Medicin og solen

Nogle lægemidler og stoffer indeholder molekyler, der reagerer på UV-lys, hvilket betyder, at deres struktur ændres, så de bliver allergifremkaldende eller endog giftige, når de udsættes for solen. Disse ændringer kan føre til, at hudens sensitivitet over for solen øges. Det kaldes fotosensibilisering.

Hvilke lægemidler er fotosensibiliserende?

Der er mange: anxiolytika, antibiotika, antidepressiver, antidiabetika, hormonbehandlinger osv. Hvis du er i medicinsk behandling, bør du læse følgesedlen omhyggeligt for at se, om du skal undgå sollys, mens du tager medicinen. Og hvis du planlægger en ferie, bør du tale med din læge på forhånd for at undgå risikoen for fotosensibilisering.

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473

Hvad er en fotosensibiliserende behandling eller medicin?

Medicinering og sollys er ikke altid forenelige med hinanden. Nogle typer behandlinger øger hudens sensitivitet over for solen, og man bør være ekstra forsigtig, inden man går ud i solen.

Nogle molekyler i din medicin kan blive allergifremkaldende eller endda giftige, når de udsættes for solen. Disse ændringer kan føre til, at hudens sensitivitet over for solen øges. Det kaldes fotosensibilisering.

VENLIG, KOMPETENT RÅDGIVNING

Tag din behandling på det rigtige tidspunkt

Om muligt bør du tage din medicin om aftenen, omkring kl. 17-18, i stedet for om morgenen.

Solens både gavnlige og skadelige virkninger på huden

Hvordan opstår fotosensibilisering?

Der er to typer af reaktioner på fotosensibilisering.

Fototoksisk reaktion

En fototoksisk reaktion er den mest almindelige type reaktion, som ikke må forveksles med solallergi. Denne type reaktion opstår, når der anvendes en stor mængde af det fotosensibiliserende produkt. Den viser sig i minutterne eller timerne efter soleksponering og resulterer i røde mærker på de områder af ansigtet, halsen og brystet samt på arme, ben og fødder, der har været udsat for solen. Efter den første fototoksiske reaktion kan yderligere eksponering udløse en forsinket reaktion eller fotoallergi.

Fotoallergisk reaktion

Dette er den sjældneste form for reaktion og skyldes brugen af en lille mængde af et fotosensibiliserende produkt, som huden genkender. Den viser sig inden for 24 timer eller mere efter soleksponering og resulterer i intens kløe på de områder, der har været udsat for solen, svarende til nældefeber eller eksem, som derefter kan sprede sig til resten af kroppen. Der kan også forekomme pigmentforandringer i form af en brun eller blålig farve.

Selv om du ikke har haft en reaktion efter et års behandling, betyder det ikke, at du er uden for risiko. Du kan opholde dig i solen ad flere omgange, før du får en lysfølsom allergisk reaktion. Og pas på: du kan også få den samme reaktion efter solariumbesøg.

Hvad skal du gøre, hvis du har en fotosensibiliserende reaktion?

I tilfælde af en reaktion på en fotosensibiliserende behandling skal al soleksponering straks ophøre. Afhængigt af sværhedsgraden vil apoteket eller lægen foreslå en creme eller gel til at berolige kløe og pleje eventuelle blærer.

Undgå solen

Som en forebyggende foranstaltning er det klogt at holde antallet af timer, hvor du er udsat for solen, på et minimum eller simpelthen ikke at gå ud i solen overhovedet.

Vælg den rette beskyttelse

Vær opmærksom på, hvad din hud fortæller dig: Selv om solskoldning normalt opstår 12 timer efter eksponering, beskriver patienterne ofte en brændende fornemmelse i det øjeblik, de udsættes for solskoldning. I alle tilfælde bør UV-eksponering undgås, og der bør anvendes maksimal UVA/UVB-beskyttelse.

Beskyt dig selv året rundt

Uanset om det er sommer eller vinter, om det er regnvejr eller solskin, så har solens stråler en effekt på huden, og derfor er det vigtigt at give din hud den daglige beskyttelse, den har brug for for at beskytte den hele året rundt. Selv når du opholder dig i byen, bør du anvende en solcreme eller en fugtighedscreme med solfaktor, der filtrerer UV-stråler, så du kan nyde livet i det fri med ro i sindet.

av_solaires_lucite_estival_1x1 473x473
av_solaires_demangeaison_boutons_1x1 473x473

Antibiotika er ligesom andre lægemidler uforenelige med solen og kan forårsage reaktioner som bumser, kløe og pigmenteringsproblemer. Hvis du er i medicinsk behandling, er det vigtigt, at du læser instruktionerne, før du går ud i solen for at begrænse risikoen ved soleksponering. 

Og lægemidler er ikke de eneste fotosensibiliserende stoffer: Nogle parfumer og andre alkoholbaserede kosmetiske produkter er også fotosensibiliserende, og det samme gælder visse planter og frugter (græs, persille, citrusfrugter, figner osv.).   Det mest typiske tilfælde er, når en person laver citronsaft, rører ved sin arm og derefter får mærker efter at have været i solen. Som tommelfingerregel bør du altid vaske dine hænderne godt efter at have spist eller lavet mad.
 

VI BESVARER DINE SPØRGSMÅL

Nej: En simpel gåtur i godt vejr kan resultere i en fototoksisk reaktion. Denne type reaktion, som er langt den mest almindelige form for fotosensibilisering, udarter sig som en solskoldning, der er uforholdsmæssig stor i forhold til solens eksponeringsniveau.

Selv hvis du ikke har haft en reaktion efter et års behandling, betyder det ikke, at du er uden for risiko. Du kan opholde dig i solen ad flere omgange, før du får en lysfølsom allergisk reaktion.

Medicin er ikke det eneste fotosensibiliserende stof: Nogle parfumer og andre alkoholbaserede kosmetikprodukter samt visse planter og frugter (græs, persille, citrusfrugter, figner osv.) er også fotosensibiliserende. Det mest typiske tilfælde er, når en person laver citronsaft, rører ved sin arm og derefter får mærker efter at have været i solen. Som tommelfingerregel bør du altid vaske dine hænderne godt efter at have spist eller lavet mad.

Fra samme serie

VORES LØSNINGER TIL BESKYTTELSE AF VORES FREMTID

Eau Thermale Avènes hudplejeprodukter udviklet til at beskytte huden og respektere havene

Tilbage til toppen