Indhold

Hvad er fedtet hud?

Kender du til hyperseborrhea? Det er den videnskabelige betegnelse for fedtet hud. Hyperseborrhea opstår, når der produceres for meget talg: et fedtet sekret, der udskilles af talgkirtlerne for at beskytte overhuden mod ydre aggressorer. Huden får derefter et skinnende udseende. Overproduktion af talg danner grundlaget for bumser og hudorme og er derfor ikke behageligt. Heldigvis findes der løsninger til at kontrollere overproduktionen af talg og rense huden.

De tydelige tegn på fedtet hud

Fedtet hud er ret let at identificere, da visse kliniske tegn er typiske for hyperseborrhea. Først og fremmest gør overskydende talg huden fedtet og skinnende, især i T-zonen (pande, næse og hage). Karakteristisk for fedtet hud er også ujævn hudstruktur, forstørrede porer, tilstedeværelsen af komedoner (åbne og lukkede) og makeup, der ikke rigtig holder.

av_acne_peau-luisante_1x1
av_acne_adolescente_miroir_1x1

Hvad forårsager fedtet hud? 

Hvorfor får vi fedtet hud? Der er ikke ét svar på dette spørgsmål. Overdreven talgproduktion kan skyldes en række forskellige faktorer. Så hvad er ansvarlig for overskydende talg? Årsagerne er primært endogene, dvs. indre årsager, såsom arvelighed eller hormonel ubalance, især i ungdomsårene.

Årsagerne kan også være eksterne, som f.eks. forurening, tobak eller temperaturændringer.

Bemærk, at mænd i voksenalderen er mere tilbøjelige til at få fedtet hud, da androgener (mandlige hormoner) stimulerer talgproduktionen.

Alt, du behøver at vide om årsagerne til fedtet hud

 

Jeg har ofte svært ved at tage min T-shirt af på stranden, fordi jeg ikke kan lide at vise min overkrop. Min hud er fedtet og tyk, den har ar og nogle gange får jeg stadig bumser. Jeg endte med at købe en anti-UV-T-shirt, så jeg ikke skulle blive ved med at forklare mig.

Jérôme 35 år

Hvor på kroppen forekommer fedtet hud?

Talg er en fysiologisk udskillelse fra talgkirtlerne. Disse kirtler er ikke jævnt fordelt over hele kroppen. Det er derfor, at nogle områder bliver mere fedtede end andre. De områder, der har mest talg, er ansigtet (især T-zonen: pande, næse og hage) samt hårbunden, den øverste del af ryggen og brystet. Overskydende talg er ledsaget af små sorte hudorme (åbne komedoner). Endelig fremmer tilstedeværelsen af fedtsyrer i talg spredning af visse bakterier, som udløser den inflammatoriske aknefase.

Trioen af vindende pleje til fedtet hud 

Fedtet hud kræver regelmæssig pleje. Din hudplejerutine bør bestå af tre trin. Det første er rens. Derefter fugttilførsel. Det er rigtigt, selv fedtet hud har brug for at få tilført fugt. Men nogle gange har fedtet hud også brug for ekstra pleje. Dette er det tredje trin. Det består i regelmæssigt at eksfoliere eller anvende en rensende ansigtsmaske. 3 trin til en klarere teint. 

  • <span class="ezstring-field">av_acne_nettoyer-visage_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_soin-visage_coton_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_gommage_4x5</span>

Fedtet og kombineret hud bør ikke forveksles

Huden ændrer sig med alderen: Fedtet hud i ungdomsårene bliver ofte til en kombineret hud i voksenalderen.

Fedtet teenagehud

Hos unge påvirker overproduktionen af talg, og dermed fedtet hud, hele ansigtet. Der kan opstå bumser i ansigtet, men også på skuldre, øvre del af ryggen og brystet. 

Kombineret hud

Som navnet antyder, er kombineret hud hverken helt tør eller helt fedtet; den er lidt af begge dele. Når vi bliver ældre, falder talgproduktionen naturligt. Fedtet hud har en tendens til at være koncentreret i midten af ansigtet: den berømte T-zone. På resten af ansigtet, som har færre talgkirtler, er huden mere tilbøjelig til at være normal eller endda tør. 

 

av_acne_peau-mixte_zone-t_1x1

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Din huds sundhed og effektiviteten af din hudpleje afhænger også af din livsstil. En sund kost og tilstrækkelig fugttilførsel er derfor afgørende. Rygning, alkohol og stress bør undgås.

Se vores livsstilstips

av_acne_fond-de-teint_1x1

Makeup til fedtet hud

Makeup og fedtet hud er ofte en svær kombination. Men det betyder ikke, at du ikke kan finde egnet og effektiv makeup. Frem for alt er det vigtigt at vælge de rigtige produkter og finde den rette rutine til at påføre dem. For det første anbefaler vi, at du kun vælger non-komedogene makeupprodukter. Husk altid at rense dit ansigt og påføre en matterende fugtighedscreme, inden du lægger makeup. Og dette trin kan ikke gentages for ofte: at rense ansigtet og fjerne makeup er afgørende for en sund hud, så du bør gøre det hver eneste dag.

Se alle vores makeuptips

Alt, hvad du har brug for at vide om hudens porer

Porer er afgørende for hudens sundhed. De fungerer som en indgang for næringsstoffer og en udgang for affaldsstoffer, der udskilles af overhuden. De er også vigtige for, at huden kan ånde. Problemet er, at når der er tale om fedtet hud, kan alt muligt snavs tilstoppe porerne. For at sikre, at porerne fortsat kan udføre deres funktioner, er det derfor vigtigt at rense huden grundigt morgen og aften. Det er bedst at bruge non-komedogene produkter (både når det gælder hudpleje og makeup), som pr. definition ikke tilstopper hudens porer. En blid eksfolierende maske kan også hjælpe dig med at rense porerne i dybden. Men ikke mere end en gang om ugen for at undgå at skade din hud. 

av_acne_pores-peau_1x1

Vores svar på dine spørgsmål

At sortere det sande fra det falske: vi hjælper dig.

Det passer ikke. Det skinnende udseende af fedtet hud kan tyde på, at den er overdrevent fugtet. Men lad os ikke forveksle ”fedt” med ”vand”. Selv om det kan virke overraskende, kan fedtet hud også være dehydreret, for selv om den måske ikke mangler olie, kan den mangle vand i de dybere lag. Ud over at blive renset bør din hud også fugtes med produkter, der er specielt udviklet til din hudtype. Hvorfor? De kan regulere overdreven talgproduktion og begrænse skinnende hud, samtidig med at de hjælper din hud med at bevare sin fugt og smidighed.

Dette er både rigtigt og forkert. Selv solen har sine skyggesider. Selv om det i første omgang ser ud, som om solen udtørrer huden og reducerer nogle typer af inflammatoriske læsioner (f.eks. bumser), bidrager solen faktisk til, at huden bliver tykkere og overproducerer talg. Når det så bliver efterår igen, bliver huden pludselig atter fedtet, og urenhederne kommer tilbage. Dette er kendt som ”rebound-effekten”. Selv om sommeren, og selv om din hud ser pæn ud, bør du opretholde en god hudplejerutine og især bruge en god solbeskyttelse.

Det passer ikke. At rense huden om aftenen hjælper med at fjerne overskydende talg og snavs, der har ophobet sig i løbet af dagen (forureningtermalrtikler osv.). Men talgproduktionen stopper ikke om natten, og derfor anbefales det også at rense huden skånsomt om morgenen. At rense huden om morgenen giver dig mulighed for at anvende dine hudplejeprodukter på ren hud, hvilket gør dem mere effektive. Bonustip: Hvis du sprøjter din hud med Avène Termalkildevand om morgenen, vækker du din hud og forbereder den på din hudpleje.

Vores løsninger til pleje af fedtet hud

Vores Cleanance-produkter er udviklet til at bidrage til dit og din huds velbefindende.
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Mattifying Emulsion

Den eneste creme, jeg har fundet, som ikke får min hud til at skinne, hvilket normalt sker efter 2 timer med enhver anden creme på min hud med tendens til akne. Den er perfekt. Det eneste, der ærgrer mig, er, at jeg ikke opdagede den før ;).

Anaïs, 23 år

Oplev Cleanance Mattifying Emulsion
Tilbage til toppen