen. Hvis dette ikke er tilfældet, kan du gå til en hudlæge, som vil udskrive dig depigmenterende cremer baseret på hydroquinon. Du kan også få en depigmenterende peeling, dvs. en maske med aktive ingredienser, der hjælper med at bekæmpe pigmentforstyrrelser i huden.

 

Tilbage til toppen