Indhold

Den psykologiske indvirkning af akne på teenagere

Ungdomsårene er en tid med mange omvæltninger, hvoraf nogle kan være svære at forstå. Hormonelle forandringer kan føre til akne. Selv hvis aknen ikke er særlig alvorlig, bør de voksne, der støtter de unge i denne periode, tage hensyn til de mulige psykologiske konsekvenser. Nøgleordet er sindsro, for der findes løsninger.

Akne: hormonelle forandringer og psykologisk påvirkning

Hos både piger og drenge udvikler akne sig i ansigtet, men af og til også på ryggen, skuldrene og brystet. Den opstår i puberteten på grund af hormonelle forandringer, som også er ansvarlige for udviklingen af hår, bryster, testikler osv.

Overgangen fra barndom til ungdom er også ledsaget af psykologiske og adfærdsmæssige ændringer, som er helt normale: Teenagere identificerer sig nu mere med deres venner end med deres familie. De bliver også meget optaget af det image, de udstråler. Og når akne forstyrrer dette image, kan det være svært for nogle at leve med.

Nogle gange kan akne have voldsomme konsekvenser, især når den er alvorlig. Den psykologiske påvirkning af akne, ofte kombineret med andre faktorer, kan endda føre til depression. Heldigvis er det muligt at begrænse denne påvirkning. 

Hormonel akne

"Min akne begyndte, da jeg var 12-13 år gammel. Først var det i ansigtet, især på panden, hagen og næsen. Derefter fik jeg akne øverst på ryggen, skuldre og bryst. Det var ikke en rar oplevelse. Mine venner gjorde som regel grin med mig, og det var ret sårende."

CLÉMENT, 16 ÅR

Sådan begrænser du den psykologiske indvirkning af akne

Nogle fordomme er svære at slippe af med, f.eks. at akne er resultatet af dårlig hygiejne, eller at den på grund af dit udseende dømmer dig til ikke at have noget socialt eller romantisk samvær. Disse fordomme er tydeligvis forkerte.

Desuden kan det være fristende at isolere sig for at undgå at blive dømt af andre, men det vil kun bidrage til dårligt humør. Hvad gør man så? Du kan starte med at huske på, at akne rammer op til 80 % teenagere. Det er meget almindeligt, og det kan allerede føles bedre at vide det.

Dernæst skal du vide, at akne slet ikke er relateret til manglende hygiejne; det er en sygdom, der udløses af hormoner, og den kan forværres af livsstilen. Faktorer som stress, en kost med et for højt indhold af sukker og uhensigtsmæssig kosmetik kan alle bidrage til udvikling og opretholdelse af akne.

Forværrende faktorer

Pleje af akne for at mindske den psykologiske påvirkning

Akne er en sygdom, og den kan behandles. Plejen kan involvere flere forskellige sundhedspersoner.

Din praktiserende læge

Din praktiserende læge kan være den første kontaktperson, hvis aknen har en indvirkning på selvværdet. Din praktiserende læge kan give gode råd og udskrive behandlende cremer mm. til dig. Akne, der behandles hurtigt, har større chance for at forbedres. Din praktiserende læge kan også henvise dig til en hudlæge.

Dermatologen

Eksperten! En hudlæge vil først vurdere arten og sværhedsgraden af aknen og foreslå egnede behandlinger. De vil også give råd om daglig hygiejne, som bør følges lige så nøje som behandlingen for at sikre, at hudens tilstand ikke forværres. 

 

Sådan plejer man hud med tendens til akne

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING 

Det kan være svært at håndtere akne foran andre, men det er aldrig en god løsning at isolere sig selv.  

Uanset om aknen kræver behandling hos en hudlæge eller ej, skal huden passes. I tvivlstilfælde kan du aldrig få for meget hjælp til at finde de rette produkter. Hud, der er blevet svækket af behandlinger, har ikke de samme behov som hud, der er angrebet af mildere urenheder. Og igen, uegnede produkter kan føre til akneudbrud.

Det er også en mulighed at bruge makeup, når du har akne i ansigtet. Fra simple concealere til tonede cremer og foundations er det bedst at vælge non-komedogene produkter, som lader huden ånde. Og selvfølgelig skal makeup fjernes hver aften, og bumser bør ikke røres, da de ellers vil blive værre.

Det rette at gøre for at reducere den psykologiske påvirkning af akne

At følge behandlingen og/eller følge en daglig hudplejerutine med de rette produkter er det første skridt til at vinke farvel til akne. Selv om vejen til tider kan virke lang, er det vigtigt ikke at give efter for modløshed. Vedholdenhed er nøglen.

Sådan plejer man hud med tendens til akne

Tilbage til toppen