Indhold

Voksenakne: årsager og behandlinger

Mange kvinder er overraskede over og kede af, at deres akne fortsætter, eller at aknen opstår efter 25-årsalderen. Og det er ganske forståeligt. Akne rammer ikke kun teenagere - den kan fortsætte ind i voksenalderen. Heldigvis findes der løsninger, som indeholder en blanding af kosmetikprodukter og medicinsk aknebehandling. Så ja, der findes en løsning på problemet.

Hvad er voksenakne hos kvinder?

Akne er en relativt almindelig hudlidelse for kvinder. Ca. 2 ud af 5 kvinder mellem 25 og 45 år søger læge på grund af akne. Men selvom den opstår ganske hyppigt hos kvinder, er det et emne, der stadig ikke diskuteres særligt meget. Akne, der opstår hos kvinder, kan i nogle tilfælde fortsætte og følge kvinden helt fra teenagealderen. I nogle tilfælde stopper det dog efter teenagealderen og opstår derefter igen. Men den kan også opstå sent i livet og udvikle sig for første gang i voksenalderen. 

Hvad er kendetegnene ved akne hos kvinder?

Mekanismen i huden er den samme som for akne, der opstår i teenagealderen, dvs. at der sker en overdreven udskillelse af talg, follikelkanalen blokeres og mikrobielle stoffer bliver spredt. Men alligevel adskiller denne form for akne sig frateenageakne.. Først og fremmest opstår den hovedsageligt på den nederste del af ansigtet, omkring kæbelinjen og på hagen. Den kan også opstå i ansigtet og på øjenlågene. Den viser sig primært ved, at der opstår betændte bumser, nogle gange opstår på hagen. Derudover opstår der mikrocyster, som kan efterlade permanente pigmentmærker og atrofiske ar.

Da jeg var 22 år gammel, fik jeg pludselig et akneudbrud og meget store bumser - det var helt forfærdeligt. Jeg kontaktede en hudlæge, som henviste mig til en gynækolog. Gynækologen ordinerede behandling i pille-form, der hjælper mod akne. Men jeg bliver nødt til at vente tre måneder på at se de første effekter, det virker så længe.

Anaïs, 22 år gammel

Hvad forårsager kvindelig akne?

Flere forskellige udløsende faktorer er blevet fremhævet og identificeret:

  • Arvelighed er en af disse faktorer, men det er ikke den eneste. 
  • Stress er også blevet identificeret som en faktor, der kan føre til akneudbrud. 
  • Hormonelle udsving spiller også en rolle. Det progesteron, der produceres før menstruationen, stimulerer talgkirtlerne og kan dermed også være en af disse faktorer. Visse orale præventionsmidler eller hormonspiraler kan også fremme akne hos voksne kvinder. 
  • Visse uegnede kosmetikprodukter kan også belaste huden. Dette gælder også nogle produkter, der indeholder æteriske olier osv. 

En tydelig psykologisk påvirkning

At blive ramt af akne i voksenalderen, efter man troede, at det kun var teenagere, der skulle kæmpe med dette. Dette har naturligvis en indvirkning selvværdet og på livskvaliteten. Mange kvinder siger, at de er stressede, frustrerede eller flove over deres bumser. Derfor er det vigtigt, at man indfører egnede plejerutiner og kommer i behandling mod akne. 

Få din selvtillid tilbage

Hvordan behandles akne hos kvinder?

De områder, hvor den opstår, udviklingstrinene, risikofaktorer etc. Din akne er anderledes end teenageakne. Derfor skal din behandling også være anderledes og den bør være personlig, fordi visse medicinske aknebehandlinger ikke altid tolereres godt af huden. Din læge er eksperten, som kan hjælpe dig med at finde en effektiv løsning. Han eller hun vil kunne ordinere den rette orale eller topikale behandling eller i nogle tilfælde dermatologiske behandling som f.eks. peeling. 

Se vores tips til at pleje din hud 

Rens og brug af plejeprodukter til hud med akne: de vigtigste retningslinjer

Det er vigtigt at pleje din hud med egnede dermokosmetiske produkter. I din daglige hudplejerutine skal gøre brug af følgende: skånsomme produkter uden sæbe for ikke at irritere din hud. Fugtgivende produkter, der kompenserer for den tørre hud, som visse aknebehandlinger giver. Non-komedogene produkter for at forhindre, at der dannes nye hudorme. Og endelig skal du generelt vælge produkter, der er specielt udviklet til fedtet og uren hud.

Se vores råd

Vores svar på dine spørgsmål

At sortere det sande fra det falske: vi hjælper dig.

Makeup kan være en vigtig allieret mod akne, hvis du vælger den med omhu og bruger den korrekt. Makeup kan have en positiv indvirkning på selvværdet, da det giver et øjeblikkeligt resultat, og fordi det kan forhindre, at du trykker dine bumser. Vælg egnede, non-komedogene formuleringer, som ikke klistrer på huden.

Det er sandt, i hvert fald for nogle personer – og for nogle typer P-piller. Nogle piller modvirker faktisk akne. Andre kan derimod gøre den værre. Derfor er det vigtigt at snakke med sin læge eller gynækolog om dette.

Ja, det gør den som regel. De hormonelle ændringer, der sker i begyndelsen af graviditeten, kan føre til akneudbrud. Men den gode nyhed er, at akne har en tendens til at blive reduceret i løbet af graviditeten. Inden dette sker, skal du dog huske at rense og fugte din hud med produkter, der er velegnede til hud med akne. Og du skal huske at beskytte din hud mod solen.

Vores produkter specielt udviklet til voksne kvinder

Vores Cleanance-hudplejeprodukter er designet til at hjælpe dig med at få det bedre med din hud
av_cleanance-women_smoothing-night-cream_front_30ml_3282770205589

Cleanance Women Night Cream

Lad ikke dine uensartetheder påvirke dit selvværd. Cleanance WOMEN-serien til uren hud hos voksne forbedrer huden varigt. Dette takket en kombination af effektivitet og sanselighed, der giver garanterede resultater, når du bruger produkterne. CLEANANCE WOMEN NIGHT CREAM
Tilbage til toppen