Indhold

De forskellige steder, hvor eksem opstår

Tør hud, rødme. Eksem kan ramme alle steder på kroppen. De områder, hvor det opstår, varierer fra person til person. Området, det rammer, afhænger også af eksemtypen. Atopisk eksem opstår på bestemte områder alt afhængigt af alderen. Kontakteksem opstår på det område, der er blevet udsat for et allergen. Her er en oversigt.

Atopisk eksem: her opstår det hos spædbørn

Atopisk eksem opstår gennemsnitligt omkring 3-måneders-alderen og viser sig ved mere eller mindre regelmæssige udbrud. Eksemudbrud falder ofte sammen med infektion i næsehulen og med det tidspunkt, hvor barnet begynder at få tænder. Derefter begynder læsionerne at få form som små røde pletter.

Hos spædbørn, som er under et år gamle, opstår denne type eksem hovedsageligt de bulede dele i ansigtet, f.eks. panden, hagen og kinderne, på en symmetrisk måde. Men den opstår også nogle gange på benene, armene og nakkefolderne. Det er derimod sjældent, at den opstår på næse og balder. 

Mellem et- og to-årsalderen forsvinder eksemen fra disse bulede områder og opstår på albuerne, ved folderne på benene, bag ørerne og på hoved og hals.

Fokus på børneeksem

Fokus på eksem på arme og ben

av_eczema-psoriasis_bebe_1x1_v1
av_eczema-psoriasis_enfant_demangeaisons_bras_1x1

Atopisk eksem hos børn og unge

Fra to-årsalderen og op til ungdomsårene får læsionerne et hvidligt udseende. Udbruddene opstår på forskellige områder i ansigtet: på øjenlågene, omkring munden eller bag ørerne, i albuebøjningen, på bagsiden af knæene, på hænderne samt på håndled og ankler.

Bemærk, at atopisk eksem ofte har en tendens til at forsvinde i ungdomsårene. 

Er pletterne meget lokaliserede? På brystet, omkring navlen, midt på ryggen? Så er du måske allergisk over for nogle bestemte stoffer i en creme eller over for nikkel i dit bælte- eller BH-spænde. Dette er et tegn kontakteksem: Din hud reagerer på et specifikt allergen.

Hvis din hud generelt er tør og sensitiv, og der opstår røde pletter på andre dele af kroppen, er det mere sandsynligt, at der er tale om atopisk eksem.

Fokus på håndeksem

Fokus på atopisk eksem

Sådan lever man med eksem og psoriasis - børn

 

Atopisk eksem: på hvilke områder opstår det hos voksne? 

Omkring 10% af børn med atopisk eksem fortsætter med at have det op i voksenalderen. Ved denne type hudlidelse er pletterne røde og fortykkede. De områder, hvor det opstår, er anderledes end de områder, det opstår i barndomsalderen. I voksenalderen opstår det på hænder og ansigt. Det opstår ofte på øjenlågene og de store folder (albuebøjninger, knæhaser).

Fokus på øjenlågseksem

Fokus på eksem på arme og ben

"Da jeg var omkring 18 eller 20 år, forsvandt min eksem. Det er dog kommet tilbage og opstået på min hånd. Jeg er 38 år gammel, men mine hænder ligner en 70-årig kvindes hænder".

Carole

Eksem: den succesfulde trio af behandlinger

Uanset hvor den atopiske eksem opstår (ansigt, hænder, arme, ben osv.), er behandlingen først og fremmest baseret på lokal pleje. Det første skridt, du skal tage, er skånsom og passende vask for at forhindre yderligere tørhed og hudirritation.

Din læge vil i nogle tilfælde ordinere medicin til at dæmpe betændelsen (dermokortikoid-creme). Et blødgørende plejeprodukt er et godt valg som grundlæggende behandling. Det vil modvirke tør hud og genoprette hudens barrierefunktion. 

Derudover kan det være nødvendigt at bruge kløedæmpende pleje til at få has på kløen. 

Sådan lever man med eksem og psoriasis

Eksem - Korrekt hygiejne

  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_enfant_maman_dermatologue_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_application_produit_bras_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_massage_4x5</span>

Kontakteksem: en allergisk reaktion

Det, man kalder for kontakteksem, er faktisk en allergi. Når huden kommer i kontakt med bestemte produkt eller genstande, kan det udløse en betændelsesreaktion. Denne type eksem viser sig ved hudlæsioner (blærer) og kløe (pruritus). De områder, hvor der opstår rødme, svarer til det område, der er kommet i kontakt med allergenet. Hvis du ved, hvad området med rødme har været i kontakt med, kan du altså finde ud af, hvad der forårsagede den allergiske reaktion.

Kontakteksem

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Den bedste måde at forebygge kontakteksem på er ved at undgå kontakt med allergenet. Men det er ikke altid lige let. Især hvis du bliver eksponeret for allergenet på arbejdet. Hvis dette er tilfældet, skal du beskytte huden med handsker, tøj, der beskytter området etc., samt en barrierecreme som Avène Cicalfate, da den vil hjælpe med at reducere risikoen for kontakteksem. Husk derudover at opretholde en skånsom renserutine med et sæbefrit renseprodukt, og brug en blødgørende creme, der tilfører fugt til huden.

Pleje af kontakteksem

Kontakteksem: det kan opstå på alle kroppens dele 

Hårbund, ører, læber, hals, armhuler, mave, ryg, hænder, fødder. Kontakteksem kan opstå på hele kroppen.

De allergener, vi hovedsageligt kommer i kontakt med i dagligdagen, kommer oftest fra: Beklædningsgenstande: farvestoffer fra tøj, læder, lim eller gummi på sko eller nikkel (fra bæltespænder, bukseknapper, øreringe osv.).

Kosmetiske produkter: parfume, shampoo, deodoranter, farvestoffer i hårfarve, neglelak osv.

Lægemidler til huden, som f.eks. antiseptiske midler eller anti-inflammatoriske cremer, kommer på tredjepladsen. Den sidste gruppe er allergener, vi kommer i kontakt med på arbejdet.

Fokus på eksem på maven og ryggen

Fokus på eksem i ansigtet og på halsen

Fokus på eksem på arme og ben

VORES SVAR PÅ DINE SPØRGSMÅL

At sortere det sande fra det falske: vi hjælper dig.

Det er sandt. Nogle kontaktallergier kan komme fra hænderne. Hvad kunne være et eksempel? Neglelak, der måske ikke har udløst en allergisk reaktion på fingrene, kan udløse en allergisk reaktion på andre områder, f.eks. på øjenlåg, ansigt og hals.

Sandt. Selvom man har brugt den samme parfume i årevis eller vasket sig med den samme vaskegel, kan der godt pludselig opstå en allergisk reaktion. Der er en latensperiode mellem første gang, man eksponeres for et allergent stof, og indtil symptomerne opstår. Denne periode kan variere lige fra et par dage til flere år. Med andre ord kan man godt pludselig blive allergisk over for et produkt, man ikke har haft problemer med før.

Falskt Dårlig hygiejne spiller ingen rolle i forhold til eksemudbrud. Derimod kan det faktisk godt udløse eksemudbrud, hvis man vasker huden for meget eller bruger produkter, der indeholder irriterende stoffer.

Vores løsninger til at pleje din hud

Eau Thermale Avène-hudplejeprodukter er designet til at hjælpe dig med at få det bedre med din hud
av_xeracalm_balm_1_post_3282770114171_ld -2-

XeraCalm A.D-serien

Jeg har ikke længere hverken rødme, kløe eller allergi. Det er helt vildt dejligt. Min hud er blød. Opdag vores kløedæmpende produkter
Back to top