Indhold

Eksem på hænderne og fødderne

Klør dine hænder, når du har vasket dem? Gør de ondt, hver gang du bruger bestemte husholdningsprodukter? Gør dine fødder også ondt, især når du sveder? Det kan sagtens være, at du har fået eksem på dine hænder og fødder. Eksem er en hudlidelse, der kan være smertefuld og invaliderende i hverdagen generelt og på arbejdet. Her er vores tips til, hvordan du kan afhjælpe det.

av_eczema-psoriasis_mains_plaques-rouges_1x1 472x472

Hvordan genkender man hånd- og fodeksem?

Meget tør og fortykket hud på håndryggen, små blærer mellem tæerne, hud, der skaller af på fingerspidserne. Dette er de mest almindelige former for hånd- og fodeksem. Denne kroniske hudlidelse veksler mellem perioder, hvor eksemen er i udbrud (perioder med blærer, kløende røde pletter, revner osv.) og perioder, hvor huden stadig er tør. Eksem bliver generelt forværret ved koldt eller meget varmt vejr eller ved kontakt med visse irriterende stoffer. Flere forskellige faktorer kan give eksem på hænderne og fødderne, og det er ikke altid let at identificere den præcise kilde.

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

"Når du gør rent, skal du huske at have handsker på, da de vil beskytte dine hænder mod produkter, der irriterer huden".
Tatiana

 

Hvilke faktorer fører til hånd- og fodeksem?

Hånd- og fodeksem kan skyldes flere forskellige faktorer.

 

Kontakteksem

Kontakteksem opstår på grund af en allergisk reaktion på et specifikt allergen. Når kontakteksem opstår på hænderne, skyldes det som regel visse husholdningsprodukter, kosmetiske produkter osv. I visse typer af jobs er man særligt udsat for at komme i kontakt med disse allergener. Når kontakteksem opstår på fødderne, skyldes det som regel materialerne i sokkerne eller skoene.

Kontakteksem

Atopisk eksem

Atopisk eksem opstår, i modsætning til kontakteksem, ikke som følge af specifikke allergener. Her er der derimod tale om genetiske faktorer, som gør, at personer med atopiske eksem har en hud, som er mere gennemtrængelig for alle typer af allergener. Huden på hænderne er ikke forskånet for dagligdagens eksterne påvirkninger. På fødderne opstår eksem i højere grad på anklen og oversiden af foden end på undersiden af foden. 

Atopisk eksem (årsager - definition - oversigt osv. )

Dyshidrosis, den anden årsag til hånd- og fodeksem

Hvis du oplever kløe på hænder og føder, som er ledsaget af meget smertefulde blærer fyldt med gennemsigtig væske, og hvis dette primært opstår om foråret eller sommeren, så er den type hånd- eller fodeksem, du har, formentlig dyshidrotisk eksem (også kaldet pompholyx). Oprindelsen er ikke velkendt, men denne type eksem opstår ved atopisk hud. Flere forskellige faktorer kan være med til at udløse eller fremme denne type eksem: allergi over for visse metaller (nikkel, kobolt), varme, voldsom svedproduktion, fodsvamp osv. Den opstår langs fingrene og tæerne, på håndfladen og på undersiden af foden.

av_eczema-psoriasis_main_dyshidrose_1x1 472x472

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Det er vigtigt at identificere, hvad der udløser hånd- og fodeksem.

Det første, du skal gøre, er at finde ud af, om dine hænder eller fødder reagerer på et bestemt allergen (en allergolog vil kunne hjælpe dig med dette). Hvis det er tilfældet, bør du så vidt muligt undgå kontakt med det pågældende allergen - f.eks. ved at beskytte dine hænder, når du vasker op, eller ved at vælge bomuldssokker frem for sokker, der er lavet af syntetisk materiale.

I nogle tilfælde er det dog ikke muligt at identificere den specifikke årsag. Den gode nyhed er, at behandlingen af hånd- og fodeksem er den samme, uanset årsagen. Den typiske behandling er brug af dermokortikoider ved udbrud og daglig påføring af fugtighedscreme i perioder med ro for at reducere hyppigheden af udbrud.

Atopisk eksem/pleje

av_xeracalm_soothing-concentrate_1_post_3282770114201_hd 472x472

De bedste metoder til at mindske eksem på hænder og fødder

Blødgørende cremer, som genopretter hudens barrierefunktion og beskytter den mod allergener, er perfekt egnede til at fugte og berolige hænder og fødder med eksem. Påføringen bør ske med skånsom massage, om nødvendigt flere gange om dagen. Bomuldshandsker og bomuldssokker kan forstærke den fugtgivende virkning. Nogle cremer er også specielt udviklet til at isolere huden på hænderne fra irriterende stoffer. De danner en gennemsigtig og beskyttende barriere, som isolerer huden som en form for handske.

Pleje og tips mod kløe

Fra samme serie

Vores løsninger til at dæmpe hånd- og fodeksem

Eau Thermale Avène-produkter, der er udviklet til at berolige eksem på hænder og fødder.

XeraCalm A.D Cleansing Oil

XeraCalm A.D Cleansing Oil

Nærer - Beroliger - Renser

Avène Termalkildevand Spray

Avène Termalkildevand Spray

Beroliger - Genopretter hudbarrieren

XeraCalm A.D Lipid-Replenishing Balm

XeraCalm A.D Lipid-Replenishing Balm

Nærer - Beroliger - Giver fugt - Fugter

XeraCalm A.D Concentrate

XeraCalm A.D Concentrate

Nærer - Beroliger - Reparerer - Reparationer - Genopbygger

Cicalfate HAND Repair Barrier Cream

Cicalfate HAND Repair Barrier Cream

Fugter - Beskytter - Genopbygger

Back to top