På beskadiget hud udløser soleksponering en inflammationsreaktion, så ar risikerer at efterlade permanente mærker på huden. Sådan beskytter du dit ar mod solen: Hvorfor bør du ikke udsætte dit ar for solen? Vores svar på dine spørgsmål om pleje af din hud og dine ar.

av_votre-peau_cicatrisation_genou_enfant_fille_5x4 470x470

Hvorfor bliver ar tydeligere, når de udsættes for sol?

Din hud fortæller historien om dit liv, som kan indeholde både små skader og store ulykker. Ar er sjældent behagelige, men de er en del af livet. Disse læsioner, som kan være mere eller mindre dybe, kan være langvarige og være lang tid om at hele. Overhuden, som er tyndere og mere sart på arret, er meget følsom over for UV-stråler under hele hudens genopbygningsproces.   Når huden udsættes for solens stråler, arbejder den skadede hud hårdt for at beskytte sig selv ved at producere mere melanin. Dette kan føre til små brune pletter. Ddermatologer kalder dette hyperpigmentering efter ardannelse.

 

Forskellige typer af ar

Farven på et ar er en god indikator for, hvor længe det vil være der, og hvor langt det er i sin helingsproces.

Pink eller rødt ar

Et lyserødt eller rødt ar er et frisk ar, der er mindre end 6 måneder gammelt. Huden er endnu ikke helt genopbygget, og den bliver let brun i solen. Løsningen er om muligt at undgå at udsætte arret for sol ved at beskytte det med en beklædningsgenstand eller en forbinding og om nødvendigt med enmeget høj solfaktor (SPF 50+).

Hvidt ar

Et hvidt ar er et modent ar, som har afsluttet sin genopbygningsproces. Selv om der ikke længere er risiko for pigmentering, kan dit ar stadig reagere på solen. Det er derfor selv på dette stadie bedst fortsat at smøre en solcreme med høj solfaktor på arret.

Gode vaner til at beskytte dine ar mod solen

Gode vaner til at beskytte dine ar mod solen

  • Anvend SPF-beskyttelse på dit ar hele året rundt
  • Hvad angår resten af kroppen, bør du undgå de mest intense solskinstimer fra kl. 12 til 15
  • Om sommeren bør du bruge en høj solfaktor, når solen er stærkest.
  • Om vinteren kan du erstatte denne med en solcreme med lavere solfaktor, men undgå at gå under SPF 15. I bjergene bør du bruge en solcreme med en solfaktor på mindst 30. Brug ikke mindre end det, selv om du mener, at du er solbrun nok.

VENLIG, KOMPETENT RÅDGIVNING 

Hvad nu, hvis det er for sent?

Skaden er sket, og dit ar er blevet brunt eller er omkranset af en brun farve ... Nu må du se tiden an. Nogle pigmentmærker kan forsvinde med tiden, men det tager normalt flere år. Hvis du ikke kan holde ud at se dit ar til daglig, kan du overveje mere omfattende medicinske løsninger som f.eks. depigmenteringsprodukter, laser eller kirurgi.

Tilbage til toppen