Indhold

Sådan beskytter du dig selv mod solen, når du er i kræftbehandling

Personer, der gennemgår kræftbehandlinger, kan opleve, at deres hud bliver mere sensitiv over for solen. Dette øger risikoen for solskoldning og forbrænding, selv ved moderat soleksponering. Derudover kan der opstå pigmentpletter. Det er vigtigt, at man gør alt, hvad man kan for at undgå, at dette sker. Men hvad er det helt præcist, man skal gøre, når man er i gang med behandlingen? Vi står klar til at rådgive dig om det hele.

av_peau-cancer_patiente_1x1 472x472

Virkningerne af kræftbehandling på huden

Kemoterapi, strålebehandling, targeteret terapi etc. De mest anvendte typer af kræftbehandling kan påvirke huden. Nogle molekyler, f.eks. dem der anvendes i kemoterapi, targeteret terapi og hormonbehandling, er fotosensibiliserende, dvs. de øger hudens følsomhed over for sollys. 

Derfor er det endnu vigtigere end normalt at beskytte sig mod solen i behandlingsperioden og i flere måneder efter.

Forebyg forbrændinger i huden under og efter strålebehandling

Beskyt dig så godt som muligt mod solen

En solskoldning kan opstå meget hurtigt, især når man er under kræftbehandling: den kan potentielt opstå blot nogle få minutter efter man er gået ud i solen. 

Områder med meget tør hud, som er under strålebehandling, er særligt udsat for komplikationer, hvilket kan resultere i alvorlige forbrændinger. Hud, der derudover er blevet udtørret af kemoterapi, vil sandsynligvis også reagere lettere, selv hvis du har mørk hud. Derudover er det ikke ualmindeligt, at overdreven soleksponering kan resultere i ardannelse, hududslæt og hyperpigmentering på udsatte områder (små brune eller lilla pletter).

Derfor bør du fra starten af behandlingen gøre det til en vane at påføre et solbeskyttelsesprodukt med meget høj beskyttelsesfaktor, både indenfor og udenfor, også når det er overskyet. Vinduerne i dit hjem eller i din bil beskytter dig ikke mod UVA-stråler.

Bekæmp tør hud, når du er i gang med kræftbehandling.

 

av_peau-cancer_hyperpigmentation_1x1 472x472

For at undgå solen har jeg gjort det til en vane at gå ud tidligt om morgenen med en hat og et sjal. Derudover smører jeg mig ind i solcreme. Selv når jeg skal køre bil, er jeg meget forsigtig. Uden mine øjenvipper er mine øjne endnu mere sensitive. Det er endnu en grund til at bære solbriller hele tiden.

Françoise

Beskyt dig mod solen, samtidig med at du nyder godt af dens fordele

Skal man afholde sig helt fra at gå ud solen, når man er i behandling for kræft? I de fleste tilfælde bør man ikke afholde sig helt fra solen, for den er god for den mentale sundhed.

Nyde fordelene ved solen.

Solen er en af de små fornøjelser, som det ville være en skam at undvære, når man er i kræftbehandling. Den har en positiv effekt på søvnen, appetitten, humøret etc. Derudover styrker den immunforsvaret, fordi UV-lys tilfører D-vitamin til kroppen. Dette er vigtigt, da kroppen ikke selv kan producere D-vitamin.

Men husk, at det skal gøres i fuld sikkerhed.

Hvordan kan man nyde solen uden at risikere at beskadige huden yderligere? Kan man gøre det på en sikker måde? Det team, der er ansvarligt for din behandling, vil kunne give dig de bedste råd i forhold til din situation, både på kort og lang sigt. For selv når behandlingen er afsluttet, vil din hud fortsætte med at være sart i flere måneder.

 

Plej din hud hver dag, når du er i gang med kræftbehandlingen.

av_peau-cancer_femme_plage_vetements_1x1 472x472

 

 

Brug af tøj, der dækker din hud.

Det er bedst at gå ud tidligt om morgenen eller sidst på dagen, da solen er svagest i disse tidsrum. Og selvom det er en kort gåtur, du skal ud på, så skal du sørge for, at så lidt som muligt af din hud bliver udsat for solen. Tøj er den sikreste måde at beskytte sig mod solen på: Vælg løse og lette bukser og T-shirts eller skjorter, der er fremstillet af naturmaterialer, så huden kan ånde. Derudover er det vigtigt med en hat og solbriller af god kvalitet.

VENLIG (OG KOMPETENT) RÅDGIVNING 

...og påføring af en solcreme er det første trin i din beskyttelsesrutine.

På de områder, der ikke bliver dækket af din beklædning, skal du ikke spare på solcremen. Dette gælder typisk næsen, ørerne, halsen, håndryggene, kraniet etc. Cremen skal være bredspektret, dvs. beskytte mod både UVA- og UVB-stråler, og med SPF 50+-beskyttelse. Hvis huden er blevet sensibiliseret efter kræftbehandling, skal du vælge en allergivenlig creme uden. Du kan finde denne type creme på apoteket. Solstifter og cremer i små tuber er nemme at komme i lommen eller i tasken.

Gode vaner til at beskytte din hud

Du skal være omhyggelig, når du vælger solbeskyttelse til sensitiv hud: dit solbeskyttelsesprodukt vil nemlig være din vigtigste allierede under hele dit behandlingsforløb og i de efterfølgende måneder og år. Creme, fluid, spray etc. Vælg den tekstur, du bedst kan lide. Husk at påføre solbeskyttelsen regelmæssigt (ca. hver anden time).

Tilbage til toppen