Interview med Emilia d'Avack, ekspert i havets økosystemer hos PUR Projet
PUR Projet & Eau Thermale Avène: genopbygning af koralrevet

PUR Projet & Eau Thermale Avène: genopbygning af koralrevet

Interview med Emilia d'Avack, ekspert i havets økosystemer hos PUR Projet

Emilia d'Avack er ekspert i havets økosystemer hos PUR Projet. Hun tager til Pejarakan flere gange om året. Det er en landsby, som ligger på det nordvestlige Bali. Der koordinerer hun PUR Corail-programmet, der blev lanceret i 2016, og hun overvåger udviklingen i væksten af det regenererende koralrev. Feedback fra en kvinde i marken.

Du har været en del af Pur Corail-projektet siden begyndelsen, hvad er din rolle?

Jeg begyndte med at lede efter et egnet sted. Der skulle være et koralrev, som kunne bevares, og et lokalsamfund, der var parat til at engagere sig. Derefter gik jeg videre med en opgørelse over skaderne. Så skulle vi vælge de mest hensigtsmæssige genopbygningsmetoder og uddanne hold på stedet. I dag sørger to personer og en leder for vedligeholdelsen på fuld tid og arbejder på at genopbygge og udvide revet. Jeg kommer tilbage to gange om året for at tjekke, at alt kører som smurt.

Siden 2019 har vi installeret næsten 17 undervandsstrukturer og transplanteret 2040 koraller af 20 forskellige arter hvert år.

Emilia d'Avack
Emilia d'AvackEn ekspert i maritime økosystemer hos PUR Projet
Hvordan er det muligt at regenerere koraller og genopbygge et koralrev?

Hvordan er det muligt at regenerere koraller og genopbygge et koralrev?

Vi har valgt en avanceret teknik, kendt som Biorock. Det kræver en 3D elektrisk metalstruktur, der nedsænkes i vandet. Når den kommer i kontakt med vand, giver den svage strøm en kemisk reaktion og skaber et materiale, der ligner koralens skelet, som sætter sig fast på metallet. Det er så op til os at komme og transplantere de koralstykker, der stadig er i live. Det er meget effektivt, men dyrt. Derfor eksperimenterer vi også med to andre metoder: En anden metalstruktur, som vi selv dækker med en blanding af sand og lim, og et bur fyldt med sten, der fungerer som støtte for transplantaterne.

Vækkes koralrevet så til live igen?

Takket være støtten fra Eau Thermale Avène har vi siden 2019 installeret næsten 17 undervandsstrukturer og transplanteret 2040 koraller af 20 forskellige arter hvert år. Mellem 2016 og 2021 vil vi have transplanteret mere end 10.000 koraller takket være Avène. Overlevelsesraten er god. Revet er begyndt at genvinde en fuldendt arkitektonisk form, så det igen kan fungere som levested for havets dyr. Vi ser, at nøgensnegle, skorpionfisk, blåplettede rokker, havtaske, blæksprutter med flere nu vender tilbage. Det er igen en fornøjelse at dykke. 

Hvad er jeres næste mål?

Hvad er jeres næste mål?

Vores mål er at få revet til at genvinde alle de funktioner, som et sundt naturligt levende rev har, samt sikre alle dets økosystems funktioner og formål i form af biodiversitet, fødevarer, kystbeskyttelse osv. Fiskeri med dynamit eller cyanid er nu forbudt, men fiskeri efter rovfisk er stadig alt for almindeligt i området. Det fremmer direkte udbredelsen af tang i konkurrence med koraller. Det er stadig et meget aktivt pres. Vi skal fortsat samarbejde med lokalsamfundene om spørgsmål og løsninger til forureningsproblemer.

Hvordan er dette projekt til beskyttelse af koralrevene bæredygtigt?

Hver fase af programmet udformes i samarbejde med alle interessenter: indbyggere, lokale myndigheder samt fiskeri- og turistforeninger. Vi har en støttende rolle, finder finansiering, deler ekspertise, infrastruktur, videregiver ekspertise, men frem for alt videregiver vi alle redskaberne til lokalsamfundet, så de kan fortsætte med at bevare naturens kapital og genoprette koralrevet alene. Vi har uddannet hold, der udelukkende består af landsbyboere. I dag undersøger vi muligheden for at arrangere guidede ture på revet, tilbyde certifikater til adoption af babykoraller og andre aktiviteter, der kan genere indkomst.

Vores mål er at få revet til at genvinde alle de funktioner, som et sundt naturligt levende rev har.

Tilbage til toppen