Indhold

Beskyttelse og overvågning af dine modermærker

av_solaires_proteger_grains-de-beaute_1x1_1620x1620

Hvad er et modermærke?

Et modermærke, eller nævus, er en brun cellemasse, der normalt er at finde på huden eller slimhinderne. Modermærker består af melanocytter, som er ansvarlige for hudens farve og solbruning. De begynder at dukke op uden på huden mellem 6 måneder og 1-års alderen og fortsætter med at vokse ind i voksenalderen. Modermærkedannelse afhænger af flere faktorer:

 • Soleksponering, især i barndommen
 • Hudfarve 
 • Den enkeltes immunsystem

 

Solens virkninger på modermærker.

Solen er en af de faktorer, der udløser modermærker, og det er derfor, at babyer – med få undtagelser – fødes uden modermærker. Jo flere modermærker en person har, jo større er risikoen for at udvikle hudkræft: 35 % af disse kræftformer udvikles i et eksisterende modermærke. Derfor bør børn og teenagere beskyttes godt mod solen, så væksten af modermærker stoppes, og eksisterende modermærker ikke udvikler sig til malignt modermærkekræft. Et mModermærkekræft kan let kan forveksles med et almindeligt og ufarligt modermærke: brun farve og manglende gene. Derfor er det ligesom med din hud vigtigt at tillægge sig gode vaner til at beskytte dine modermærker mod UVA- og UVB-stråler ved at indføre grundig fotobeskyttelse fra en tidlig alder.

 

VENLIG, KOMPETENT RÅDGIVNING 

Sådan beskytter du modermærker mod solen

For at beskytte modermærker og begrænse risikoen for modermærkekræftmodermærkekræft er det vigtigt at beskytte selv de mindste modermærker mod solen så meget som muligt. Vi anbefaler, at du nøje følger reglerne for sollys for at undgå, at der opstår nye modermærker: 

 • Undgå at blive udsat for solen mellem kl. 12 og 15
 • Hold dig i skyggen og ikke i direkte sollys
 • Påfør solcreme hver anden time
 • Begræns børns eksponering så meget som muligt: Deres hud er meget mere sensitiv end voksnes hud. Tøj (hat, T-shirt og solbriller) er stadig den bedste beskyttelse mod UV-stråler. 
 • Brug en solcreme med meget høj solfaktor og påfør den huden i rigelige mængder. Gentag, når du tørrer huden af og efter svømning eller efter, du/dine børn har svedt. 

Modermærker og fregner er to helt forskellige fænomener. Fregner skyldes en ophobning af pigment og er ofte et tegn på en meget lys hud, der ikke er i stand til at beskytte sig mod solen. Jo flere fregner du har, jo mere kan man sige, at huden har fået for meget sol. Pigmentet aktiveres af UV-lys for at beskytte huden.

Sådan kontrollerer du dine modermærker

Hvordan kan man se, om et modermærke er ondartet? Og hvordan kan du overvåge udviklingen af dine modermærker på tæt hold? Det er vigtigt at kontrollere dine modermærker eller få dem undersøgt af en hudlæge mindst én gang om året og oftere, hvis din hud er i risiko, eller hvis du tidligere har udviklet modermærkekræft. Tag dig tid til at se på huden som en helhed, uden at glemme områder i ansigtet eller på kroppen: 

1- Alle områder i ansigtet, uden at glemme på og bag ørerne.
2- Torso, ryg og sider, med front mod et spejl. 
3- Hele armen samt over- og underarme og håndflader.
4- Bagsiden af benene, mellemrum mellem tæerne, fodsåler og kønsorganer.
5- Nakken og hårbunden, lav skilninger i håret ved hjælp af et spejl.
6- Lænden og balderne.

Her er en huskeregel, der kan hjælpe dig, når du kontrollerer dine modermærker: ABCDE-reglen. Hvert af disse tegn på et modermærke er mistænkelige og fortjener din opmærksomhed:

 • A: Asymmetri (Asymmetry) 
 • B: Uregelmæssige kanter (Border)
 • C: Ujævn og varieret farve (Colour)
 • D: Diameter større end 6 mm (Diameter)
 • E: Udvikling eller enhver form for forandring af dit modermærke (Evolution)

Enhver forandring af dine modermærker bør tages som en advarsel, der kræver din opmærksomhed, da forandringer kan være et forvarsel om udviklingen af hudkræft. Søg straks læge, hvis en af ABCDE-reglerne passer på dig.

av_solaires_shema_grains-de-beaute_diagnostic_16x9 1100x619 - A: Asymmetri (Asymmetry) - B: Uregelmæssige kanter (Border) - C: Ujævn og varieret farve (Colour) - D: Diameter større end 6 mm (Diameter) - E: Udvikling (Evolution)
Tilbage til toppen