Indhold

Sol og akne

Har soleksponering en positiv virkning mod akne? Selv om solen ofte forbedrer udseendet af hud med akne, så er fordelene ganske kortvarige. Når solsæsonen er forbi, vil din akne sandsynligvis komme i udbrud igen. Heldigvis er det muligt med den rette beskyttelse og rens at nyde UV-strålerne, uden at der opstår nye udbrud, når du vender hjem fra din ferie.

av_acne_adolescents_plage_1x1

Akne: de falske fordele ved solen

Hvorfor er det, at man tror, at solen er god for hud med akne? Det skyldes ganske enkelt, at hudens udseende synes at blive bedre, når den udsættes for solen. Dette skyldes, at solen har en udtørrende virkning på de inflammatoriske læsioner. Det er også et fænomen, man ser efter en tur svømmehallen. At solen forbedrer hudens udseende for personer med akne kan således føre til den opfattelse, at sollys kan kurere akne. Men at hudens udseende bliver forbedret varer ikke ved, tværtimod.

Min yndlingsårstid er helt klart sommeren. Ikke blot fordi, at det er der, hvor jeg går mest ud med mine venner og griller med familien, men også fordi det er den eneste tid på året, hvor jeg føler mig smuk. På denne årstid har jeg langt færre bumser, og jeg har en dejlig solbrun hud, som igen er levende.

Léa, 23 år gammel

Hvorfor fremmer solen akne-udbrud?

Ved du, hvad rebound-effekten er? Rebound-effekten er når aknen falder til ro om sommeren og derefter blusser op igen, når du vender tilbage fra din ferie, eller når sommeren slutter. Heraf kommer udtrykket "rebound". Når du ikke udsættes for solen, vil din akne blive værre, fordi solen får huden til at blive tykkere. Denne fortykkelse blokerer de pilosebaceøse follikler og forhindrer talg i at flyde frit. Som et resultat dannes der hudorme og mikrocyster, som kan udvikle sig til inflammatoriske læsioner. Derodover kan soleksponering i nogle tilfælde resultere i, at ar bliver pigmenterede (brune).

Som du allerede ved, er solbeskyttelse vigtigt for at beskytte huden mod bl.a. solskoldning og hudaldring, og akne gør kun solbeskyttelsen endnu vigtigere.

Hvilke mekanismer der ligger bag dannelsen af en bums

 

av_acne_adolescent_miroir_1x1

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Hvordan undgår man rebound-effekten? 

Ordentlig solbeskyttelse er fortsat den bedste måde at forebygge rebound-effekten på. Om sommeren skal du bruge et solbeskyttelsesprodukt med meget høj beskyttelse (SPF 50+), så snart du går ud i solen. Resten af året kan du bruge et produkt med solfaktor 30. Og husk at vælge et produkt med en konsistens, der er velegnet til hud med uensartetheder, så produktet efterlader en usynlig finish. Dette vil forebygge en del af rebound-effekten, da det minimerer UV-strålernes effekt, og det vil reducere risikoen for hyperpigmentering eller arvæv. 

Akne og solen: hvilken renserutine skal man indføre?

Solbeskyttelse er ikke den eneste vigtige faktor, hvis du vil nyde solens fordele uden at skulle være bange for rebound-effekten. Den daglige renserutine er lige så vigtig.

Renset hud

For at undgå rebound-effekten skal hudens porer renses for talg og snavs, som er med til at tilstoppe dem. Det er vigtigt, at du husker at rense dit ansigt grundigt om morgenen og aftenen med skånsomme produkter. Derudover kan du bruge en scrub for at eksfoliere huden og gøre den mere klar og glat.

Matteret hud

Om morgenen skal du påføre et talgreducerende, fugtgivende og matterende plejeprodukt for at blødgøre din hud. Dette vil øjeblikkeligt og varigt reducere hudens tendens til at skinne. Og derudover er det en fremragende makeup-base. 

Kompetent rådgivning og plejeritualer

av_acne_schema_photosensibilisation_1x1 1. Hypodermis 2. Dermis 3. Epidermis 4. Unormal rødme 5. UVB-UVA  

Pas på risikoen for fotosensibilisering

Rødme, blærer etc. Nogle lægemidler kan få huden til at reagere overdrevent på sollys. Det samme gælder for visse molekyler, der anvendes i behandling mod akne. Hvis du tager et præparat mod akne, enten som piller eller som topikal behandling, skal du se efter på indlægssedlen, om der står noget om, hvorvidt det er "fotosensibiliserende". Oftest er dette ikke tilfældet og man behøver ikke at ændre sine på behandlingen. Det kan dog være nødvendigt at ændre sine vaner, f.eks. ved at tage præparatet om aftenen i stedet for om morgenen. Tøv ikke med at spørge din læge til råds. Og det siger sig selv, at du skal være forsigtig, når du udsætter dig for sollys. Brug altid en solcreme med meget høj beskyttelse (SPF 50+), også selvom du kun har planer om at være ude i solen i kort tid.

De rigtige trin til at bevare en solbrun hudfarve

Når ferien er ved at være slut, vilt din makeup hjælpe dig med at bevare din solbrune farve og holde din teint smuk. Vælg dine produkter med omhu. De skal være non-komedogene. Og hvis du ønsker at skjule nogle små akne-ar, har Avène Dermatological Laboratories udviklet en række produkter med høj dækkeevne, der kombinerer effektivitet og sikkerhed. Et sidste råd: Det er meget vigtigt at fjerne makeuppen hver aften.

Makeup til at dække akne til

Fra samme serie

Vores løsninger til at nyde solen, når du har akne

Hudplejeprodukter fra Eau Thermale Avène, udviklet til at hjælpe dig med at passe på din hud om sommeren

Cleanance Micellar Water

Cleanance Micellar Water

Fjerner make-up - Matterer - Renser

Cleanance Comedomed

Cleanance Comedomed

Reducerer overskydende talg - Reducerer urenheder - bumser - hudorme - Opstrammer porerne

Avène Termalkildevand Spray

Avène Termalkildevand Spray

Beroliger - Genopretter hudbarrieren

Tilbage til toppen