Indhold

At leve med eksem og psoriasis – Voksne – Passende hygiejne

Din daglige hygiejne

Eksem og psoriasis: Hvorfor vaske sig hver dag?

Hud, der lider af eksem eller psoriasis, er svækket og derfor udsat for en høj infektionsrisiko. Derfor er det vigtigt at vaske huden dagligt med egnede, ikke-irriterende produkter. Uanset om huden er i en opblussende fase eller ej, bør du vaske din hud skånsomt hver dag, så du kan fugte den mere effektivt. En velrenset hud absorberer bedre de blødgørende cremer, som den har brug for for at blive blød og forny sig selv.

Badning har flere fordele: det renser, får en til at slappe af og forbereder huden til påføringen af de blødgørende cremer. For at pleje irriteret hud er det vigtigt vaske huden skånsomt, uden at gnide og gnubbe den.

Eksem og psoriasis i badet eller brusebadet

I brusebadet eller badet bør din sensitive hud beskyttes, så du kan nyde øjeblikket. 

For det første bør du være opmærksom på, at din hud ikke er særlig vild med, at du bader for længe. Brug ikke mere end 5 minutter i brusebadet og 15 minutter i karbadet.

En anden vigtig detalje er temperaturen. Vandet i brusebadet eller badet bør ikke overstige 34 °C. Varmere vand vil øge inflammation og få huden til at klø. 

Når du er kommet ud af badet, bør du tørre dig skånsomt uden at gnide dig, så du ikke beskadiger hudens beskyttende film. Det er bedst at duppe huden skånsomt med bløde stoffer som f.eks. bomuld. 

 Eksem og psoriasis: Alt, hvad du behøver for at vaske dig på skånsom vis

Hvis din hud mangler fedtstodder, er det meget vigtigt at vælge de rette renseprodukter.

 

Sæbefri vaskeolie eller -gel

Olie, gel, creme eller sæbefri vaskebar: Uanset hvad du vælger som renseprodukt, bør du undgå produkter, der indeholder sæbe, der fjerner hudens hydrolipidfilm, samt parfume og æteriske olier. På den måde undgår du risikoen for at udvikle hududslæt og allergiske reaktioner.

Lad tilbehør som vaskeklud og svamp ligge

Hvis du er fristet til at bruge en svamp eller vaskeklud, bør du modstå trangen. Det er bedre at vaske sig enkelt og skånsomt med hænderne. Dine hænder er meget renere og mindre aggressive mod huden end noget tilbehør i badeværelset. 

 

VENLIG, KOMPETENT RÅDGIVNING

Blødgørende produkt: Blødgør dit badevand

Postevand kan være en smule hårdt eller for aggressivt for hud med eksem eller psoriasis. Men det kan blødgøres ved at tilsætte et par dråber vaskeolie. Der findes produkter, der er specielt udviklet til at opløses i vand, og som virker hurtigt. Effekten er god: De neutraliserer den udtørrende virkning af kalk. Dette forbedrer hudens komfort.

De rigtige trin til at beskytte din hud

Hvis du har psoriasis, er det vigtigt at undgå alt, der kan irritere din hud.

Tilbage til toppen