Indhold

Livsstilstips til at leve med akne

Den tid, din aknehandling tager, varier alt efter sværhedsgraden af din akne. Mens du venter på, at din hud bliver bedre, kan du forsøge at indføre nye vaner, der vil gavne både din psyke og din hud. Følg vejledningen.

av_acne_adolescent_relax_respiration_1x1

Reducer stress

Akne er ofte forbundet med en kombination af flere forskellige faktorer. En af disse faktorer er hormoner: Det er hormoner, der forårsager de første akneudbrud i ungdomsårene. De fremmer udskillelsen af talg og de får bumser til at opstå. Bumserne opstår i ansigtet, på ryggen, ved halsen og på skuldrene. 80 % af teenagere bliver ramt af akne.* . 

Men der er også andre faktorer, der spiller en rolle akne, som f.eks. arvelighed og livsstil. Stress er heller ingen undtagelse, da stress kan øge talgproduktionen. Mange kender til det; lige inden en vigtig eksamen eller en date sker det. Der dukker en bums op lige midt i ansigtet.

Hvordan er det så muligt at reducere den stress, der resulterer i akneudbrud? Hvis bare der fandtes en mirakelkur. Men hvorfor ikke starte med at dyrke aktiviteter, der får dig til at slappe af og få ro i sindet, som f.eks. yoga, vejrtrækningsøvelser eller meditation? Disse aktiviteter mindsker og i nogle tilfælde fjerner helt stress og de forbedrer ilttilførslen i kroppen og dermed i huden. Dit ansigt vil også påvirkes positivt: din teint bliver mere frisk og lys, og aknen bliver mindre synlig.

 

Regelmæssig motion kan også have en positiv effekt. Som det gælder for så mange andre behandlinger, så virker motion godt mod akne, når du er i behandling, men husk at du ikke kan se resultater med det samme, så du skal være vedholdende.

Joris Palomé, fysisk træner

Bevæg dig mere, sov bedre

Hvis du foretrækker fodbold eller løb frem for at slappe af, er det også helt fint. Der er kun fordele ved at bevæge kroppen. Det stimulerer produktionen af lykkehormoner (især produktionen af endorfiner), hvilket har en positiv effekt på stress. 

Fysisk aktivitet øger også blodcirkulationen, hvilket får dig til at se bedre ud, så din selvtillid kan komme tilbage på sporet igen. Og det er ikke andet end et par enkle tiltag, der skal til. Det er eksempelvis bedst at rense huden før og lige efter din aktivitet for at undgå, at makeup eller talg hober sig op i porerne, blokerer dem og dermed forårsager akne. Og hvis den fysiske aktivitet foregår udenfor, skal du bruge en solcreme. Husk, at solen er en falsk ven for din akne. 

2-3 gange fysisk aktivitet om ugen vil fremme din søvn, som er en vigtig faktor i forhold til at have en sund hud.

Solens virkninger på akne

 

av_acne_adolescents_sport-collectif_1x1

Spis en varieret og afbalanceret kost

Der findes ikke nogen antiakne-kost. Men der findes alligevel nogle enkelte retningslinjer, som du kan følge for at undgå at forværre din akne.

Fødevarer, du skal være opmærksomme på

Der findes mange skrøner i forhold til, hvilke indvirkninger bestemte fødevarer har på akne. Men i dag har man større videnskabelig evidens for, hvilke fødevarer der rent faktisk spiller en rolle. Det er hovedsageligt fødevarer med et højt glykæmisk indeks, dvs. fødevarer med et højt sukkerindhold, der forværrer akne. Eksempler på produkter med et højt glykæmisk indeks er slik, sodavand, smørrebrød, chokolade, chips og burgerboller. Du kan godt spise disse fødevarer, men det skal være med måde.

Fødevarer, du skal gå efter ved akne

Jo mindre raffinerede, kogte/stegte/bagte og forarbejdede fødevarerne er, desto bedre er de for din krop og din hud. Men det er stadig vigtigt, at du spiser en varieret og afbalanceret kost, der indeholder proteiner, fedt, fibre og kulhydrater. Eksempler på fødevarer, du bør vælge, er: Æg, kød og fed fisk, tørrede og friske grøntsager, fuldkornsprodukter og frugter.

Faktorer, der forværrer akne

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING 

Hemmeligheden bag en smuk hud er også et godt fugtniveau. Men hvordan?

Skal man drikke litervis af vand for at slippe af med sin akne? Nej, så enkelt er det ikke. Det er dog sikkert og vidst, at din krop har brug for at være tilstrækkeligt hydreret hver dag for at kompensere for det vand, den taber, når du tisser og sveder, og for at holde din hud sund. Et optimalt fugtniveau opnås ved at drikke vand, ja, men også ved at spise frugt, grøntsager og supper og via drikke urtete mm. 

Sådan plejer man hud med tendens til akne

De rigtige ting at gøre for at leve bedre med akne

Sportsaktiviteter, som virker afstressende og hjælper til en bedre søvn, en afbalanceret kost, en god væskebalance etc. Disse faktorer kan hjælpe dig med at få det bedre med din krop og din hud. Men det er også vigtigt at vælge produkter, der er egnede til din hud. Uegnede produkter fremmer nemlig akne. Du skal vælge formuleringer, der er specielt udviklet til dig og din hudtype, for at rense, fugte, beskytte og berolige din hud med akne bedst muligt.

Alt om hvad du må og ikke må

Fra samme serie

Vores løsninger til pleje af din hud med tendens til akne

Eau Thermale Avènes hudplejeprodukter er designet til, at du får det bedre med din hud

Cleanance Micellar Water

Cleanance Micellar Water

Fjerner make-up - Matterer - Renser

Avène Termalkildevand Spray

Avène Termalkildevand Spray

Beroliger - Genopretter hudbarrieren

Tilbage til toppen