Indhold

Teenageakne: årsager og behandling

Udvidede porer, bumser, hudorme, der kan blive betændte, fedtet og skinnende hud ... Der er ingen tvivl om, at mange teenagere lider af akne. Det kan være en udfordring i hverdagen. Selv når der er tale om mild akne, kan det være en prøvelse. Heldigvis findes der løsninger, lige fra plejerutiner til medicinsk behandling.

Teenageakne: en hudtilstand, som er svær at leve med for teenagere

Hormonelle ændringer i puberteten fører ofte til akne i løbet af ungdomsårene. Hudlidelsen rammer 80 % af teenagere*. Omkring 12-13 års alderen hos piger og 14-15 års alderen for drenge bliver huden fedtet og der begynder at opstå hudorme. Da akne er synlig og ofte forårsager fysisk smerte, kan den have en betydelig indvirkning på teenageres liv - for nogle mere end andre. Man bør ikke undervurdere de potentielle konsekvenser, akne kan have for selvværdet: Det kan være beroligende i første omgang at tale med en læge om det.

Teenageakne - Psykologiske konsekvenser

Hvordan kan man støtte sin teenager, der døjer med akne?

Som forældre spiller I en vigtig rolle i at hjælpe jeres teenager gennem disse år, hvor der sker store forandringer i jeres barns liv. Én af disse forandringer for mange er, at der opstår akne. Det er naturligvis vigtigt at tage din teenager til lægen, hvis han/hun lider af bumser. Men du kan også vejlede dem i dagligdagen ved at opfordre til en sund livsstil. Fra en afbalanceret kost til regelmæssig fysisk aktivitet samt et liv uden rygning og stress – der er flere måder at støtte din teenager på i hans/hendes rejse ind i voksenlivet og til at få en sund livsstil, der får ham/hende til at føle sig bedre tilpas.

Sådan støtter du din teenager som forælder

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Det kan være svært at forstå, at akne ikke altid kan kureres så hurtigt, som man måske gerne vil. Én ting er sikkert: Det er bedst at få behandlet akne hurtigt for så vidt muligt at undgå mærker og ar. Jo længere du venter på, at urenheder forværres, jo vanskeligere bliver det at pleje. 

Hvilken pleje findes der for teenagere?

Der findes flere forskellige plejemuligheder for teenageakne. Pleje, der anvendes på huden mod mild akne, virker godt mod mindre og lokale områder. Orale antibiotika kan tages i brug, når aknen er mere omfattende og betændt. Endelig er ordination af isotretinoin ofte effektiv ved alvorlig akne. Brugen af isotretinoin er stærkt reguleret hos piger på grund af risikoen for misdannelser hos fosteret i tilfælde af en graviditet. Spørg altid din hudlæge til råds.

Alvorlig akne

Daglig hygiejne til teenagehud

Det er vigtigt at rense huden to gange om dagen. Derfor skal du vælge en dermatologisk gel eller lotion, der er non-komedogen og ikke virker fedtende. Skummes op med hænderne inden påføring. Når du har skyllet huden med varmt vand, skal du tørre den med et blødt håndklæde. Du kan også vælge micellar water med matterende egenskaber. Undgå både udtørrende sæber og olier, der fremmer akne, og produkter, der indeholder alkohol, da disse irriterer huden.

Sådan plejer man teenagehud med akne

Vores svar på dine spørgsmål

At sortere det sande fra det falske: vi hjælper dig.

Nej, det er ikke kun unge mennesker, der får akne. Voksne kan også få akne, især kvinder (næsten én ud af fire kvinder i trediverne).

Nej. Hos teenagere er bumser normalt placeret i T-zonen: den del af ansigtet, hvor næse, pande og hage mødes. Men akne rammer ikke kun det område: Bumser dannes også på nakken og ryggen.

Når en bums er trykket ud, risikerer huden at blive inficeret, især af bakterier under neglene. Dette øger også risikoen for ardannelse.

Vores løsninger til pleje af din hud med tendens til akne

Vores Cleanance hudplejeprodukter er designet til at hjælpe til til en hud, du trives i
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Comedomed Cream

Det har været et lille mirakelmiddel for min hud: Det har særlig hjulpet med at reducere mine urenheder på to måneder. Det har været en kæmpe hjælp. Jeg glæder mig til at se resultatet om et par måneder og håber, at det får bumserne til at forsvinde for altid.

Margot, 26 år

Cleanance Comedomed
Tilbage til toppen