Indhold

Akne: Sådan støtter du din teenager

Akne påvirker 80 % teenagere og besværliggør livet for mange. Ud over at finde den rigtige pleje er det forældrenes rolle at hjælpe deres teenager med at komme igennem denne vanskelige periode så roligt som muligt, så de bevarer deres selvtillid. Her er nogle måder at støtte og berolige dem på.

Akne: hormonelle forandringer og selvopfattelse

Puberteten fører til kropslige forandringer, der er forbundet med hormonelle omvæltninger: Fra 10-årsalderen hos piger og lidt senere hos drenge udvikles sekundære kønskarakteristika (hår, bryster, stemmeovergang osv.). Det er også på dette tidspunkt, at akne kan udvikle sig i dit barns hud.

Disse fysiske kendetegn ledsages af psykologiske og adfærdsmæssige ændringer, som er helt normale. Teenagere løsriver sig gradvist fra forældrenes indflydelse og interesserer sig meget for deres venner og det image, som de udstråler. Men når der er tale om akne, kan den psykologiske påvirkning være betydelig og den kan endda bidrage til, at din teenager trækker sig fra sociale sammenhænge.

Hud med akne - Årsager

 

Støtte til din teenager: Etablér en dialog

Din teenager har måske mindre lyst til at dele sine problemer med dig. Nu går de lige forbi dig og undgår dit blik. De føler sig belastet af deres hudproblemer. Du vil gerne drøfte det med din teenager, og det er det helt rigtige at gøre, men hvordan gør du det? 

Det første skridt er at etablere en afbalanceret dialog: Du kan ikke længere tale til din teenager, som om han/hun var et barn, og det er vigtigt, han/hun føler sig tryg i samtalen. Der findes en lille effektiv teknik: Tag forsigtigt emnet op ... og sæt dig ved siden af din teenager i stedet for overfor ham/hende. I bilen eller på sofaen, når du er alene og har et stille øjeblik, kan du bare stille spørgsmålet: ”Jeg har set, at du har fået dine første bumser. Har du lyst til at tale om det?”

Akne: Sådan hjælper du til at få det til at gå væk

Når du har drøftet emnet med din teenager, er det op til dig at vise ham/hende, at der findes løsninger.

Fortæl din teenager om årsagerne til akne.

Akne skyldes hormoner, der fører til en øget talgproduktion i hudens talgkirtler. Men arvelighed spiller også en rolle: Risikoen for at udvikle akne er højere hos personer med en forælder, der har været ramt af akne. Hvis du blev ramt i teenageårene og siden har fået din bløde hud tilbage, er det nu, du skal tale med din teenager om det. Andre faktorer, der kan bidrage til akne, er stress, sukkerholdig kost eller uhensigtsmæssige kosmetikprodukter. Diskuter de vaner, som din teenager måske kan ændre.

Opmuntr din teenager til at tage vare på sig selv

Hvis aknen ikke mindskes ved disse små ændringer, er det på tide at gå et skridt videre. Det er en god idé at tale med jeres praktiserende læge. Det kan være nødvendigt med en henvisning til en hudlæge, især hvis aknen bliver alvorlig. Du kan forklare din teenager, at jo hurtigere aknen bliver behandlet, desto mere skånsom er plejen. Teenageres hud forbedrer sig hurtigt, og de kan ofte undgå ar.

 

Hud med akne - Alvorlig akne

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING 

Ungdomsårene er ikke en nem tid ... heller ikke for forældrene.

Din teenager er i forandring, og livet er ikke altid let. Det gælder også for dig: Du kæmper måske med at finde de rette ord på det rette tidspunkt. Men selv om han/hun ikke bryder sig om at indrømme det, har din teenager brug for dig. Han/hun skal især mindes om, at de glatte ansigter, der vises på de sociale medier, ikke afspejler virkeligheden, og at de mirakelprodukter, der sælges ukontrolleret på internettet, er vildledende. 

Din rolle er at vejlede din teenager uden at presse ham/hende. Denne middelvej er nemmere at gå, hvis du havde akne som teenager og har kunnet slutte fred med den periode i dit liv. 

Akne var traumatisk for mig som teenager, og jeg ville ikke have, at min datter skulle gennemleve det samme. Så da hun begyndte at få akne, da hun var omkring 15 år, var jeg en ulykkelig mor: Det var svært at se min datter med alle disse bumser (...), så jeg tog hende hurtigt med til en hudlæge for at hjælpe hende med at få sin hud og sit normale liv tilbage.

Myriam, 47 år, mor til en teenager med alvorlig akne

De rigtige ting at gøre til at bekæmpe teenageakne

Hvis det er meget svært at kommunikere med din teenager, kan dit første skridt som forælder være at vælge produkter, der egner sig til hans/hendes hud, og opfordre ham/hende til at bruge dem hver dag. Hvis han/hun kan se en forbedring, vil det kun opmuntre dem til at blive ved og/eller tage det næste skridt: at konsultere en læge hvis nødvendigt.

Teenageakne – Pleje af hud med tendens til akne

Tilbage til toppen