Indhold

Årsager til akne

Hvor kommer akne fra? Du har sikkert allerede stillet dig selv dette spørgsmål. De fleste former for akne skyldes udsving i kønshormonerne. Men andre faktorer, primært dit miljø og din livsstil, spiller også ind, både hos unge og hos voksne.

Hvordan hormoner påvirker huden

Hormonelle variationer, især androgener, resulterer i en overproduktion af talg i ansigtet og på overkroppen. Cellerne i væggene i de pilosebaceøse follikler og talgkirtler formerer sig, hvilket forhindrer talg i at løbe ud. Med andre ord bliver hudens porer tilstoppet, og talg ophobes under hudens overflade. Ophobningen af talg er ansvarlig for produktionen af komedoner, både åbne og lukkede. Disse hormonelle ændringer kan forekomme i puberteten eller under kvinders menstruationscyklus.

Få mere at vide om hormonel akne

av_acne_soleil_ville_1x1 472x472

Eksogene (dvs. eksterne) faktorer kan også udløse bumser.

  • Hvis du bruger kosmetik, der er for fedtholdigt, okklusivt eller komedogent, kan det blokere folliklerne, hvilket fremmer fremkomsten af bumser.
  • Under solens påvirkning bliver huden tykkere og tørrer ud, hvilket i første omgang reducerer bumserne. Men det snyder: Så snart man ikke længere er udsat for solen, bliver huden tyndere, og der produceres igen mere talg. Resultatet er nye læsioner.
  • Akne er ikke en psykisk sygdom, men stress er en medvirkende faktor. Så hvordan bidrager stress til akne? Mekanismerne er stadig uklare, men produktionen af hormoner forbundet med stress øger også produktionen af talg. 

  • Rygning fremmer dermatose (en hudlidelse) og forværrer især ar.
  • At spise for meget fedt og sukker har også en indvirkning på huden. Især slik øger udviklingen af akne hos personer, der er modtagelige. Hvorfor? Fødevarer med et højt glykæmisk indeks menes at fremme produktionen af visse hormoner, herunder androgener, som spiller en rolle i produktionen af hudorme. 
  • Endelig kan akne i nogle tilfælde udløses af visse lægemidler.

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Mens det er vigtigt med en god hygiejne og derfor at fjerne makeup og rense huden to gange dagligt, kan det udtørre huden at bruge en scrub med en alt for aggressiv virkning, og det vil øge talgproduktion. Samme anbefaling gælder for eksfoliering: Brug en mild eksfolieringsmaske en eller to gange om ugen, men ikke mere. En skånsom tilgang giver bedre resultater.

Voksenakne: Sådan plejer man hud med akne

Teenageakne: Sådan plejer man hud med akne

Vores svar på dine spørgsmål

Vi er her for at hjælpe dig med at skelne mellem fakta og fiktion

Sandt. Hvis flere medlemmer af din familie har haft akne, især alvorlig akne, øger det din risiko for at udvikle lidelsen. Selv om generne ikke er en systematisk årsag, er de en medvirkende faktor. Under alle omstændigheder får du de bedste resultater med hurtig behandling, især hos en læge.

Sandt. Visse forurenende stoffer i luften kan oxidere squalanet i talg, der produceres af talgkirtlerne. Denne oxidering stimulerer produktionen af komedogene molekyler i overhuden. Som følge heraf opstår der bumser. En god hudhygiejne er derfor afgørende for at bekæmpe forureningens virkninger på huden.

Det er forkert. Nogle gange kan brugen af visse typer balsam eller stylinggels forårsage produktion af bumser, især i panden. Disse produkter kan også løbe ned i panden eller på halsen og få huden til at reagere.

Sandt. I begyndelsen af graviditeten er kroppens hormonelle balance meget forstyrret. Derfor kan akne ofte opstå. Akne har tendens til at aftage og forsvinde hurtigt efter fødslen.

Vores løsninger til pleje af din hud med tendens til akne

Vores Cleanance hudplejeprodukter er designet til at hjælpe til til en hud, du trives i
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Comedomed Cream

Det har været et lille mirakelmiddel for min hud: Det har særlig hjulpet med at reducere mine urenheder på to måneder. Det har været en kæmpe hjælp. Jeg glæder mig til at se resultatet om et par måneder og håber, at det får bumserne til at forsvinde for altid.

Margot, 26 år

Oplev Cleanance Comedomed
Tilbage til toppen