Indhold

Hvordan genkender og behandler man skoldkopper?

av_votre-peau_cicatrisation_varicelle_essentiel_1x1 473x473

Skoldkopper: Det grundlæggende
 

Skoldkopper er en godartet, men meget smitsom sygdom forårsaget af varicella-zoster-virus. I 90 % af tilfældene opstår den mellem 3 måneders og 10-års alderen. Efter en diskret inkubationsperiode på 1-2 uger er de første symptomer ikke særlig markante. Efter et par dage bliver de MEGET synlige:   Der opstår små blærer, som klør meget. Skoldkopper i sig selv kan ikke behandles, men der findes løsninger til at berolige kløe og modvirke infektion, der kan forårsage arvæv.

Ar efter skoldkopper er generende, især når de sidder på mere synlige steder som i ansigtet. Derfor skal blærer og læsioner, der er opstået ved kradseri, behandles omhyggeligt for at undgå risikoen for sekundær infektion, der forårsager ar.

Sådan identificerer du skoldkopper

Dit barn er træt og irritabelt, og det er oversået med små blærer ... Kan det være skoldkopper? Det starter med små røde pletter, der ofte først opstår på brystet eller halsen og derefter spreder sig til hele kroppen. De bliver derefter til små væskefyldte blærer, der normalt tørrer ud inden for 48 timer og danner en rødlig-sort skorpe. Vær forsigtig: Det er når skorpen kradses af, at der er risiko for arvæv.

Hvordan behandler man så skoldkopper?

 1. Vask dit barn med en mild sæbe med en fysiologisk pH-værdi. 
   
 2. Tør blistere med en udtørrende spray for at fremskynde genopbygningen.
   
 3. Genopbyg udtørrede blærer med et egnet hudplejeprodukt for at minimere ardannelse.
av_votre-peau_cicatrisation_varicelle_reconnaitre_soigner_1x1 473x473

Er der noget, du bør undgå?

Ja.

Vær ikke for hurtig til at tro dig sikker
Du kan normalt forvente 2 eller 3 udbrud. Hvis nogle blærer tørrer ud, mens andre stadig opstår, er infektionen ikke overstået – og der er risiko for smitte. Vær tålmodig.

VENLIG, KOMPETENT RÅDGIVNING

Hjælp. Det klør vildt meget.

Huden klør. Klør virkelig meget ... Klør FOR meget. Pas på – en kradset skoldkoppeblære kan efterlade et ar for livet. Her er vores tips og tricks til at hjælpe dit barn med at finde lindring og begrænse kradseri.

 • Klip dit barns negle kort for at begrænse læsioner forårsaget af kradseri, og sekundær infektion. 
 • Få dit barn til at vaske hænder regelmæssigt.
 • Giv dit barn meget korte bade eller brusebade med lunkent vand en eller to gange om dagen med en flydende dermatologisk sæbe. 
 • Beskyt huden så vidt muligt mod sved: Det forværrer kløe.
 • Vælg løstsiddende tøj, der ikke gnider mod huden.
Back to top