Symptomerne på eksem i ansigtet er inflammation i huden, og det viser sig ved røde og meget tørre pletter med blærer. De opstår på siden af næsen, på ørerne, kinderne, øjenlågene og på halsen. Disse hudlæsioner giver voldsom kløe, en tilstand der også er kendt som pruritus.
Denne hudtilstand opstår på meget tør og beskadiget hud og får eksem til at blusse op. Med andre ord: Skiftende perioder, hvor symptomerne forværres og kløen tager til, hvorefter symptomerne aftager Generelt reagerer denne hudtype, som også er kendt som atopisk hud, voldsomt over for kosmetiske produkter.
Ansigtseksem er en kronisk hudsygdom, en dermatose (hudlidelse), der påvirker immunsystemet og de hudceller, der fungerer som barriere mod allergener. Der findes især to typer eksem: kontakteksem og atopisk eksem.
Kontakteksem skyldes en overfølsom reaktion i huden på et allergen, og er ikke nødvendigvis relateret til genetiske faktorer. Denne reaktion foregår i to faser:
Listen over potentielle allergener er lang:
Atopisk dermativis, også kendt som børneeksem, er den mest almindelige type og den er ikke altid let at behandle. Den rammer børn og spædbørn, efter de er blevet et par måneder gamle og varer op gennem barndommen og i nogle tilfælde fortsætter den ind i voksenalderen.
For det meste skyldes atopisk eksem genetiske faktorer. Stress og visse udefrakommende faktorer kan også spille en væsentlig rolle og bidrage til eksemudbrud hos en prædisponeret hudtilstand.
Abnormiteter i huden og immunologiske abnormiteter går i arv fra generation til generation eller de opstår som følge af udefrakommende, stressende faktorer. Disse abnormiteter eller udefrakommende faktorer gør det let for allergifremkaldende molekyler at trænge ind i overhuden og udløse intensive reaktioner fra hudens immunforsvar, som f.eks. den inflammationstilstand, der er typisk for eksem.
Nej, eksem smitter ikke.
Personer med eksem bør i første omgange blive behandlet af sundhedspersonale, og her er en hudlæge at foretrække. Lægen vil først forsøge at identificere årsagen og det mulige allergen, der er ansvarlig for udbruddet af kontakteksem. Derefter vil der blive foretaget en priktest.
Lægen kan derefter ordinere passende behandling. Dette sker normalt i form af topiske kortikosteroider, der påføres lokalt på eksemudbruddet. Lægen kan anbefale yderligere behandling, alt afhængigt af hvor intensive symptomerne er. Denne behandling kan være:
Hvilken creme skal du bruge til eksem?
Antiinflammatorisk medicinsk behandling, der indeholder kortikosteroider, er effektivt til at behandle akutte eksemudbrud, da den dæmper inflammationen og kløen, men den forhindrer dog ikke udbruddene i at vende tilbage.
En hudplejerutine, der er velegnet til eksem, hjælper med at forlænge perioder uden opblussen af eksem og kan dermed med fordel kombineres med behandlingen.
NEWSLETTER
Hvilken hudplejerutine skal du adoptere?
Identificer, hvad din hud virkelig har brug for med hjælp fra vores eksperter og opdag den mest passende hudplejerutine for dig.