Indhold

Atopisk eksem - Kontakteksem

Kontakteksem er en allergisk reaktion, der resulterer i lokal hudirritation. Denne inflammatoriske hudlidelse opstår, når huden kommer i kontakt med et allergifremkaldende stof. Når dette stof er identificeret, bør det så vidt muligt undgås. Der findes forskellige løsninger til at beskytte din hud mod hypersensitivitet og inflammation.

av_eczema-psoriasis_eczema-de-contact_mains_1x1_v1

Kontakteksem: Hvad er symptomerne? 

For kontakteksem gælder det, at symptomerne varierer fra person til person. Men i alle tilfælde gælder det dog, at det første tegn er rødme (erytem), som nogle gange efterfølges af ødemer (hævelse som følge af væskeansamlinger). Herefter opstår der små blærer. Når disse sprækker, vil der flyde væske ud. På øjenlågene, ansigtet og kønsorganerne hæver huden op og bliver rød. Kontakteksem er særlig intenst på hænderne og fødderne, da huden på disse områder ofte kommer i kontakt med andre genstande. Udbruddene efterlader ikke ar, medmindre huden kommer i kontakt med det allergifremkaldende stof mange gange. Hvis dette sker, vil eksemen blive kronisk, dvs. huden bliver fortykket og revner. 

 

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

”Hvis du oplever pletter i ansigtet eller på hænderne, hvis de vender tilbage flere gange, og hvis de klør, kan der være tale om kontakteksem, som vil kræve, at du kontakter en læge for at få hjælp."

 

Denne hudoverfølsomhed skyldes allergifremkaldende stoffer, som bl.a. kan være:

  • Allergifremkaldende stoffer: metaller (f.eks. nikkel), kemiske stoffer i tøj (f.eks. farvestoffer og læder), konserveringsmidler (kosmetiske produkter, maling, vaskemiddel), cremer med antihistaminer og antibiotika, perubalsam, planter, latex osv.
  • Foto-allergener der udløser kontakteksem ved udsættelse for solen: lægemidler (antibiotika, diuretika, anxiolytika), visse midler mod svampeinfektioner, parfumer og olier, solcremer og hygiejneprodukter.
av_eczema-psoriasis_allergenes_1x1_v1

En reaktion i to dele

Reaktionen i epidermis ved kontakteksem foregår i to faser:

Sensibiliseringsfasen. 

Den kan vare fra et par dage og op til et par år. Det allergifremkaldende stof trænger ind i huden, som derefter bliver sensitiv. Dit immunsystem reagerer og aktiveres. Du vil ikke opleve nogen symptomer, men dine celler er blevet udsat for allergenet.

Effektorfasen.

Huden møder det allergifremkaldende stof for anden gang. Når immunsystemet er aktiveret, venter symptomerne i dette tilfælde ikke med at dukke op. Allergien starter ved kontaktpunktet og spreder sig. Kontakteksem opstår inden for 24 til 48 timer efter eksponering.

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Det kan opstå på anklen, på ansigtet og andre stedet på kroppen. Men hvordan finder man det skyldige allergen? 

Kontakteksem kan opstå på forskellige dele af kroppen i dagene efter, man er blevet udsat for allergenet.
Hvis kontakteksem er opstået på håndleddet, øreflippen eller maven, er der typisk tale om en reaktion på nikkel (som trods forbuddet i Europa stadig findes i smykker, ure og knapper). Når den opstår på hænderne, er der ofte tale om konserveringsmidler i hygiejne- eller kosmetiske produkter. Når den opstår på kroppen, er det ofte et vaskemiddel, der er kilden. Komponenter som formaldehyd, lim, gummi, latex osv. i sko er ofte den skyldige, når det kommer til kontakteksem på fødderne. Hvis du har fået kontakteksem i ansigtet, er det en god idé at have fokus på duftstoffer og konserveringsmidler, der findes i cremer og makeup. På kønsorganerne kommer kontakteksem ofte fra kondomer (latex) eller cremer til fjernelse af hår.

av_xeracalm_lipid-replenishing-cleansing-oil_5_post_3282770146790_hd

 

De bedste metoder til at berolige din hud, der er ramt af kontakteksem

Den bedste måde at undgå kontakteksem på er at undgå kontakt med det allergifremkaldende stof. 

Hvis du vil berolige din hud og beskytte den mod udtørring, skal du bruge sæbefrie vaskeprodukter i stedet for traditionel sæbe. Brug af en blødgørende creme flere gange om dagen vil opretholde en god fugtbalance og genopbygge hudbarrieren.

Tilbage til toppen