Ældet hud - Linjer og rynker

Ældet hud - Linjer og rynker

Nogle få linjer og rynker, mindre strålende hud, tab af fasthed og elasticitet… alt sammen tegn på, at tiden går.

Lægens råd

Spørgsmål / Svar
 • Der er to kategorier at huske på:
  1. Retinoider udvundet af A-vitamin.                      * Nogle retinoider er topikale lægemidler, der er receptpligtige.                                 * Andre, som retinaldehyd, er klassificeret som dermokosmetik og fås i håndkøb. Retinaldehyd omdannes i huden til aktivt A-vitamin og arbejder i dybden på at stimulere cellestofskiftet, og på overfladen på at klare teinten.
  2. Hyaluronsyre. Det er en primær bestanddel i hudens matrix og dannes af cellerne i epidermis (keratinocytter) og dermis (fibroblaster). Denne produktion aftager med alderen. Men hyaluronsyrens understøttende rolle er afgørende vigtig: Den sikrer hudens smidighed, spændstighed og fugtindhold. I dag findes der dermokosmetiske produkter, der kompenserer for denne nedgang i mængden ved at øge hudens egenproduktion af hyaluronsyre.

 • De primære teknikker er: - Peelinger af varierende dybde; - Laserdermabrasion, forskellige teknikker; - Udsættelse for forskellige typer lys, laser og non-laser; - Injektioner med fillere: kollagen eller hyaluronsyre; - Botox-injektioner mod dybe mimiklinjer; - kosmetisk kirurgi: I nogle tilfælde er løft af ansigt og hals eller kirurgi på øjenlågene (blefaroplastik) berettiget. Beslutningen om at bruge en teknik frem for en anden er baseret på individuel konsultation. Der er forskel på hudens aldring og behov og personens forventninger.

 • Ved overgangsalderen stopper udskillelsen af hormoner, herunder østrogen, som spiller en positiv rolle for hudens udseende og tykkelse. Derfor er overgangsalderen en faktor for hudens aldring, men mindre vigtig end udsættelse for sol.

 • Det er bevist, at rygere oplever ændringer i huden, der fører til tidlige aldringstegn: rynker og en gusten teint.

 • Mange kosttilskud indeholder vitaminer, aminosyrer og mineraler og lover at modvirke aldring, normalt via beskyttelse mod de frie radikaler.

 • Ja, det er umuligt at have den samme hud, når man er 60, som da man var 20. Men man kan korrigere konsekvenserne af hudens aldring, særligt i forbindelse med udsættelse for sol.

 • Med tiden mister huden sin struktur. Resultatet er, at den nemmere bliver dehydreret, mere sart og mere sårbar over for negative påvirkninger udefra (klima, forurening, forkerte hudplejeprodukter…). Derfor er det nødvendigt at fugte den ved hjælp af de rette dermokosmetiske produkter og genskabe den hydrolipide film.

Ældet hud - Linjer og rynker

Huden ældes... HVORFOR?
Tiden sætter sine spor overalt på vores hud. Påvirkninger udefra og forandringer indefra gør, at huden bliver tyndere, mere sart og mindre klar. Udtrykslinier – smilerynker i øjenkrogen og linier ved munden – bliver mere fremtrædende. Huden mister sin elasticitet og teinten sin naturlige glød.
 

ageing-skin_0.jpg
ALDRING INDEFRA

Det er en naturlig, genetisk bestemt proces, der er et resultat af en langsom nedbrydning af vævet, bestemt af personens genetiske profil.
Dette biologiske ur går ikke i samme takt hos alle. 


ALDRING UDEFRA

Forårsages af flere forskellige miljøpåvirkninger som sol, forurening, stress, rygning osv. Nogle områder er særligt udsatte for påvirkninger udefra. Det gælder især ansigtet, halsen og hænderne.


De primære faktorer:

 • Solen og dens UV-stråler: fotoaldring er for tidlig aldring af huden forårsaget af gentagne eksponeringer for solens ultraviolette stråler eller fra kunstige kilder, som forårsager permanente virkninger, der både er overfladiske og dybe. 
 • Miljøet: Forureningspartikler i luften svækker hudens beskyttende hydrolipide film. Der dannes frie radikaler og oxiativt stress, som bidrager til en hurtigere aldring af huden. Forureningspartiklernes skadevirkninger er åbenlyse på kort sigt, men også på langt sigt, med den akkumulerede effekt af lavintense, men gentagne negative påvirkning fra forureningspartiklerne.  
 • Livsstil: Rygning, stress, overdreven alkoholindtaglse, en ubalanceret kost osv. En usund livsstil kan få huden til at miste sin vitalitet og glød.

En særlig følgevirkning er, at huden skades som følge af stress eller træthed, der fremprovokerer muskelspændinger og derfor fremkomst af furer og rynker. At arbejde for meget eller få en utilstrækkelig kost kan tvinge cellerne til i for stort omfang at trække på reserverne i dermis for at få tilstrækkelig næring. Det skaber en situation, hvor huden mangler vigtige elementer: vitaminer, sporstoffer, essentielle fedtsyrer.

factors.jpg
Sol, miljø og livsstil er de primære faktorer, der har indflydelse på hudens ældning

 

HVORDAN KAN VI SE AT HUDEN ÆLDES OG HVAD SKER DER EGENTLIGT?

Aldersforandringerne ændrer sig i løbet af livet.

skin_ageing_evolution.jpg
Aldersforandringer sker over tid
​​
 • De første tegn på aldring - rynker og fine linjer, mistet glød fra huden og et tab af spændstighed - begynder at dukke op.

Disse forandringer hænger sammen med, at cellernes stofskifte daler, og med gentagne angreb fra frie radikaler: oxiderende forbindelser, som blandt andet er fremkaldt af eksponering for UV-stråler.
 

 • Dernæst danner rynkerne dybe furer, og huden mister sin fasthed.

Disse aldringstegn hænger dybest set sammen med en nedgang i antallet af kollagenfibre og en mangel på hyaluronsyre, den grundlæggende substans i dermis.

 

 • Endelig mister den modne hud sin tæthed, vitalitet og komfort.

Med tiden daler hudens produktion af vigtige komponenter:
- Mængden af hyaluronsyre og kollagen, hudens centrale understøttende molekyler, aftager. Hudens struktur bliver mere skrøbelig, den mister sin tæthed og begynder at blive slap.
- Huden bliver også tør, og den naturlige dannelse af lipider falder.
- Som årene går, bliver rynkerne dybere, huden i ansigtet og på halsen mindre fast, så ansigtskonturerne ændres, og huden bliver mere tør. Takket være avanceret dermokosmetisk forskning er det i dag muligt at bekæmpe nogle af disse alderstegn.


FOREBYGGELSE: ET MUST

Vi kan ikke få tiden til at gå langsommere eller forebygge livets stressende hændelser, men vi kan ikke desto mindre reagere på fotoaldring, udløst af hudens eksponering for ultraviolette stråler, som forårsager næsten 90% af hudens aldring.
Overdreven udsættelse for sol bør undgås lige fra fødslen. Men det er aldrig for sent at begynde at gøre det rigtige.

At forebygge fotoaldring betyder at bruge solbeskyttelse, dvs. konstant at være forsigtig med ophold i solen: undgå ophold i høj og klar sol, bær passende beklædning, hat og solbriller, brug solbeskyttelse med høj eller meget høj faktor, undgå solarium.
Og glem ikke, at små børn ALDRIG bør udsættes for direkte sol. Hav altid solcreme med i tasken, så du ikke bliver overrasket af solen. Avène Sun Reflexe SPF50+ er særlig velegnet til dette formål takket være den praktiske lille og flade tube.

Send by email
 • Personlig hudplejerådgivning
 • Særlige tilbud & konkurrencer
 • Anmeldelser af produkter

Vi har ikke alle de samme behov.
Find en Avène hudplejerutine skræddersyet til dine behov.

Start now
 • Produktanbefalinger til dine hudproblemer
 • Adgang til dine foretrukne produkter og anmeldelser
 • Opgørelse af dine køb for at belønne din loyalitet
Tilmeld dig nu

Løbende søgning

Login required

You must log into your Avène account to save this information.


Login or create an account