Antallet af hudkræfttilfælde er stigende i hele verden.
Hvert 14. sekund diagnosticeres et menneske i verden med en form for hudkræft. En tredjedel af alle kræftformer, der diagnosticeres på verdensplan, er hudkræft, og 10 % af disse er dødelige. Der findes to typer hudkræft: karcinomer, som er lokalt ondartede, og melanomer, som kan sprede sig til resten af kroppen og er den farligste form for hudkræft.
Hvad er symptomerne, behandlingerne og diagnoserne for hver type hudkræft? Hvilken rolle spiller solen i udviklingen af modermærkekræft, og hvordan kan det modvirkes?

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1 473x473

Hvad er hudkræft?

Hudkræft er en meget almindelig form for kræft, der rammer overhuden. Den slår rod i melanocytterne, som er de celler, der er ansvarlige for produktionen af melanin, og som deler sig i meget stort antal, indtil de danner en svulst. Denne melanocytanormalitet skyldes i høj grad UVA-eksponering. Hvis hudkræft opdages tidligt, er det en godartet kræftform. Fjernelse af kræftvæv sker ved en lokal operation. Hvis kræften opdages sent, er prognosen dårligere, især hvis kræftcellerne har vandret og spredt sig i hele kroppen.

Solstrålingens rolle i forbindelse med hudkræft. 

Solen har en kumulativ virkning på huden. Selv om solen har visse fordele, som beskrevet i det forgående, er den også forbundet med mange risici: solskoldning, solallergi, hudaldring osv. Længerevarende udsættelse for solen uden beskyttelse har også skadelige konsekvenser i form af beskadigelse af DNA. Hvis solskaderne er for omfattende og akkumuleres over tid, kan de føre til hudkræft. Solens stråler omfatter ultraviolet lys (UV). UVC-stråler er de farligste stråler, men de er blokeret af ozonlaget. UVB-stråler påvirker cellerne i overhuden, mens UVA-stråler kan nå ned til de dybeste lag af dermis og dermed skade DNA. En ny hudfjende blev for nylig opdaget: synligt blåt højenergilys. Disse stråler er skadelige, fordi de angriber alle cellekomponenter: lipider, proteiner og DNA. Skaderne akkumuleres på lang sigt, og derfor er det øjemed nødvendigt, at man beskytter sig fra den tidligste alder og hele livet igennem. 

av_solaires_cancer-peau_3-types_1x1   473x590

Forskellige former for hudkræft

Der findes flere forskellige former for hudkræft, deraf to hovedtyper:

  • Karcinomer, som er lokalt ondartede, og hvor kirurgi normalt er tilstrækkelig som behandling, undtagen i meget sjældne tilfælde, hvor onkologisk behandling er nødvendig (90 % af hudkræftformerne),
  • Melanimer, hvor cellerne formerer sig hurtigt og har tendens til at invadere resten af kroppen, hvis læsionen fjernes for sent: Dette er den farligste form for hudkræft.
20-gouttes_logo_eta le don d_apaiser_ft carre

De forskellige typer af karcinomer

Aktinisk keratose

Aktinisk keratose (AK) er et forstadie til hudkræft, der skyldes for meget sollys på huden. De udvikles på udsatte områder af huden. Dette anses for at være det første stadium og kan føre til udvikling af pladecellekræft.

Hvem er berørt?

Aktinisk keratose er mest almindelig hos personer, der er meget udsat for solen, f.eks. sejlere og personer, der bor i landområder og bjerge. I Europa er 15 % af mændene og 6 % af kvinderne ramt af sygdommen.

Hvordan opstår den?

Aktiniske keratoser forekommer sjældent som en enkelt læsion: De spreder sig bredt og danner såkaldte kræftfelter. I begyndelsen er de for små til at kunne ses, hvilket betyder, at der altid er mange flere usynlige læsioner end synlige på huden. De udvikler sig derefter til veldefinerede ru skællede pletter, som kan variere i farve fra rød til brun. (Kilde: European Skin Cancer Foundation, European Dermatology Forum)

Pleje

Kirurgisk indgreb, der fjerner dem, frysning eller lokal medicinering. 

av_solaires_cancer_keratose-actinique_16x9_473_430

Pladecellekræft

Pladecellekræft (SCC) er den næsthyppigste form for hudkræft. Det er en mere aggressiv form for hudkræft. I de fleste tilfælde skyldes pladecellekarcinomer kronisk sollyseksponering. SCC er en ukontrolleret vækst af unormale keratinocytter. 40-60 % af pladecellekarcinomerne opstår af ubehandlede aktiniske keratoser.

Hvem får SCC?

Personer over 60 år og personer, der arbejder udendørs i særligt udsatte erhverv (landmænd, søfolk, bygningsarbejdere osv.). Hvert år rammes ca. 1 ud af 1.800 mennesker af SCC.

Hvordan opstår det?

Denne type hudkræft er kendetegnet ved en vedvarende ru rød belægning med uregelmæssige kanter. Det kan også have form af et afrundet åbent sår med hævede kanter. Ca. 2-10 % af pladecellekarcinomerne spreder sig efterfølgende til lymfesystemet og bliver livstruende. 

Behandling

Kirurgisk indgreb, kemoterapi gennem huden og oral eller onkologisk behandling, hvis kræften har spredt sig.

av_solaires_cancer-peau_carcinome-epidermoide_16x9

Basalcellekarcinom

Basalcellekarcinom (BCC) er den mest almindelige, men mindst aggressive form for hudkræft – og af alle former for kræft i organer. Basalcellekarcinomer, der normalt skyldes en kombination af akkumuleret og intens UV-eksponering og lejlighedsvis eksponering, udvikles fra hudens basalceller i det dybeste lag af overhuden.

Hvem får BCC?

Hvert år rammes ca. 1 ud af 1.500 mennesker af BCC. Den rammer især personer over 50 år og er mere almindelig hos mænd end hos kvinder.

Hvordan opstår den?

Denne type hudkræft viser sig som knuder, pletter, sår eller unormale hudknuder i rød eller lyserød på meget lokale områder: ansigt, hals, hænder osv. De kan forårsage store kosmetiske skader, hvis de får lov til at vokse, men de spreder sig normalt ikke til andre organer og er kun sjældent livstruende. (Kilde: European Skin Cancer Foundation, European Dermatology Forum)

Behandling 

I tilfælde af overfladiske tumorer er kirurgi den foretrukne behandling, men lægen kan også anvende lokal medicin.

Modermærkekræft

Modermærkekræft er den farligste form for hudkræft. Den udgør 5 % af alle hudkræfttilfælde og 1 % af alle ondartede tumorer.

Modermærkekræft udvikles som følge af intens solpåvirkning (solskoldning) snarere end som følge af langvarig og akkumuleret soleksponering og har tendens til at opstå hos personer med en genetisk disposition. Tumoren kan opstå i et allerede eksisterende modermærke eller i et nyopstået modermærke. Den stammer fra melanocytterne, de celler, der producerer melanin. Modermærkekræft spredes relativt tidligt til andre organer gennem metastase.

av_solaires_cancer-peau_melanome_16x9 473x590

VI BESVARER DINE SPØRGSMÅL

Hvordan diagnosticeres modermærkekræft?

Modermærkekræft (malignt modermærkekræft) viser sig ofte som en brun eller flerfarvet, asymmetrisk, uregelmæssig plet eller knude, der vokser i størrelseog ikke er ubehagelig at røre ved. Det kan starte som en flad plet og derefter blive mere fremtrædende. I sjældne tilfælde kan det ske, det ikke er pigmenteret. Dets lighed med et modermærke kan undertiden gøre det vanskeligt at stille diagnosen. I tvivlstilfælde skal en hudlæge konsulteres med henblik på en biopsi. (Kilde: European Skin Cancer Foundation).

Det område, hvor hudkræft opstår, varierer afhængigt af typen af hudkræftmodermærkekræft, personens køn og fototype. Generelt findes maligne modermærkekræfter på underbenene, bagkroppen, hovedet og sjældnere på overbenene hos kaukasiere, mens fodsålerne og slimhinderne er mere almindelige hos mennesker med sort hud.

Selv om der er en række forskellige faktorer (kemiske, fysiske, medicinske, ernæringsmæssige, virale), lader det til, at intens og gentagen soleksponering af visse dele af kroppen spiller en aktiv rolle i forekomsten af modermærkekræft. Derfor er det vigtigt at beskytte sig mod solen ved at overholde reglerne for eksponering og vælge en god beskyttelse, især for personer i fototypegruppe 1 og 2. Forebyggelse alene er ikke nok til at forsinke forekomsten af tumorer.

En tidlig diagnose øger chancerne for helbredelse. Senere diagnoser kræver en mere omfattende behandling for at forhindre spredning af kræftceller i kroppen. Forebyggelse alene kan ikke forhindre denne type tumor i at udvikle sig.
Behandlingen af modermærkekræft varierer alt efter udviklingsstadiet: Modermærkekræfter i stadie I og II behandles med en operation. Modermærkekræfter i stadie III behandles med kirurgi og nogle gange med Braf/Mek-hæmmere eller immunterapi. Modermærkekræfter i stadie IV behandles med kirurgi, Braf/Mek-hæmmere eller immunterapi.

VENLIG, KOMPETENT RÅDGIVNING 

Solskoldning og hyppig eksponering: Pas på.

Din hud husker alt, som en kamerafilm, fra en meget tidlig alder. Med hensyn til solskoldning har du derfor en kvote, som du ikke må overskride. Det er almindeligt anerkendt, at der skal 10 til 15 års overdreven eksponering til at forårsage hudkræft. Så pas godt på din solkapital.

For at forhindre, at der opstår modermærkekræft, bør du lære at holde et vågent øje med dine modermærker. Pigmentpletter og modermærker betragtes som mistænkelige, når de viser asymmetriske ændringer i tekstur, kontur og farve. Hvis du er i tvivl, skal du kontakte en læge.

Eau Thermale Avènes engagement i forebyggelse af hudkræft

Eau Thermale Avènes engagement i forebyggelse af hudkræft

Eau Thermale Avène har forpligtet sig til at samarbejde med European Skin Cancer Foundation for at øge bevidstheden om, uddanne om og modvirke hudkræft. Og i over 30 år har Eau Thermale Avène takket være sin unikke ekspertise inden for fotobeskyttelse arbejdet på at skabe solbeskyttelsesprodukter af høj kvalitet, så optimal beskyttelse sikres.

VORES ENGAGEMENT I FOREBYGGELSE AF HUDKRÆFT
Tilbage til toppen