Indhold

Psoriasis i hårbunden

Du har spottet røde pletter og små flager af død hud i hårgrænsen. Nogle gange klør de. Hvad hvis det skyldes psoriasis i hårbunden? Her er nogle tips til, hvordan du kan genkende, forebygge og berolige denne tilstand.

av_eczema-psoriasis_cuir-chevelu_1x1_619_619

Sådan genkender man psoriasis i hårbunden

Hårbunden er et af de mest almindelige steder, hvor psoriasis opstår. Halvdelen af de personer, der er ramt af psoriasis, har psoriasis i hårbunden. Denne kroniske hudlidelse kan genkendes ved, at der opstår røde pletter med hvid død hud (skæl) ovenpå. Psoriasis skyldes en alt for hurtig omsætning af hudceller, hvilket fører til udbruddene.
Psoriasis i hårbunden kan opstå øverst i panden, bag ørerne og i nakken og i nogle tilfælde dække hele hovedet som en cykelhjelm. Psoriasis i hårbunden resulterer i ubehag, ofte i forbindelse med kløe, og når pletterne skæller, opstår der store, tørre, hvide flager. Da psoriasis opstår i områder, hvor det er relativt tydeligt, har den ofte en betydelig psykologisk indvirkning.

Psoriasis

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

"I mere end to år har jeg spottet forskellige pletter i min hårbund. De er et par centimeter i diameter og har skorper, der falder af som skæl. Er det psoriasis?"

 

Sådan forebygger og behandler man psoriasis i hårbunden 

Diagnosen hårbundspsoriasis bør stilles af en læge eller hudlæge. De vil ordinere passende behandling i form af en gel, lotion, skum, creme eller shampoo, afhængigt af det præcise sted, det er opstået. Hvis din hårbundspsoriasis er mere udbredt i panden, bag ørerne og i nakken, skal du overveje at fugte huden, når det ikke er i udbrud. Det anbefales kraftigt at påføre et blødgørende plejeprodukt dagligt for at forebygge tør hud, som er en almindelig tilstand for personer med psoriasis. Derfor skal du vælge et blødgørende plejeprodukt, der er tilstrækkeligt flydende til at gøre det let at påføre. Det skal være tilpasset til denne brug og overholde de angivne brugsanvisninger...(du kan eksempelvis påføre det blødgørende plejeprodukt med fingerspidserne i små cirkulære bevægelse på hårbunden, lad det sidde i 3 timer eller natten over og fjern det derefter med en skånsom shampoo). Dette vil begrænse skældannelsen, og at der opstår kløe. Kløen kan være intens ved psoriasis i hårbunden. Hvis du klør dig på områderne med pletter, kan det resultere i sekundære infektioner, der kan føre til Købners-fænomen, som forværrer din psoriasis.

Pleje og tips mod kløe

av_votre-peau_cicatrisation_ameliorer-aspect_1x1_619_619

Spørgsmål om psoriasis i hårbunden

På grund af dets placering giver hårbundspsoriasis anledning til visse spørgsmål.

Forårsager det hårtab?

Nej, psoriasis i hårbunden forårsager ikke i sig selv hårtab. Men hvis det ikke bliver behandlet, kan det bremse hårvæksten, fordi hårene sidder fast i skællene. Hvis du klør det, bliver hårbunden blot endnu mere sart.

Kan jeg farve mit hår?

Det kan du godt, men på visse betingelser. Eksempelvis anbefales det, at du ikke farver dit hår, når psoriasissen er i udbrud, hvis du lige har kløet din hud, eller hvis din hud er irriteret. Under alle omstændigheder skal du vælge farvestoffer med naturlige aktive ingredienser frem for kemiske farvestoffer, da de kan irritere huden.

Sådan lever man med eksem og psoriasis

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Psoriasis i hårbunden: nogle tips til at undgå at klø sig.

Hvis din psoriasis i hårbunden dækker store dele af dit hoved ligesom en hjelm, skal du sørge for at vælge en meget skånsom shampoo, da ethvert irriterende stof kan starte et udbrud og resultere i kløe. Børstning og hårtørring bør udføres så skånsomt som muligt.
Du bør vaske din hud omhyggeligt og fugte den dagligt. En vaskeolie og en blødgørende creme vil f.eks. hjælpe med at blødgøre skællene og begrænse kløen.
Disse forholdsregler vil i kombination med de behandlinger, som din læge eller hudlæge ordinerer, hjælpe dig med at forbedre tilstanden i din hårbund med psoriasis.

 

De bedste metoder til at behandle psoriasis i hårbunden

Daglig fugtpleje er det grundlæggende, når det kommer til pleje af en hårbund med psoriasis. Når du vasker dit ansigt og hår og fugter sensitive områder, skal du vælge produkter, der er specielt udviklet til tør hud og kløe, og påføre dem skånsomt med fingerspidserne. Hud og hår skal også tørres så skånsomt som muligt.

Fra samme serie

Vores løsninger til psoriasis i hårbunden

Produkter fra Eau Thermale Avène, der er udviklet til at berolige psoriasis i hårbunden.

XeraCalm A.D Cleansing Oil

XeraCalm A.D Cleansing Oil

Nærer - Beroliger - Renser

Avène Termalkildevand Spray

Avène Termalkildevand Spray

Beroliger - Genopretter hudbarrieren

XeraCalm A.D Lipid-Replenishing Balm

XeraCalm A.D Lipid-Replenishing Balm

Nærer - Beroliger - Giver fugt - Fugter

XeraCalm A.D Concentrate

XeraCalm A.D Concentrate

Nærer - Beroliger - Reparerer - Reparationer - Genopbygger

Back to top