Indhold

Hormonel akne

Hormonel akne opstår i puberteten (80%* teenagere er ramt i varierende grad) og kan komme tilbage eller bryde ud i voksenalderen, især hos kvinder. Men heldigvis kan hormonel akne behandles. Her er nogle af nøglerne til at forstå og berolige din hormonelle akne.

Hvad er hormonel akne?

Hvad er hormonel akne?

For både piger og drenge begynder akne normalt i puberteten. Årsagen er hormonelle omvæltninger, som får huden til at producere mere talg. Det kan være svært for sebum at trænge ud gennem porerne. Huden bliver fedtet, og der kan opstå akne i ansigtet, på ryggen, skuldrene, nakken osv.

Hormonel akne forsvinder normalt efter ungdomsårene. Men nogle gange fortsætter det, eller det vender tilbage eller udløses i voksenalderen. Hormonel akne er mindre omtalt, men alligevel er en fjerdedel af alle voksne ramt af den, og heraf er langt de fleste kvinder. 

Hvad er de forskellige stadier af hormonel akne?

Der findes ikke én, men flere typer akne, som kan opstå efter hinanden eller forekomme samtidig.

Forudsætningen for akne i ungdomsårene er hyperseborrhea: når huden på grund af hormonelle ændringer producerer for meget talg. På dette stadium er huden simpelthen fedtet.

Under huden kan mikrokomedoner begynde at danne sig dér, hvor overskydende talg fortykkes og bliver til en slags prop, der tilstopper porerne. I begyndelsen er det usynligt, men bliver derefter til en komedon, som først er åben, og som under påvirkning af talgens oxidering i kontakt med luft bliver sort - en hudorm. Dette kaldes retentionsakne.

Hvis det ikke behandles, udvikler det sig til inflammatorisk akne. Dette er resultatet af en betændt bums med bakterien Cutibacterium Acnes Disse urenheder har form af papler (hårde, røde bumser), og nogle gange pustler (med en betændelse).

 

av_acne_adolescent_points-noirs_1x1 472x472

Jeg har bemærket, at hvis jeg ikke renser min hud hver dag, så vender bumserne altid tilbage, og jeg kan ikke gøre noget ved det, og så er det for sent. Det sker især ugen før min menstruation.

Ambre, 16 år

Hormonel akne hos mænd og kvinder

Hormonel akne rammer mænd og kvinder, men ikke på samme tid eller på samme områder.

Når inflammatorisk akne rammer kvinder

Menstruation, graviditet, overgangsalder etc. Kvinders hormonelle aktivitet varierer i lang tid, og det er en væsentlig årsag til, at hormonel akne er vedholdende. Bumserne har tendens til at være betændte og bryder ofte ud lige før menstruationen, især i det nederste af ansigtet omkring hagen og kæben.

For mænd:

Selv om mænd ikke er forskånet for hormonel akne i puberteten, reduceres deres hudproblemer generelt og forsvinder i voksenalderen, når deres hormoner har stabiliseret sig. Når bumserne er vedholdende, er de oftest placeret på ryggen og i nakken.

Hvilke behandlinger er til rådighed mod hormonel akne?

Hvilke behandlinger er til rådighed mod hormonel akne?

Når du har udelukket andre mulige årsager til akne, som f.eks. brugen af visse kosmetiske produkter, er det tid til at gribe ind. Der findes et helt arsenal af cremer mod hormonel akne hos både unge og voksne. En lokal creme med antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaber, oral antibiotika, hormonbehandlinger ... Din læge kan fortælle dig, hvordan du effektivt kan pleje din hormonelle akne og tillægge dig en passende daglig hudplejerutine. 
 

Hvad med p-piller? Nogle former for p-piller er gode for din hud, mens andre kan give bumser. Spørg din læge eller gynækolog til råds.

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Nogle af de cremer, der ordineres til behandling af hormonel akne, irriterer og udtørrer huden. Huden har derfor brug for at genvinde sin balance.

Ulempen ved nogle lokale cremer mod hormonel akne er, at de udtørrer huden. For at kunne kompensere for dette har huden derfor brug for passende pleje. Begynd med at rense og fjerne makeup på skånsom vis med en sæbefri rensecreme. Spray Avène Termalkildevand med irritationsdæmpende egenskaber på ansigtet efter rens af huden. Huden er nu klar til en beroligende creme, der genopretter hudens komfort.

Gør det rette for at berolige hormonel akne.

Gør det rette for at berolige hormonel akne.

Skånsom, skånsom, skånsom: dit mantra. Sådan kan du skabe de rette betingelserne for at slippe af med din hormonelle akne, uanset om du er teenager eller voksen. En skånsom tilgang opnås ved at udvikle gode hudplejevaner (gnid ikke vatrondeller for hårdt mod huden og lad være med at trykke bumserne ud) samt ved dit valg af de produkter, du anvender på huden. Ordene ”non-komedogen” eller ”fedtet og uren hud” guider dig.

Fra samme serie

Vores løsninger til hormonel akne

Eau Thermale Avènes hudplejeprodukter er designet til, at du får det bedre med din hud

Cleanance Micellar Water

Cleanance Micellar Water

Fjerner make-up - Matterer - Renser

Cleanance Women Smoothing Night Cream

Cleanance Women Smoothing Night Cream

Reducerer urenheder - bumser - hudorme - Reducerer genstridige ar/mærker - Forfiner hudens tekstur

Avène Termalkildevand Spray

Avène Termalkildevand Spray

Beroliger - Genopretter hudbarrieren

Tilbage til toppen