Indhold

En forståelse af aknear

Og dette kan resultere i en af mest frygtede konsekvenser for aknepatienter. Nemlig aknear. Så hvad er årsagen? Er ardannelse uundgåelig, eller kan man forsøge at modvirke det? Er det muligt at slippe af med ardannelse? Lad os se nærmere på det.

Hvor kommer ar fra?

Hvis du eller en af dine bekendte har haft akne, ved du, at der nogle gange kan opstå ar, som ikke går væk. Men hvad er årsagen til dem? Aknear opstår, når et sår ikke heler ordentligt. Faktisk afhænger risikoen for arvævsdannelse oftest af aknens sværhedsgrad. Jo mere alvorlig aknen er, desto større er sandsynligheden for, at den efterlader ar. Men det er ikke altid tilfældet, da akne er forskellig fra person til person. Ardannelse afhænger også af, hvordan man håndterer akne, og hvordan man behandler sine bumser i det daglige (dvs. om man piller i dem eller ej).

Alt, hvad du behøver at vide om, hvad der sker i bumserne

av_acne_cicatrisation_acne_1x1
av_acne_cicatrices_3-types_1x1

Aknear findes i alle former og afskygninger

Ar er de mest frygtede komplikationer i forbindelse med akne. Og der er alle mulige slags ar. I begyndelsen kan ar være røde eller pigmenterede og de kan falme med tiden. Men hvis inflammationen har spredt sig og ligger dybt i huden, kan den efterlade mærker, der ikke kan fjernes.

  • Disse ar kaldes atrofiske ar. De viser sig som små kratere, der ikke kan udglattes. De kan være brede og overfladiske. Eller mere dybe og snævre. Sidstnævnte er kendt som ”ice-pick-ar”;
  • I modsætning hertil er hypertrofiske og keloide ar hævede ar, der skyldes fibrøse forandringer i huden;
  • Pigmenterede læsioner opstår af betændte læsioner. Kort sagt er det permanente mærker, som er svære at leve med. 

Jeg var altid flov over min akne og de ar, som mine bumser efterlod, men heldigvis hjalp en fantastisk hudlæge mig med at slippe af med dem og glemme denne svære tid.

Laura, 22 år

En kraftig psykologisk påvirkning

Selv i dag har akne og de ar, som den forårsager, en betydelig psykologisk indvirkning. Og det er let at forstå hvorfor. For det første påvirker de primært ansigtet, så de ændrer det, vi ser i spejlet. Og det kan ske på vigtige tidspunkter i livet, f.eks. i ungdomsårene, hvilket underminerer selvtilliden. Desuden er 25% voksne ramt af akne, som jo ellers i den kollektive underbevidsthed er knyttet til puberteten. Heldigvis findes der løsninger, der kan hjælpe dig med at håndtere situationen.

Den psykologiske indvirkning, som akne har

 

Ar er ikke en selvfølge

Heldigvis er ar ikke en selvfølge, når det drejer sig om akne. Men jo mere alvorlig inflammation, der er, og jo længere inflammationen varer, desto større er risikoen for ardannelse. Som du har forstået, er det vigtigste at begrænse denne inflammation. Du bør fokusere på forebyggelse, som er dit bedste våben mod problemet. Det første skridt er at have en skånsom, velegnet daglig hygiejne og hudplejerutine. Hvis nødvendigt, kan din læge derefter foreslå en passende behandling mod akne. Det kan ikke gentages tilstrækkeligt: Det er de eneste måder at undgå ar på. 

Vores tips til pleje af hud med akne

 

av_acne_adolescent_dermatologue_1x1

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING

Kender du til dermatillomani? Det er trangen til at pille i din hud og trykke dine hudorme ud. Men modstå trangen for din huds skyld. Dermatologer bliver ved med at sige til os: Uanset hvor fristende det kan virke, så lad være med at røre ved dine bumser. Du beskadiger din hud og kan forværre inflammationen, hvilket øger risikoen for arvæv. Det er lettere sagt end gjort, men det er vigtigt at være opmærksom på problemet, så din hud forbliver pæn bagefter. Du vil takke dig selv for at have modstået trangen.

av_acne_adolescent_creme-solaire_1x1

Undgå ardannelse: Stop dårlige vaner

God hygiejne kræver, at du gør op med dårlige vaner. Som du kan se, er det første punkt på listen at holde op med at røre ved dine bumser. Du bør generelt ikke røre for meget ved din hud med fingrene, for de er ikke altid helt rene. Men der er andre faktorer, der kan øge risikoen for akne og dermed for arvæv. Hvis du ikke kan undgå at udsætte din hud for solens stråler, bør du beskytte den med en non-komedogen solcreme året rundt - ikke kun om sommeren.

 Så her er alt det, du skal gøre - og det, du ikke skal gøre

Forskellig pleje til forskellige ar

Forskellig pleje til forskellige ar

Der findes ingen magisk kur mod aknear. Men det er muligt at reducere arrene. Din hudlæge kan foreslå målrettede dermatologiske midler som f.eks. laserbehandling eller peeling. Bemærk, at disse behandlinger ofte giver delvise resultater. Selv om hudens udseende forbedres, forsvinder aknearret ikke helt. Dette kan nogle gange være skuffende for patienterne. Fokus bør derfor i virkeligheden være på at forebygge ardannelsen.

Alt, hvad du har brug for at vide om pleje og behandling

av_acne_adolescente_maquillage_camoufler_1x1

Undgå ardannelse: kunsten at kamuflere

Hvis du synes, det er meget ubehageligt, kan makeup til ar eller bumser være en god måde at genvinde selvtilliden på. Du skal stille dig selv de rigtige spørgsmål for at finde det rette produkt. Er dine urenheder relateret til farve eller tekstur? Kan kamuflagen være diskret eller usynlig (for en mand, f.eks.)? Kan kamuflage integreres i din daglige rutine for at gøre det lettere?

Læs mere om alle vores makeuptips

Vores svar på dine spørgsmål

At sortere det sande fra det falske: vi hjælper dig.

I svære tilfælde kan akne også påvirke de øvre dele af kroppen, f.eks. ryg, skuldre, nakke og bryst. Og konsekvenserne med hensyn til ar er de samme som for ansigtet.

Som forælder bør du ikke bagatellisere din teenagers akne. Ubehandlet svær akne kan føre til uoprettelig dannelse af arvæv, som kan blive et livslangt problem. For ikke at nævne virkningen på din teenagers image og selvtillid i en alder, hvor de netop er ved at udvikle bevidstheden derom, og hvor presset udefra er stort. Hvis du tager fat på problemet, så snart det opstår, vil det hjælpe dit barn til at få det bedre med sig selv i dag og i fremtiden.

Men når der er tale om akne, er det bedst at konsultere en læge hurtigst muligt. Hurtig pleje er bedst for så vidt som muligt at undgå mærker og ar. Jo længere du venter, jo mere forværres bumserne sandsynligvis, og jo mindre effektiv vil plejen med al sandsynlighed være.

Vores løsninger til at reducere ardannelse

Vores Cleanance-produkter er udviklet til at bidrage til dit og din huds velbefindende.
av_cleanance-women_smoothing-night-cream_front_30ml_3282770205589

CLEANANCE WOMEN NIGHT CREAM

I over 30 år har Cleanance-sortimentet tilbudt ekspertløsninger med klinisk dokumenteret effektivitet, og de anbefales af dermatologer til at reducere ar og udjævne hudens struktur. CLEANANCE WOMEN NIGHT CREAM
Tilbage til toppen