Indhold

Psoriasis på kønsorganerne

Psoriasis kan opstå alle steder på kroppen. Og intimområderne er ingen undtagelse. Det kan også opstå på kønsorganerne og i sjældne tilfælde ved folden mellem balderne. Er du berørt? Kontakt gerne din læge eller gynækolog. Han eller hun vil kunne berolige dig, give dig råd og rådgive dig om passende behandling.

av_eczema-psoriasis_psoriasis-genital_1x1_619_619

 

Psoriasis på kønsorganerne: symptomer

Psoriasis på kønsorganerne er svært at tale om for mange, da det opstår på et område, der er meget personligt. Ikke desto mindre er det ikke ualmindeligt, at det opstår på netop kønsorganerne. Halvdelen af alle mænd med psoriasis har psoriasis på kønsorganerne og for kvinderne gælder det en tredjedel af dem, der har psoriasis. Denne type psoriasis viser sig som røde pletter med afgrænsede kanter. Da hudens fugtbalance- og fordeling på dette område skiller sig ud fra de andre steder på kroppen, opstår der ikke skæl, som der normalt gør ifm. psoriasis. Men den kløe, der opstår, kan være ganske generende. Det er derfor bedst at gøre, hvad man kan for at forebygge og forhindre denne kløe.

Tips til pleje mod kløe.

Hvor opstår psoriasis på kønsorganerne?

På grund af dets placering giver psoriasis på kønsorganerne anledning til visse spørgsmål

For kvinder gælder det,

at de røde pletter oftest opstår ved de behårede områder. Det vil sige kønsbenet og kønslæberne. Kvinder kan også hyppigt bliver ramt af såkaldt omvendt psoriasis, det der også er kendt som fold-psoriasis. Denne psoriasis opstår ofte på lyskefolderne, den øverste del af låret eller området mellem balderne (ano-genital psoriasis).

For mænd gælder det,

at psoriasis på kønsorganerne opstår på forhuden, huden på penis eller pungen og på huden omkring testiklerne. Ligesom det gælder for kvinder, opstår det også ofte ved området mellem balderne (ano-genital psoriasis).

 

Psoriasis på kønsorganerne: Vær ikke bange for at tale om det

Det er vigtigt at huske på, at psoriasis på kønsorganerne ikke smitter. Men da området er meget sensitivt og personligt, foretrækker mange ikke at tale om det. Det kan påvirke livskvaliteten og den intime del af et forhold. Det kan gøre, at man ikke bryder sig om at vise sin krop over for andre, selv sin partner. Det har altså en væsentlig psykologisk påvirkning. Tøv ikke med at tale med din partner om det. Og du skal ikke være bange for at tale om det med din læge, gynækolog eller hudlæge. Vedkommende vil kunne berolige dig og ordinere den rette behandling.

av_votre-peau_cicatrisation_ameliorer-aspect_1x1_619_619

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Det er vigtigt at indføre de rigtige vaner i hverdagen

Hvis du klør dig på området, bruger uegnede toiletartikler eller stramt tøj kan det resultere i Købner-fænomenet. Med andre ord: det vil skabe friktion eller irritation, som potentielt kan forværre dit tilfælde af psoriasis.
Lad os begynde med vask og rens af huden. Undgå for stærke vaskeprodukter. Brug af sæbefri vaskebarer, rensegeléer til intimhygiejne eller en vaskeolie begrænser udtørringen af huden og slimhinderne. For at begrænse lokal fugt skal du tørre dig omhyggeligt ved at duppe og ikke gnide din hud. Det kan også være en god ide at bruge en hårtørrer ved medium temperatur.
Et andet råd: Undgå for stramt undertøj og undgå syntetiske materialer, da disse produkter i nogle tilfælde holder på sveden. Vælg bomuldstøj.

 

AV_Cicalfate_Repairing protective cream 40ml_4_social_post_HD_619_619

De bedste måder til at behandle psoriasis på kønsorganerne

Huden på kønsorganerne er tynd og sensitiv og derfor skal behandlingen tilpasses. I første omgang kan din hudlæge ordinere lokal behandling med dermokortikoid og/eller D-vitamind-derivater. Men vær opmærksom, da de kan virke irriterende for slimhinderne. Hvis dette er tilfældet, kan en udtørrende reparationsspray og en beskyttende reparationscreme med kobber og zink (Cicalfate+) berolige huden. 
Herefter vil en fugtighedscreme til lokal brug reducere kløe eller den brændende fornemmelse, der følger af psoriasis. Der findes mange forskellige blødgørende plejeprodukter til lokal brug. Man bør undgå produkter, der er meget fedtede som f.eks. salver, da de har en tendens til at forværre det væskende område. 

Behandling af psoriasis

Back to top