Indhold

Sådan lever man med eksem og psoriasis: Børn

Eksem og psoriasis: børns særlige sensitivitet Eksem og psoriasis er en nærmest permanent kilde til ubehag. Især for helt små børn. Kløe, mangel på søvn, stress, at blive drillet med det fra tid til anden. Der er mange faktorer ved eksem og psoriasis, der er med til at påvirke deres livskvalitet. Støtte og vejledning vil dog hjælpe dit barn med at klare dette på bedst mulig vis.

av_eczema-psoriasis_bebe_1x1_v1 472x472

Psoriasis og eksem hos børn: hvad er forskellene?

Psoriasis opstår generelt hos personer, der er genetisk disponerede. Den viser sig ved en overdrevent hurtig fornyelse af cellerne i epidermis og kronisk inflammation i huden.
Eksem er derimod en kombination af en forandret hudbarriere og en større sensitivitet i immunsystemet over for allergener, hvilket gør huden mere reaktiv.
Selv om de to tilstande har forskellige årsager, ligner de hinanden på mange måder. Begge tilstande/hudlidelser er kroniske sygdomme, der er kendetegnet ved vekslende perioder med udbrud og remission (perioder, hvor det er aftagende). Områderne, hvor eksem og psoriasis opstår, bliver røde og kan give voldsom kløe. Psoriasis opstår sjældent hos børn. Atopisk eksem er derimod en mere almindelig tilstand for børn og rammer mellem 10-15 % af alle børn under 7 år i Europa. 

 

Psoriasis og eksem hos børn: de tegn, der ikke bedrager

Udbruddene er kendetegnet ved, at der opstår eksem-/psoriasispletter.
Psoriasispletter er røde og skællende. Hos børn klør de sjældent og påvirker primært områder, hvor der opstår friktion: albuerne, bagsiden af underarmene, knæene, benene og lænden. De kan også opstå i hårbunden og ved øjenbrynene og øregangene. I nogle tilfælde kan de opstå ved neglene, håndfladerne eller fodsålerne.

Pletterne, som opstår som følge af atopisk eksem, er ofte mindre tykke, mindre skællende og ikke afgrænsede i lige så høj grad som psoriasispletter. Men de klør. Hos børn under 1-års alderen opstår de nogle steder i ansigtet (på panden, hagen og kinderne) og på lemmerne (benene og armene). Mellem 1- og 2-årsalderen er eksem mere udbredt på hovedet, halsen og på områder, hvor hudfolderne bøjes. Hos børn over to år er det primært på hudfolderne (halsen, under ørerne, albuerne, knæene, balderne), hænderne, håndleddene og anklerne, at eksemen opstår.

Psoriasis hos børn

Atopisk eksem

Områder med eksem - ansigt og hals

Tips til at dæmpe kløe - børn

 

av_eczema-psoriasis_enfant_rougeur_cou_1x1 472x472

Den kløe og svie, som disse tilstande forårsager, er en reel lidelse for børn og bliver hurtigt en kilde til stress, som får en betydelig indvirkning på deres dagligdag.

av_carnets-experts_bebe_maman_1x1 472x472

 

Hvordan skal man reagere som
forælder?

Hvis dit barn lider af atopisk dermatitis eller psoriasis, ved du, at det nogle gange kan være svært at håndtere. Hvad kan være mere nedslående end at se sit barn lide og ikke vide, hvordan man kan hjælpe? Det er vigtigt, at du ikke føler skyld, selv om disse hudlidelser i nogle tilfælde er arveligt betinget. Dermed ikke sagt, at du ikke kan gøre noget for at hjælpe og støtte. Du kan støtte dit barn og hjælpe det med at klare sig bedst muligt, især i perioder hvor det er værst. Tal med dit barn om det og fortæl, hvor vigtigt det er, at det fortæller, hvordan han/hun har det og udtrykker sine følelser. Det er vigtigt, at man ikke bagatelliserer deres følelse af ubehag. Og selvfølgelig er det vigtigt, at du gør, hvad du kan for at identificere, hvad der udløser eksemen hos dit barn faktorer og aktivt tage del i deres behandling.

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

 Pruritus; en uudholdelig kløe og ond cirkel. Med andre ord, hvis dit barn klør sig, vil det blot øge trangen endnu mere til at klø sig. Det er dog meget svært at forbyde sit barn at røre ved eksempletterne. Heldigvis findes der alternativer. Når dit barn oplever kløe, skal du opfordre det til at klø sit krammelegetøj, eller få det til at tænke på noget andet ved at lave fysisk aktivitet, lege med sit legetøj etc.

Tips til pleje mod kløe

av_eczema-psoriasis_dermatologue_enfant_1x1_v1 472x472

Hvordan behandler man 
det?

Behandling af eksem eller psoriasis involverer tre vigtige aktører: dit barn, dig selv som forælder og din læge. Først og fremmest er det kun en lægeundersøgelse (som udføres af en børnelæge, hudlæge eller praktiserende læge), der kan stille en klar diagnose, give jer en bedre forståelse af hudlidelsen og hjælpe jer med at starte den mest effektive behandling. Den diagnose, der bliver stillet og behandlingsmetoden afhænger af, hvor stor en indvirkning dit barns eksem/psoriasis har på livskvaliteten samt af symptomernes sværhedsgrad.

Behandling af atopisk eksem.

Behandling af psoriasis.

Hvordan kan man forebygge eksem og psoriasis?

Ud over at behandle eksem/psoriasis er der forskellige ting, man kan gøre, for at forebygge udbrud og kløe. Forebyggelsen er baseret på tre overordnede punkter, der vil hjælpe dit barn med at få det bedre. Det første punkt er fugtpleje. Blødgørende eller fugtgivende pleje vil genoprette hudens barrierefunktion og modvirke et nyt udbrud. Du kan læse meget mere om dette i vores fokussektion om regler for brug af fugtgivende pleje. 
Det andet punkt er: korrekt hygiejne. Mange forældre mener, at det er bedre at reducere hyppigheden af badene for børn med eksem eller psoriasis. Men hygiejne er nødvendigt og vigtigt. Så hvordan kan man undgå at irritere huden, når man vasker sig? Find svaret i vores fokussektion om korrekt hygiejne. 

Det sidste punkt er: undgå at klø for at undgå at beskadige huden. Det er ikke nogen nem opgave. Men bare rolig. Der findes også enkle løsninger til dette, som f.eks. at bruge glatte småsten. Se vores dedikerede fokussektion. 

av_eczema-psoriasis_application_creme_produit_1x1_v1 472x472
EKSEM OG PSORIASIS HOS BØRN: VORES SVAR PÅ DINE SPØRGSMÅL

At sortere det sande fra det falske: vi hjælper dig.

Det er efterhånden en meget gammel skrøne - og ja, det er blot en skrøne. Ingen af disse hudlidelser er smitsomme. Psoriasis og eksem er kroniske, inflammatoriske hudlidelser. De skyldes hudanormaliteter og miljømæssige faktorer som f.eks. allergener.

Desværre ikke. Eksisterende behandling og pleje er beregnet til at modvirke og behandle symptomerne. De typer af behandling og pleje, der findes i dag, er meget effektive, men målet er ikke at få hudlidelsen til at forsvinde én gang for alle, men derimod at behandle og modvirke symptomerne i den akutte fase og forhindre eksem eller psoriasis i at komme i udbrud igen.

Ja, det gør det. Stress påvirker immunforsvaret. Det kan forværre eller udløse et udbrud.

Ja, det må det gerne. Det er dog vigtigt at være forsigtig, da klor og salt kan irritere huden. Der findes nogle få anvisninger, som det er vigtigt, at dit barn følger. Den første er, at dit barn skal påføre en barrierecreme, før han/hun hopper i vandet. Den vil beskytte huden. Derudover er det vigtigt, at dit barn bliver skyllet med friskt vand efter badeturen eller svømningen. Og til sidst skal dit barn påføres en blødgørende creme, inden han/hun tager tøj på.

Termalbehandlinger anbefales ofte til børn med atopisk hud eller børn, der lider af psoriasis. Termalbehandlinger omfatter både behandlinger, der er baseret på termalkildevand (termalbade, brusebade, drikkekure osv.) og workshops om, hvordan man kan forbedre sin sundhed, som giver barnet og forældrene mulighed for at lære mere om hudtilstanden, behandlingsmuligheder og regelmæssig opfølgning med medicinsk behandling.

Vores løsninger til ung, atopisk hud

Eau Thermale Avène hudplejeprodukter, der er udviklet til at hjælpe dit barn med at få en hud, de trives bedre i.
av_xeracalm_balm_1_post_3282770114171_ld -2-

XeraCalm A.D-serien

Jeg har ikke længere hverken rødme, kløe eller allergi. Det er helt vildt dejligt. Min hud er blød.
Back to top