Indhold

Brug af mundbind i forbindelse med akne

I foråret 2020 blev en ny og stor ting introduceret i vores dagligdag; mundbindet. Mundbindet blev en stor del af hverdagen i skolen, på arbejdspladsen i offentlig transport etc. som et led i kampen mod at undgå smitte. Men for nogle personer har mundbindet haft en ulempe; det har nemlig haft en tendens til at forværre akne. Vi giver dig nogle tips til, hvordan du kan håndtere denne situation.

Mundbindets virkninger på huden

Mundbindets virkninger på huden

Stofmundbind, kirurgiske mundbind etc. Mundbindet har været en stor del af danskernes hverdag. Formålet med mundbindet har i høj grad været at beskytte sig mod coronavirus (og andre infektionssygdomme), men at have mundbind på har også en bagside for nogle.

Hvis mundbindet placeres på næsen og dækker den nederste del af ansigtet op til hagen, kan den nemlig føre til irritation (rødme, kløe osv.) og forværre eksisterende hudlidelse som f.eks. akne. 

Hud med tendens til akne

Hvorfor har mundbind denne virkning på huden?

Hvorfor har mundbind denne virkning på huden?

Når man har mundbind på, bliver huden lukket inde under masken på grund af varmen, friktionen og fugtigheden. Bakterier spreder sig, og talgstrømmen forstyrres. Resultatet: Der kan opstå bumser, især på områder med mange talgkirtler som f.eks. næsen og hagen. For at beskytte dig selv effektivt og samtidig lade huden ånde skal mundbindet derfor sidde tæt, men ikke for stramt.

Hvordan kan jeg forhindre, at mundbindet forværrer min akne eller får den til at opstå? Det første, du skal gøre, er at følge de gældende anbefalinger: Skift dit engangsmundbind regelmæssigt (hver fjerde time eller så snart det bliver vådt), og hvis du bruger et stofmundbind, skal du vaske det efter anbefalingerne. Dette skyldes, at urenheder forbliver indlejret i stoffet i stofmundbind, hvis de ikke rengøres ordentligt. Dermed vil de irritere huden og have en komedogen effekt.

Hvilke mekanismer der ligger bag dannelsen af en bums

Jeg har fået mange flere bumser, siden jeg begyndte at gå med mundbind i skolen. Jeg kan tydeligt se en forskel mellem, når jeg går med mundbind, og når jeg ikke gør. Men det hjælper, hvis jeg bruger min creme.

Mathéo, 15 år gammel

Hvad er din hudplejerutine mod akne, som er forværret eller opstået på grund af mundbind?

Fugtpleje og rens af huden er grundlaget for en god daglig hudplejerutine. Dette gælder i endnu højere grad, når man går med mundbind.

Rens din hud

Rensegel, micellar water, en skånsom rensecreme etc. Der findes et væld af muligheder, når det kommer til at rense huden og fjerne talg og urenheder, der hober sig op under dit mundbind. Vælg den formulering, der passer bedst til dig, og påfør den morgen og aften. Den skal være non-komedogen, modvirke urenheder og passe til din hudtype.

Fugt din hud

For at undgå, at huden bliver lukket inde, og at der opstår akne eller en forværring af aknen er det bedst at bruge et matterende hudplejeprodukt eller et hudplejeprodukt mod urenheder. Produktet skal kunne lade huden ånde, det skal have en specifik virkning mod bumser og det skal forhindre dem i at dukke op igen. Når du har fjernet dit mundbind om aftenen, kan du påføre en natcreme mod urenheder eller en udglattende natcreme.

 

Hud med tendens til akne

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Makeup: skal man stoppe eller fortsætte med at bruge makeup?

Der er intet, der forhindrer dig i at bruge makeup. Hvis du gerne vil camouflere dine bumser eller hvis du bare godt kan lide at gå med makeup, kan du godt fortsætte. Men det er vigtigt at følge anbefalingerne og vælge de rigtige produkter: Du skal bruge en non-komedogn foundation, og undgå at påføre et tykt lag, da det bl.a. kan blokere dine porer endnu mere. Tilstoppede porer under et vådt eller urent mundbind kan i høj grad udvikle eller forværre akne.

Derfor anbefaler vi at bruge dermokosmetiske produkter, udviklet til sensitiv hud. Disse produkter kan købes på apoteket. De er non-komedogne, og de lader din hud ånde.

Makeup til at dække akne til

 

De rigtige tiltag til at modvirke akne, som er opstået eller forværret på grund af mundbind

De rigtige tiltag til at modvirke akne, som er opstået eller forværret på grund af mundbind

Måske havde du akne, allerede før mundbindet blev en stor del af dagligdagen. Eller måske er den opstået efterfølgende. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du modstår fristelsen til at trykke dine bumser ud, hvis du vil undgå, at bakterierne spredes, og at der opstår nye urenheder. Og når det er muligt, naturligvis jf. myndighedernes anbefalinger og krav, kan du fjerne dit mundbind i et par minutter og spraye Termalkildevand på dit ansigt. Med sine beroligende, blødgørende og irritationsdæmpende egenskaber vil det have en effektiv virkning. Din hud vil takke dig.

Fra samme serie

Vores løsninger til hud med akne, som er opstået eller forværret af mundbind

Eau Thermale Avènes hudplejeprodukter er designet til, at du får det bedre med din hud

Cleanance Micellar Water

Cleanance Micellar Water

Fjerner make-up - Matterer - Renser

Cleanance Comedomed

Cleanance Comedomed

Reducerer overskydende talg - Reducerer urenheder - bumser - hudorme - Opstrammer porerne

Cleanance Mattifying Emulsion

Cleanance Mattifying Emulsion

Giver fugt - Matterer - Reducerer urenheder - bumser - hudorme

Avène Termalkildevand Spray

Avène Termalkildevand Spray

Beroliger - Genopretter hudbarrieren

Tilbage til toppen