Indhold

Psoriasis hos børn

Det er korrekt, at psoriasis almindeligvis ikke forekommer hos børn. Men nogle børn bliver ramt og den indvirkning, den har på deres sociale liv, især i skolen, skal man ikke undervurdere. Ifm. behandling og pleje bør både barnet, forældrene og lægen involveres.

av_eczema-psoriasis_enfant_interieur-coude_1x1 472x472

Typer af psoriasis hos børn og områder, der rammes

Den mest almindelige form for psoriasis hos børn er, lige som for voksne, plaque psoriasis. Den er karakteriseret ved, at der dannes røde, inflammerede, symmetriske og velafgrænsede pletter. For små børn opstår den oftest i ansigtet, men der kan også forekomme pletter på håndflader og fodsåler, hvilket resulterer i tør pulpitis. Dette giver smertefulde fornemmelser ved fingerspidserne. Den kan også opstå i hårbunden, hvor den giver tykke, klæbrige skæl.

 

Blepsoriasis

Den mest almindelige form for psoriasis hos spædbørn under 2 år kaldes blepsoriasis. Den starter ved balderne og kan sprede sig til hele området under bleen. Derefter ligner den bleudslæt med lidt skældannelse. I sjældne tilfælde kan den fortsætte eller forekomme senere hen i barnets eller den unges liv. Når dette sker, viser det sig i form af pletter på de ydre kønsorganer.

av_cicalfate_baby-butt_1x1 472x472

Psoriasis, en vanskelig hudlidelse for skolebørn

Psoriasis kan føre til stigmatisering og drillerier i skolen og dermed gøre dagligdagen vanskelig for barnet. En bedre forståelse af sygdommen vil hjælpe barnet med at leve bedre med hudlidelsen.

Problemer i skolen

Når psoriasis opstår i ansigtet, på halsen eller på lemmerne, kan den føre til drillerier. Når den opstår på fingerspidserne, er det svært at skrive ordentligt. For teenagere kan psoriasis på kønsorganerne være problematisk for kærlighedslivet. Så mange ubekvemme følger og problemer og alligevel er kendskabet til denne hudlidelse stadig lavt. 

At gøre hudlidelsen accepteret.

Behandlingen af psoriasis skal naturligvis tilpasses barnets alder og have ét mål for øje: at hjælpe barnet til bedre at forstå hudlidelsen. En bedre forståelse vil gøre barnet mere tryg, når han/hun taler om sygdommen, nedtone den og give mulighed for at leve et så normalt socialt liv som muligt. Råd og støtte fra forældrene og lægen vil hjælpe barnet med i højere grad at leve et liv som andre børn.

 

Sådan lever man med eksem og psoriasis - børn

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

 ”Jeg har levet med svær psoriasis, siden jeg var 4 år gammel. Det har medført en masse ydmygelse. Bl.a. at andre børn i skolen ikke ville holde mig i hånden, og at livreddere bad mig om forlade bassinet, så jeg ikke smittede alle andre."

Sonia

 

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Vigtigheden af, at behandlingen overholdelse

Nogle systemiske lægemidler - som virker på hele kroppen - kan være gode at tage i betragtning ifm. den behandlingsplanen for børn. Når de bruges til dette formål, ordineres de i henhold til de særlige forhold og kontraindikationer, der gælder for barnets alder. Behandlingen er dog hovedsagelig baseret på lokal pleje med en kortisoncreme, A- eller D-vitamin og blødgørende hudplejeprodukter, der anvendes flere gange om dagen. En rutine, der dog kan forekomme langtrukken og kedelig for dit barn. Fugtpleje hjælper med at reducere skældannelse og mindske kløe og ubehag. Hjælp og støt dit barn, så det kan lære rutinen ordentligt og fastholde den på lang sigt. Det er en god idé at prøve med forskellige blødgørende cremer, før du finder den, der passer bedst til dit barn. Det vil gøre påføringen lettere og øge chancen for, at dit barn accepterer rutinen.

Pleje og tips mod kløe

At dyrke sport som alle andre

Selvom et barn har psoriasis, bør det ikke på nogen måde være en hindring for, at det kan dyrke den sport, det elsker. Derfor anbefales det ikke at fraråde sit barn at dyrke sport. Selv vandsport vil være godt for dit barn. Generelt bidrager sport og motion nemlig med at opretholde en sund vægt og en god hjerte-kar-sundhed. Det hjælper også for den mentale sundhed, da regelmæssig fysisk aktivitet reducerer stress og angst.

Back to top