Indhold

Årsager til fedtet hud

Skinner din ansigtshud, og har du mange urenheder, og holder din makeup ikke hele dagen? Hvis du kan nikke genkendende til dette, har du sandsynligvis fedtet hud. Hvad forårsager fedtet hud? Kan det mindskes? Godt nyt: Svaret er ja.

Hormoner: den vigtigste årsag til fedtet hud

Hormoner: den vigtigste årsag til fedtet hud

Talg udskilles af talgkirtlerne, der findes lige under huden og er til for at beskytte huden mod ydre angreb ved at dække den med en let fedtet, beskyttende film. I puberteten er hormoner årsagen til, at huden begynder at producere mere talg. Den bliver skinnende og fedtet, og porerne, der udleder talg, bliver ofte tilstoppede. Dette medfører, at huden ikke kan ånde. Der kan så opstå urenheder: bumser og hudorme. Dette fænomen rammer både piger og drenge og kan vare helt op i voksenalderen. 

”Nogle gange tager min fedtede hud overhånd i løbet af dagen, og jeg er nødt til at duppe de skinnende områder regelmæssigt for at forhindre, at min hud ser skinnende ud. Jeg bruger et stykke stof, men det bedste er et lille stykke silkepapir, da det er meget absorberende.”

Pauline, 33 år

Andre årsager til fedtet hud

Fedtet hud er ikke kun relateret til de hormonelle ændringer, der finder sted i puberteten. Der er andre faktorer, der spiller ind, og det begynder med arvelighed: Spørg dine forældre, om de også havde fedtet hud, da de var yngre. 
Vær også opmærksom på, at dit miljø og din livsstil kan forklare, hvorfor din hud skinner: forurening, stress, kost, rygning og alkohol har tilsyneladende en stærk indflydelse på hudens balance. Så hold øje med enhver form for overeksponering.
Mængden af talg ændrer sig også i forhold til temperaturen og årstiderne: Én grad mere øger produktionen af talg med 10 %. Det er derfor, huden er mere fedtet om foråret og sommeren.

Alt, hvad du har brug for at vide om forværrende faktorer

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING 

Fedtet hud er ikke kun en ulempe.

Hvis fedtet hud producerer for meget talg, bør vi så forsøge at fjerne det helt? Det er en dårlig idé: Talg er en del af hudens hydrolipide film. Den fungerer som et skjold mod ydre aggressorer og hjælper med at beskytte huden mod dem. Derfor er det bedst at forsøge at regulere talgproduktionen med de rette produkter. En anden god nyhed er, at fedtet hud er tykkere end tør hud og mere modstandsdygtig over for hudaldring. De første rynker opstår senere i fedtet hud.

De rigtige trin til pleje af fedtet hud

De rigtige trin til pleje af fedtet hud

Rens, fugtighedscreme, makeup ... Fedtet hud har særlige behov, især hvis den også er tilbøjelig til at få urenheder. En god tommelfingerregel er at vælge produkter, der er skånsomme, non-komedogene og naturligvis egnede til fedtet hud. Hvis de er for skrappe, vil huden reagere ved at producere mere talg. Og så vil løsningen være værre end problemet. Du får de bedste resultater med skånsom, regelmæssig hudpleje. 

 

Ritual til pleje af fedtet hud

Tilbage til toppen