Indhold

Hvordan kan du sikre dig, at dit ar heler godt?

Hvorfor er det så vigtigt at overvåge helingen?

Når din hud er skadet, udløses en naturlig helingsmekanisme i forbindelse med dens genopbygning. Det er det magiske ved din krop. Cellerne går i gang med at regenerere din hud, trin for trin. De stopper blødningen, beskytter, desinficerer og lukker såret, inden de genopbygger vævet ... Din cellefornyelse bliver sat på prøve for helingens skyld. Huden har fantastiske naturlige kræfter. Men vær opmærksom på risikoen for komplikationer, der kan forsinke helingen. Vær opmærksom, og giv din hud et boost med den rette pleje.

Det kan tage flere måneder eller endda år for et ar at få sit endelige udseende. Den gode nyhed er, at du har tid til at pleje huden. Men jo før, jo bedre. Giv dig selv den bedste chance for at få et pænt ar ved at bruge cremer og anden egnet pleje.

Regel 1: Hold nøje øje med dit sår 

Kvaliteten af dit ar afhænger i høj grad af den måde, du plejer dit sår på. Et sår er et levende område, og dets udseende vil ændre sig over tid, mere eller mindre hurtigt afhængigt af læsionens art

Hvis dit sår er rødt i de tidlige stadier, er det normalt et godt tegn.  Det betyder, at huden er ved at hele. Men vær opmærksom, hvis du ser gullige, strengformede elementer eller sorte og/eller bundne pletter. 

Hvornår bør du bekymre dig?

 Hvis såret ikke er helet efter 6 uger, hvis det gør ondt, har meget udflåd eller lugter ubehageligt, bør du kontakte en læge.

av_votre-peau_cicatrisation_plaie-infection_1x1 473x473

Gode vaner for optimal heling

Hvordan kan hele familien bedst muligt helbrede dagligdagens skader på huden på? Her kommer vores gode råd.

1. Vask
Er dine hænder rene? Rengør såret med mild sæbe og vand for at fjerne fremmedlegemer. Tør derefter såret, helst med et kompres. Hvis der er tale om et stort sår, bør du overveje at isolere såret med en forbinding.

2. Fremskyndelse af genopbygningen
Påfør en reparationscreme mindst to gange om dagen for at stimulere hudens genopbygningsproces. Hvis såret vædsker, bør du vælge en udtørrende formel.

3. Solbeskyttelse
Ar bryder sig ikke om solen. Du bør passe på friske ar for at kunne nyde solen på helt sikker vis, både om sommeren og vinteren.

 

VENLIG, KOMPETENT RÅDGIVNING

Hvad bør jeg spise for at hele optimalt?

Din krop og hud har brug for en sund og varieret kost for at kunne hele bedst muligt. Vælg gode råvarer og en sund, varieret kost. 

Spis rigeligt med fødevarer, der er rige på C-vitamin (citrusfrugter, kiwier, jordbær, solbær, peberfrugter, ribs osv.) og protein, f.eks. æg, kød og fisk. Du bør også fokusere på fødevarer med et højt jernindhold: fisk og skaldyr, rødt kød, bælgfrugter osv. 

Nogle fødevarer bør undgås, f.eks. lotion, sukker og visse krydderier (gurkemeje, ingefær osv.).

Tilbage til toppen