Indhold

Atopisk eksem

Denne kroniske inflammatoriske hudlidelse, der er kendt som atopisk eksem eller atopisk dermatitis, resulterer i tør hud, røde inflammatoriske læsioner og af og til intens kløe. Den opstår normalt tidligt i barndommen og kan fortsætte helt op i voksenalderen. Tilstanden kan lindres og frem for alt kan man forebygge hyppigheden af udbrud.

 

Hvad er atopisk eksem?

Atopisk dermatitis er et resultat af mange faktorer. Men det er først og fremmest arveligt: Hvis begge forældre er ramt, har et barn 80% risikio for selv at udvikle atopisk dermatitis. For personer med atopisk hud gælder det, at hudens barrierefunktion er nedsat og dermed ikke fungerer optimalt. Derfor er hudens barriere mere gennemtrængelig for allergener, f.eks. pollen og husstøvmider. 

Udover disse allergener kan et tørt indeklima, dårligt skyllet vasketøj eller vaskemiddel, der irriterer huden, få immunsystemet til at overreagere. Dette resulterer i rødme, kløe, inflammation og udsondring. Det er med andre ord et udbrud af atopisk eksem. I perioder med ro føles huden fortsat ubehagelig og fugtbalancen opretholdes ikke intakt.

av_peaux-sensibles_schema_eczema-atopique_1x1_v2 472x472 1- Vand fordamper i høj grad 2- Allergener passerer let igennem
av_eczema-psoriasis_femme_fenetre_environnement_1x1_v2 472x472

Atopisk eksem: tilpas dine omgivelser

Der er ting, du kan gøre for at hjælpe din hud eller dit barns hud med at forsvare sig bedre. Et hjem med dårlig udluftning/ventilation kan potentielt huse millioner af støvmider, som kan forværre tilstanden. Derfor er følgende vigtigt: luft ud regelmæssigt (tidligt om morgenen og sent om aftenen for at undgå pollen, som også er ansvarlig for allergisk rhinitis), undgå tæpper i soveværelserne, støvsug regelmæssigt, støv af med en fugtig klud og vask dine lagner hver uge ved mindst 55° C. For tøj, der kommer i direkte kontakt med huden, bør du undgå irriterende akryl og vælge bomuld.

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

"Når du gør rent, skal du huske at have handsker på, da de vil beskytte dine hænder mod produkter, der irriterer huden".
Tatiana

 

Hvordan lindrer man atopisk eksem?

Atopisk eksem kan plejes under og mellem de enkelte udbrud.

Perioder med udbrud

I perioder med udbrud af atopisk dermatitis påføres kortisonbaserede salver, cremer eller lotioner for at reducere inflammation og dæmpe rødme og kløe. Dette er den mest almindelige behandlingsform i disse perioder. I nogle tilfælde bliver der ordineret antihistaminer for at dæmpe alvorlige tilfælde af kløe. Immunmodulerende lægemidler (som regulerer immunsystemets reaktion) kan også blive ordineret til moderate til svære tilfælde af eksem. Men disse behandlinger kan ikke forhindre eksemen i at komme i udbrud igen.

Atopisk eksem - Behandlinger

Perioder med ro

Følgende er den grundlæggende behandling, der vil hjælpe huden med at genoprette sin barrierefunktion. Den grundlæggende behandling består i at påføre en blødgørende creme til at bekæmpe tør hud dagligt og reducere hyppigheden af udbrud. Lotion, creme, fedcreme etc. Det er op til dig at vælge den konsistens, der passer bedst til dig eller dit barn. 

Regler for brug af fugtgivende pleje - børn

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Atopisk dermatitis giver ikke kun fysisk ubehag. 

Atopisk eksem kan have konsekvenser for dit mentale velvære. Det kan medføre stress, angst, søvnforstyrrelser, nedsat selvværd etc.. Tøv derfor ikke med at tale med din læge eller med en patientforening, som kan give dig gode råd til, hvordan du håndterer din atopiske eksem i dagligdagen. Og husk, at du ikke er alene. I Danmark gælder det, at 3-5% af alle voksne er ramt af atopisk eksem.

av_xeracalm_soothing concentrate_social_9_post_3282770114201_hd 472x472

 

Bedste metoder til at mindske atopisk dermatitis

I perioder med ro anbefales det at bruge en blødgørende creme regelmæssigt, lige efter badet. Den er ofte lettere at påføre på en let fugtet hud. Varm cremen op i hænderne, dup den på kroppen og fordel den i store strøg, uden at gnide den ind i huden. Denne metode sikrer, at væskeniveauet i epidermis fastholdes, og hudens barrierefunktion gradvist genoprettes. Du bør gentage denne rutine hver dag eller endda flere gange om dagen for at opnå en smidig og blød hud.

Fra samme serie

Vores løsninger til at berolige hud med atopisk eksem.

Eau Thermale Avène-produkter, der er udviklet til at berolige hud med atopisk eksem.

XeraCalm A.D Cleansing Oil

XeraCalm A.D Cleansing Oil

Nærer - Beroliger - Renser

Avène Termalkildevand Spray

Avène Termalkildevand Spray

Beroliger - Genopretter hudbarrieren

XeraCalm A.D Lipid-Replenishing Cream

XeraCalm A.D Lipid-Replenishing Cream

Nærer - Beroliger - Giver fugt - Fugter

XeraCalm A.D Concentrate

XeraCalm A.D Concentrate

Nærer - Beroliger - Reparerer - Reparationer - Genopbygger

Tilbage til toppen