Indhold

Hvad er hud med tendens til akne?

Omkring 6 millioner mennesker i Frankrig har akne. Akne er derudover den faktor, der får flest mennesker til at besøge en hudlæge. Selv om den primære målgruppe stadig er teenagere, kan voksne også blive ramt. Men hvad er egentlig hud med tendens til akne? Hvorfor opstår akne? Og hvad skal man gøre i sin daglige hudplejerutine for at reducere og modvirke akne?

Hvad er akne?

Akne er en inflammatorisk hudlidelse i den pilosebaceøse follikel. Alle hårene er forbundet med en talgkirtel. Talg er en fedtet væske, der har til opgave at beskytte huden. Akne opstår, fordi talgkirtlen er blokeret af talg. Denne blokering skyldes, at talgen enten er blevet for tyk eller der er produceret for meget talg. Desuden opfører cellerne ved indgangen til den pilosebaceøse follikel sig unormalt og de skaber en ubalance i hudfloraen. 

Hvilke mekanismer der ligger bag dannelsen af en bums

av_acne_schema_acne-nodulaire_1x1 472x472 Normale pilosebaceøse follikler vs komedoner 1. Talg i dets normale tilstand 2. Talgkirtel 3. Blokering af kanalen 4. Ubalanceret sebum (en tykkere konsistens med en ændret sammensætning) 5. Formering af stamceller = fortykkelse af follikelvæggen

Hvad er årsagen til akne? 

Akne opstår hovedsageligt i puberteten på grund af hormonelle forandringer. Men netop hormonelle forandringer kan også føre til akneudbrud hos kvinder, når de bliver voksne. Akne kan også være genetisk betinger. Hvis begge éns forældre havde akne, da de var unge, vil der være en større risiko for, at man selv udvikler akne. Andre faktorer såsom stress, rygning, forureningspartikler og solen kan dog også spille ind. Så udover at identificere årsagen til akne er det vigtigt, at man finder den rigtige behandling og plejerutine.

Hud med tendens til akne - Årsager

De forskellige typer af akne

Tilstoppede porer fremmer udviklingen af hudorme (åbne komedoner) eller mikrocyster. Dette kaldes retentionsakne. I nogle tilfælde bliver disse hudorme eller mikrocyster betændte på grund af bakterien Cutibacterium Acnes. Når dette sker, opstår der enten røde bumser, betændte bumser (pustler), eller noduli (bumser/knuder, som er større og mere smertefulde, og som er dybt rodfæstede i huden). Dette er inflammatorisk akne, som er den mest udbredte aknetype hos voksne kvinder.

Typer af akne

"Under min anden graviditet fik jeg mikrocyster på min kæbe og hudorme på kinderne".

Amandine, 31 år gammel

Akne i alle aldre

Teenageakne er den mest almindelige form for akne. Men akne kan også ramme mennesker i andre aldersgrupper. Lad os derfor tage et kig på de vigtigste pointer inden for spædbarnsakne, teenageakne og voksenakne.

  • <p><a href="/din-hud/fedtet-og-uren-hud/hvad-er-hud-med-tendens-til-akne/teenageakne-aarsager-og-behandling">Teenageakne</a></p>
    Teenageakne
  • <p><a href="/din-hud/fedtet-og-uren-hud/hvad-er-hud-med-tendens-til-akne/voksenakne-aarsager-og-behandlinger">Voksenakne</a></p>
    Voksenakne
  • <p><a href="/din-hud/fedtet-og-uren-hud/hvad-er-hud-med-tendens-til-akne/spaedbarnsakne">Sp&aelig;dbarnsakne&nbsp;</a></p>
    Spædbarnsakne 

Hold øje med aknear.

Ardannelse er den mest uskønne konsekvens, som akne har. Når aknelæsioner heler, efterlader de mere eller mindre dybe og varige mærker. Hvordan disse mærker ser ud og hvor tydelige de er, afhænger af, hvordan man håndterer bumserne og aknen. Det er muligt at forebygge mærkerne, eller reducerer deres synlighed, hvis de allerede er opstået, hvis man griber ind tidligt og hvis man tilpasser sin behandling hudpleje. Men det vigtigste er, at man lader være med at pille ved sine bumser.

Aknear

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING 

Lægen, din primære kontaktperson

Uanset hvor gammel du er, og hvilken type akne du har, er en læge din vigtigste kontaktperson og rådgiver. Hold dig ikke tilbage med at kontakte en læge, så snart de første tegn viser sig. En læge vil vide vil kunne fortælle dig, hvilken behandling og hvilken plejerutine du skal følge på baggrund af flere forskellige faktorer: hvordan aknen har udviklet sig, dens sværhedsgrad og hvor effektive de behandlinger, du allerede har gennemgået, har været. Evt. vil du blive henvist til en hudlæge. Llægen vil også kunne rådføre dig om brug af dermokosmetiske produkter og han/hun vil kunne berolige dig, hvis aknen påvirker din dagligdag i høj grad. 

Alvorlig akne

Vi besvarer dine spørgsmål

Vi er her for at hjælpe dig med at skelne mellem fakta og fiktion

Mange mennesker mener, at dette er korrekt, men det er alligevel ikke helt så enkelt. En meget fed kost er ganske vidst generelt usundt for kroppen. Men generelt spiller fedtindholdet ikke nogen væsentlig rolle, når det kommer til akne. Der findes imidlertid undersøgelser, som peger på, at hurtige sukkerarter med et højt glykæmisk indeks fører til akne og forværrer akne.

Ja, det er sandt. Det er dog vigtigt at pointere, at stress er en udløsende faktor, men ikke en direkte årsag til akne. Hvis man er meget nervøs forud for en eksamen eller en jobsamtale, kan denne stress føre til akneudbrud.

Nej. Man kan sagtens gå med makeup. Men det er meget vigtigt, at man vælger de rigtige produkter: de skal være tilpasset din type akne og de skal være non-komedogene. Og husk at fjerne din makeup hver aften for at undgå at tilstoppe dine porer.

Vores løsninger til pleje af din hud med tendens til akne

Vores Cleanance hudplejeprodukter er designet til at hjælpe til til en hud, du trives i
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Comedomed

Jeg har brugt dette produkt i en uge, og jeg kan allerede se forbedringer. Jeg kan godt lide produktets konsistens og flasken er nem at bruge. Oplev Cleanance Comedomed
Tilbage til toppen