Indhold

Psoriasis og eksem hos voksne: vores pleje og tips mod kløe

Eksem og psoriasis: Hvordan beroliger man kløe?

Hvorfor klør eksem og psoriasis? 

Trangen til at klø sig er aldrig behagelig. Den kan opstå på det værst tænkelige tidspunkt og ende med helt at overtage vores tanker. Dette kan i høj grad påvirke vores livskvalitet. Når det drejer sig om eksem og psoriasis, ved du så, hvor trangen til at klø sig kommer fra? Der er mange grunde. Du kan opleve inflammation under et eksemudbrud. Men det kan også være, at din hud er tør, eller at du har befundet dig i en uventet situation. Angst, stressende begivenheder osv. kan udløse kløe. Det er en ond cirkel: Jo mere du kradser, desto mere vil du have lyst til at klø dig. Derfor er det vigtigt at gøre noget ved disse forskellige områder for at genvinde en vis tryghed. 

100% af patienter med atopisk dermatitis, både børn og voksne, klør deres hud.

Joëlle Nonni, leder af undervisningsworkshops om hudens sundhed – Avène Hydroterapicenter

Fugt først

Nøglen til at bekæmpe kløe er fugtpleje. Hvorfor? Simpelthen fordi det ikke kun beroliger, men også modvirker kløe. Og der findes mange løsninger. For det første kan blødgørende hudplejeprodukter bruges til at fugte din hud. Ideelt set bør blødgørende cremer anvendes en eller to gange om dagen. Et lille tip: Hav altid en tube ved hånden, i din taske eller i skuffen på kontoret.

Du kan også inkludere Avène Termalkildevand i din pleje. Et par generøse pust og anvendelse af et gennemvædet kompres vil hjælpe med at berolige din hud. Bonustip: Kulde bedøver kløe. 

Undgå kløe: Hvad er fordelene ved blødgørende cremer?

Sådan bruger du din blødgørende creme

 

1. Flere gange om dagen

Brug dit blødgørende produkt dagligt efter du har vasket dig. Tag en rigelig mængde creme og fordel den mellem hænderne for at opvarme den. Smør den på ansigtet og kroppen. Påfør den blødgørende creme igen i løbet af dagen, hvis der opstår kløe.

2. Sådan fordeler du din creme korrekt

På ansigtet påføres cremen forsigtigt med fingerspidserne. På resten af kroppen bør du bruge brede strøg på huden uden at gnide. Hvis du gnider huden for at få cremen til at trænge ind, forværrer du kløen.

 

Kløe: Giv ikke efter for fristelsen

Når kløen sætter ind, er det bedst at undgå at klø sig. Hvorfor? Fordi det er en ond cirkel. Hvis man kradser sig, opstår der læsioner, og det øger risikoen for sekundær infektion. Det giver dig endnu mere lyst til at klø dig.

Faktisk kan fem minutters kløen forsinke effekten af behandlingen med femten dage. 

Og hvis fristelsen til at klø dig er for stærk, gør det skånsomt med en flad hånd, en massagerulle eller glatte småsten. Du kan også bruge kuldens beroligende egenskaber, f.eks. ved at bruge glatte småsten, der har været opbevaret i køleskabet. Hvorfor ikke kølepakker eller en pose frosne ærter, som du kan lade ligge på huden i 10 minutter? Pas på, at du ikke anvender dem direkte på huden. Læg et klæde imellem. 

Tilbage til toppen