av_solaires_shema_epiderme-hypoderme-melanocytes_1x1 473x590 1. Hypodermis. 2. Dermis. 3. Epidermis. 4. UVA. 5. Melanin. 6. Melanocytter.

Hvad betyder det at blive brun?

Først og fremmest skal vi forstå, hvad det betyder at blive brun. Huden består af flere lag: overhuden er det mest overfladiske lag, hvor cellerne regenereres hurtigere, dermis er det mellemliggende lag, og hypodermis er det dybeste lag. Det er cellerne i overhuden, bliver brune takket være de specialiserede celler, der skaber farven: melanocytterne. Under påvirkning af UV-stråler producerer disse celler et farvet pigment, melanin. Melaninen udstødes derefter af melanocytterne og farver de tilstødende celler i overhuden.  

Evnen til at blive solbrun afhænger først og fremmest af din fototype, som går hånd i hånd med mængden af aktive melanocytter og dermed din evne (eller mangel på samme) til at producere melanin. En solbrun kulør og solskoldning ændrer ikke melanocytterne på kort sigt. Når al den producerede melanin er blevet afstødt i forbindelse med den almindelige og kontinuerlige cellefornyelse, får huden sin oprindelige farve tilbage. Dets evne til at blive brun forbliver den samme.

Evnen til at blive brun

Afsnit: Evnen til at blive brun er unik for hvert enkelt individ. Den afhænger af hudens fototype og af melanocytterne, som er de celler, der producerer det melanin, der pigmenterer overhuden, og som har til opgave at producere melanin. Melaninen i huden danner en naturlig barriere mod UV-stråler, men den er ikke tilstrækkelig til at beskytte huden fuldstændigt. Uanset hvad du gør, kan du desværre ikke ændre din huds struktur eller dens evne til at blive solbrun.

De seks hudfototyper

Denne fototype er meget sjælden. Det drejer sig om personer med albinisme, hvis hud ikke er i stand til at danne melanin på grund af en genetisk mangel. Mennesker med albinisme har et karakteristisk lyst gulligt hvidt hår, deres øjne har ingen farve, deres hud er meget lys hvid, den mindste soleksponering giver solskoldning, og de bliver aldrig solbrune.
Anbefalet SPF: 50+

Denne hudtype er meget lys og lotionefarvet og har ofte fregner. Hårfarven er normalt rød eller rødblond. Selv meget kortvarig soleksponering vil give solskoldning, og de bliver næsten ikke solbrune. Det er vigtigt, at denne gruppe er beskyttet mod solen.
Anbefalet SPF: 50+

Lys hud, nogle gange med fregner, og blondt hår. Disse mennesker bliver næsten altid solskoldede, men de bliver svagt solbrune og har en let solbrun hud efter ferien.
Anbefalet SPF: 50+

Dette er en mellemliggende fototype, der er meget almindelig i Danmark. Disse mennesker er blonde eller brunhårede og har lys eller mørk hud. De kan blive forbrændte ved tidlig soleksponering, men udvikler derefter en klassisk gylden solbrun farve. Øjen- og hårfarven er vigtig. Blondiner af fototype 3 eller blondiner med lyse øjne ældes hurtigere end brunetter med mørke øjne ved gentagen soleksponering.
Anbefalet SPF: 30 eller 50

Denne gruppe består af personer med mørk hud og brunt hår, og de bliver sjældent solskoldede. De bliver hurtigt solbrune, fordi deres hud indeholder meget melanin.
Anbefalet SPF: 30

Denne fototype kaldes middelhavstypen. Det er mørkhudede mennesker, der meget sjældent bliver forbrændte og meget hurtigt bliver solbrune. Deres hud får en mørk solbrun farve.
Anbefalet SPF: 30

Denne gruppe består af mennesker med sort hud og mørke øjne. Derer meget modstandsdygtige over for sollys. En solcreme med lav solfaktor er tilstrækkelig for dem.
Anbefalet SPF: 10

Hvad er selvbruner?

Hvis du ønsker at blive brun uden sol eller forlænge din solkulør, er selvbruner en god løsning. Den aktive ingrediens i selvbruner er dihydroxyacetone (eller DHA), som farver hudens overfladelag ved overfladisk oxidation af melaninen på hudens overflade – i modsætning til en ophobning af melanin, som det er tilfældet ved naturlig solbruning. Den er normalt kombineret med erythrulose, en aktiv ingrediens af vegetabilsk oprindelse, som gør farven jævn.

Hvilken selvbruner bør du vælge?

Hvis du vil have synlige resultater hurtigt, er det bedre at bruge selvbrunerprodukter, der giver dig en solbrun hudfarve på få dage. En gradvis opbyggelig selvbruner kan også være et godt valg for personer med lys hud, som er bange for for meget kontrast.

Sådan anvender du selvbruner korrekt

Det kan være svært at påføre selvbruner: Du risikerer, at den efterlader mærker og striber og giver et unaturligt resultat.

Gode vaner

Gode vaner

  •  For at opnå en mere ensartet påføring kan du påføre selvbruner ved skiftevis at bruge begge hænder og bruge dine hænders hele overflade.
  • Brug ikke for meget tid på områder, hvor huden er tykkere, som f.eks. knæ og albuer. Påfør lidt bodylotion på forhånd for at fortynde selvbruneren på disse områder.
  • Undgå at påføre selvbruner på hælene.
  • Du bør om muligt eksfoliere huden dagen før, du påfører en selvbruner.
  • Glem ikke at vaske hænderne grundigt efter påføring.

VENLIG, KOMPETENT RÅDGIVNING

Den sunde glød fra en kost med et højt indhold af betacaroten

Gulerødder får dig ikke kun til at føle dig godt tilpas, de får dig også til at se godt ud. Fødevarer, der har et højt indhold af betakarotener (ud over gulerødder kan du finde dem i appelsiner, tomater og peberfrugter), hjælper din hud med at bevare en let gylden farve om vinteren og få en flot brun kulør, når solen kommer frem.

Solarier: Pas på farerne

Solen er en mangelvare, og vinteren er lang ... Du kan nemt blive fristet til at gå i solarium for at give dig selv en sund glød og bruge lidt mindre foundation. Men solarier er farlige for huden, og kunstige UV-stråler er fire gange mere skadelige end naturlige UV-stråler. Det skyldes, at solarier hovedsageligt bruger UVA-stråler, som er ansvarlige for hudens aldring og til dels for at øge risikoen for modermærkekræft. 

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1 473x473

Sol og solbadning: Pas på skjulte fjender

Solen er ikke altid der, hvor man forventer, den er ... Det vil måske overraske dig, at du ikke kun risikerer at blive udsat for solens skadelige virkninger, når du på stranden. Din hud er også udsat for solstråler, når du er på farten. For eksempel filtrerer vinduerne i din bil eller dit hjem UVB-stråler fra, men de lader en vis mængde UVA-stråler passere igennem.

Og selv skyggen kan være bedragerisk. Indirekte stråling er en reel fare, især hvis du befinder dig i et miljø, der reflekterer solstrålerne godt (sne, lyst sand, vand). Derfor er det vigtigt at beskytte din hud hele året rundt, på alle årstider, f.eks. med farvede solcremer, der beskytter mod solen og samtidig giver huden et strejf af farve. 

De tre typer af solstråling

  • Direkte stråling, som varierer afhængigt af højde, breddegrad, årstid og tidspunkt på dagen
  • Diffus stråling, der spredes af atmosfæriske komponenter såsom skyer, dis og støvpartikler
  • Reflekteret stråling, der reflekteres fra overflader, og som varierer alt efter, hvor reflekterende overfladerne er (sne, sand, hav, græs osv.).

Direkte, diffus og reflekteret stråling kaldes tilsammen total solstråling. 

LØSNINGEN TIL EN BRUN KULØR UDEN SOL

Moisturising Self-Tanner – Silky Gel

En gradvis, strålende og naturlig solbrun kulør til sensitiv hud i ansigtet og på kroppen.

 

Tilbage til toppen