Indhold

Regler for soleksponering

av_solaires_exposition_plage_1x1

Hvorfor kan det være så farligt at opholde sig i solen?

Når du går ud i solen, hvad enten det er på stranden eller i byen, i en time eller en hel eftermiddag, løber du altid en risiko. Der er mange risici: solskoldning, solallergi, hudaldring i form af solpletter, eller værre endnu, hudkræft ... Derfor er det vigtigt, at du vælger din solbeskyttelse og den tid, du tilbringer i solen, med omhu og samtidig følger nogle få grundlæggende regler for sikker soleksponering.

Reglerne for soleksponering

Afhængigt af sammenhængen og typen af solstråling, som varierer alt efter højde, breddegrad, årstid og tidspunkt på dagen, anbefales det at beskytte sig mod ALLE solens stråler (selv om UVB-stråler er den vigtigste årsag til solskoldning).

Regel 1: Vælg det rigtige tidspunkt at gå ud i solen

Ved middagstid, altså mellem kl. 12 og 15, bør du opholde dig i skyggen. Det er på det tidspunkt, at solen står højest på himlen. Det er det tidspunkt, hvor UV-strålerne er mest intense og derfor farligst. Undgå at gå ud i solen i denne tid.

Regel 2: tag tøj på

At dække dig til med tøj er den sikreste måde at beskytte din hud mod solen på. Så termalr ikke på tøj og tilbehør: Tag en T-shirt, en hat eller kasket og solbriller på. Dette er den bedste kombination til at beskytte dine skuldre, dit hoved og dine øjne. Solen kan give skader på øjnene, og de kan føre til alvorlige synsproblemer, f.eks. grå stær. Der er kun én ting, du bør huske: skygge og solbriller fra en tidlig alder.

Regel 3: regelmæssig påføring af solcreme

For at beskytte din hud bør du vælge et godt solbeskyttelsesprodukt med meget høj UV-beskyttelse, eller solfaktor, der passer til din fototype og hudtype (sensitiv, intolerant eller sart). Hvis du vil have alle kriterierne opfyldt, bør du også vælge solbeskyttelse, som er vand- og svedresistent, allergivenlig og fri for parfume. Påfør solbeskyttelse på alle udsatte områder, herunder nakken og håndryggen, og husk at smøre et nyt lag solcreme på minimum hver anden time, og hver gang du svømmer, tørrer dig med et håndklæde eller sveder. 

Regel 4: hold dig hydreret.

I solen bliver man meget hurtigt varm. Husk at drikke rigeligt med vand for at undgå solstik og dehydrering. Det er lige meget, om det er poste- eller danskvand fra en drikkedunk eller flaske – så længe du husker at drikke det.

Regel 5: alt med måde

Overdriv ikke ophold i solen. At holde pauser mellem solbadningerne giver huden mulighed for at trække vejret, før du går ud i solen igen. Men vær opmærksom på din solkapital og solens akkumulative virkninger.

 • <p>Regel 2</p>
  Regel 2
 • <p>Regel 3</p>
  Regel 3
 • <p>Regel 4</p>
  Regel 4

VENLIG, KOMPETENT RÅDGIVNING

Hvornår du ikke bør gå ud i solen

I følgende tilfælde er det vigtigt at undgå soleksponering for enhver pris:

 • Når solen står på sit højeste,
 • Når du ikke har tilstrækkelig solbeskyttelse,
 • Babyer og småbørn bør holdes ude af solen, da deres hud er mere sart end voksnes,
 • Hvis du har en solskoldning, der endnu ikke er helet,
 • Hvis du tager fotosensibiliserende medicin (f.eks. antiinflammatoriske lægemidler eller antibiotika).

Disse regler skal indprentes de yngste børn fra en tidlig alder og bør overholdes endnu mere omhyggeligt hos børn med særlig sart hud.

Tilbage til toppen