Hvad betyder begrebet ”solkapital”?

Udtrykket ”solkapital” henviser til den mængde UV-lys, som huden kan tåle, før den bliver beskadiget. Denne evne er genetisk bestemt og varierer alt efter fototype. Vores solkapital er begrænset: Når vi er 20 år gamle, har vi allerede opbrugt 50 % af vores kapacitet. Udtrykket ”solkapital” henviser også indirekte til det arsenal af forsvarsmekanismer, som huden har til rådighed for at bekæmpe solens skadelige virkninger, såsom solskoldning og hudaldring. Den erhverves ved fødslen, den kan ikke fornys, og den afhænger af den enkelte persons fototype. Hver hudtype har sine egne egenskaber og reagerer forskelligt på solen. 

Hvad påvirker din solkapital?

Hver enkelt persons solkapital afhænger af mange faktorer.

Din fototype

Lyse fototyper (fototype I og II) er meget følsomme over for solen og har en meget lav solkapital. I modsætning til mørkere hudfarver (fototype IV eller V) er intensiteten af deres solbrændthed og melanocytkapacitet i løbet af deres levetid begrænset. Jo mere melanin et individ naturligt har, jo større er solkapitalen, og jo bedre er individet rustet mod solen. 

Din historie spiller en rolle

Personer, der i barndommen er blevet solskoldet ofte, ser deres solkapital aftage med årene, da solens virkninger på huden akkumuleres, og huden husker disse aggressorer. Og pas på sommerfugleeffekten: En solskoldning i barndommen kan blive til hudkræft i voksenalderen. 

Dine beskyttelses- og eksponeringsvaner

Lyse fototyper (fototype I og II) er meget sensitive over for solen og har en meget lav solkapital. I modsætning til mørkere hudfarver (fototype IV eller V) er intensiteten af deres solbrændthed og melanocytkapacitet i løbet af deres levetid begrænset. Jo mere melanin et individ naturligt har, jo større er solkapitalen, og jo bedre er individet rustet mod solen. 

Miljøet

Stress, rygning, forurening og en kost med et lavt indhold af antioxidanter fremmer spredning af frie radikaler. Det er frie elektroner, der bevæger sig gennem kroppen og er ansvarlige for hudens aldring, bidrager til tør hud og gør den mindre egnet til at blive solbrun.

Modermærkekræfter er direkte forbundet med den måde, du passer på din solkapital

Selv om der er en række forskellige faktorer (kemiske, fysiske, medicinske, ernæringsmæssige, virale), lader det til, at intens og gentagen soleksponering spiller en aktiv rolle i forekomsten af modermærkekræft. Derfor er det vigtigt at beskytte sig selv mod solen ved at overholde reglerne for soleksponering og vælge en god solbeskyttelse. Dette gælder især for personer i fototypegruppe I og II, som er særligt sensitive over for modermærkekræft: forebyggelse alene er ikke nok til at forsinke forekomsten af modermærkekræft, som er den lvorligste form for hudkræft. Eksponering for ultraviolet stråling har akkumulerende virkninger, hvilket betyder, at de hober sig op over tid. Hudskaderne begynder i en tidlig alder og vokser i løbet af livet, selv om de ikke er synlige. Det er generelt accepteret, at der skal 10 til 15 års overdreven soleksponering til at forårsage kræft. Så pas godt på din solkapital.

 

av_sun-care_intense-protect-50-_social_8_post_3282770141214_hd_5x4 473x473

Forekomsten af modermærkekræft er direkte proportional med antallet af solskoldninger i barndommen, som er det tidspunkt i livet, hvor huden er mest sårbar over for stråling.

VI BESVARER DINE SPØRGSMÅL

Når vores evne til at modstå solskader mindskes, er det lidt ligesom at bruge klip på et klippekort. Hvis du vil fortsætte med at nyde solen på sikker vis, skal du være på vagt. Faktisk bør vi være forsigtige fra de tidligste stadier i livet, når det gælder overdreven soleksponering. Men det er aldrig for sent at gøre det rigtigt. Forebyggelse af solrelaterede risici kræver solbeskyttelse eller konstant forsigtighed, når det gælder soleksponering, især ved nøje at overholde nogle få fornuftige regler i forbindelse med solen: Ophold dig ikke for længe i solen midt på dagen, hav tøj, hat og solbriller med UVA-beskyttelse på og brug en solcreme med høj eller meget høj beskyttelsesfaktor.

Desværre findes der ikke nogen mirakelmetode til at øge din evne til at modstå solskader og din huds evne til at blive solbrun. Din evne til at modstå solskader afhænger af din hudtype, dine eksponeringsvaner og den eksponering for UV-stråler, som din hud allerede har akkumuleret. Når det er sagt, kan du nyde solen i længere tid ved at tillægge dig gode vaner fra en ung alder: Kombinér tøj og solbeskyttelse, undgå eksponering midt på dagen, berolig huden efter solbadning og hav altid solcreme med sig, især om sommeren..

Solskoldning er allerede et stærkt signal fra din hud om, at du ikke har beskyttet den. De første tegn på hudens aldring, rynker og fine linjer, manglende udstråling og tab af elasticitet er alle tegn på, at din hud ikke længere kan tåle UV-eksponering, og at din evne til at modstå solskader er opbrugt. Disse tegn er forbundet med en nedsættelse af hudens cellestofskifte og gentagne angreb fra frie radikaler som følge af udsættelse for UV-stråler. Hvis modermærkekræft eller andre former for hudkræft opstår, er det et endnu stærkere signal om, at du ikke længere bør udsætte din hud for sol, og at det er vigtigt at overvåge dine modermærker og beskytte din hud.

Tilbage til toppen