Indhold

Sol og psoriasis

Solen har en positiv indvirkning på humøret. Generelt er solen god for de fleste mennesker med psoriasis, men kun hvis du husker at tage nogle få forholdsregler. Her vil vi gennemgå, hvordan du kan få mest muligt ud af solen, hvis du har psoriasis.

AV_ Sun Care_Tinted Fluid 50-_Social_3282770112689_HD 472x472

Psoriasis: Når solen reducerer symptomerne

Tykke pletter, der er røde og skællende på grund af at død hud hober sig op: Dette er den mest almindelige måde, som psoriasis viser sig på. 

Den gode nyhed er, at for langt de fleste mennesker med psoriasis kan sollys forbedre psoriasis. UV-stråler reducerer inflammationen i huden og forbedrer udseendet af pletterne. Men soleksponeringen skal være moderat og ske gradvist. Det er vigtigt, at du passer på, når du er ude i solen. Husk solcremen, bær evt. en solhat og undgå eksponering på de varmeste tidspunkter etc.

 Årsager til psoriasis

Psoriasis: når solen forværrer symptomerne

Selv om solen er gavnlig for de fleste mennesker med psoriasis, kan den også være skadelig. Hvis du får for meget sol, kan du blive solskoldet. Det kan resultere i udbrud og nye læsioner på et område, som ikke var ramt af psoriasis tidligere. Dette kaldes Købner-fænomenet.

Derudover skal du være opmærksom på visse lægemidler, der kan gøre dig ekstra lysfølsom oggive en hudreaktion efter udsættelse for sollys. Disse produkter har en sol i en rød trekant i logoet på emballagen. 
Og endelig er det vigtigt at nævne, at overdreven soleksponering øger risikoen for at udvikle hudkræft, både for personer med og uden psoriasis. Så vær forsigtig, og udsæt dig for solen med måde.

Psoriasis

av_eczema-psoriasis_plaques-rouges_1x1 472x472

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

”Jeg har fundet ud af, at psoriasis ikke altid reagerer på samme måde fra person til person. Jeg er fra Sydfrankrig, hvor risikoen for soleksponering er ganske stor. Jeg kan huske, jeg havde en plet på min skulder, som altid blev udsat for sollys og aldrig forsvandt. Jeg kendte folk, der oplevede det samme, men i deres tilfælde blev plettens synlighed væsentligt forbedret.”

Nathalie, hydroterapipatient og frivillig i organisationen, France Psoriasis Patients' Association

https://francepsoriasis.org

Kunstig sol

Kunstig sol bruges også til at behandle psoriasis. Men ikke hvilken som helst sol form for sol.

Fototerapi

Fototerapi skal udføres af en hudlæge og det består i at udsætte personen med psoriasis for ultraviolette stråler for at mindske læsionerne, når de er meget tydelige og omfattende. Denne behandling er generelt effektiv, men er tidsbegrænset for ikke at overeksponere huden for den kræftrisiko, der også ligger i behandlingen.

Hvad med solarier?

Al brug af UV-stråler til at behandle psoriasis skal ske under lægeligt tilsyn. Med andre ord: glem alt om at bruge solarier som behandlingsform.

 

Behandling af psoriasis

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

En velfugtet hud er mindre modtagelig over for psoriasis. Når du har været ude i solen, skal du huske at påføre en creme.

Du brugte en solcreme, inden du gik ud i solen. Og det er godt. Men tøv ikke med at påføre en creme igen, efter du har været ude i solen. Denne gang ikke en solcreme, men en blødgørende creme. Den fugter hudens øverste lag og danner et fedtende lag, der forhindrer huden i at dehydrere. Din hud vil blive mindre tør og sart. Brug den ikke blot efter soleksponering, men hele året rundt: det vil hjælpe din hud med at beskytte sig bedre mod eksterne påvirkninger og du vil nemmere kunne modstå at klø dig.

av_xeracalm_lipid-replenishing-cleansing-oil_7_post_3282770146790_ld_1-1 472x472

De bedste metoder til at berolige hud, der er ramt af psoriasis

Det første, du skal gøre, efter du har været ude i solen, er at vaske alle spor af solcreme af. Tag et hurtigt brusebad og undgå at det bliver for langt, da det kan udtørre din hud. Vælg en gel, vaskebar eller dermatologisk vaskeolie for at undgå at påvirke og udtørre hudens beskyttende lag. Påfør din blødgørende creme efter du skånsomt har duppet huden tør. Start med at forele cremen mellem hænderne, og sæt derefter klatter rundt på hele kroppen. Til sidst masseres cremen ind med brede, skånsomme strøg.

Back to top