Ekspertråd

Dehydreret hud og tør hud

Dehydreret hud og tør hud

Alle hudtyper påvirkes af dehydrering. For at opnå langsigtet beskyttelse og komfort må fugtbalancen genskabes.

Uanset din hudtype kan særlige faktorer udløse eller føre til, at huden overreagerer. Nogle sensitive hudtyper tåler stort set intet uden at reagere mens andre sensitive hudtyper kun reagerer på visse kosmetiske produkter eller visse ydre/indre påvirkninger.

The brand Eau thermale Avène

Tørhed og dehydrering ?

Visse hudtyper er naturligt bedre gennemfugtede eller mindre tørre end andre. Tør hud, om det er simpel xerosis, xerosis som følge af atopisk dermatitis, eller iktyose, indeholder meget mindre vand end normal hud. Denne tørhed er forårsaget af uregelmæssigheder i lipid- eller proteinmetabolisme eller endda af problemer med den epidermale differentiering.

Hvad er tør hud?

Tør hud kan inddeles i forskellige grader. Man kan have normal, god og sund hud, som er naturligt tør. Nogle har hud, der naturligt er mere tør end andres, og det forværres med alderen. Tørt, koldt vintervejr og også vind og sol er hud-udtørrende faktorer. Visse rense- og hudplejeprodukter er også skadelige for epidermis, fordi de indeholder overfladeaktive stoffer, som virker irriterende. Tør hud opstår, når de essentielle fedtstoffer i overhuden reduceres. Ved nedsat fedtindhold i overhuden taber huden fugt og mister sin barrierefunktion. Uanset om du har naturligt tør, kombineret, normal eller fedtet hud, kan den blive dehydreret som følge af negative miljøpåvirkninger. Tør hud kaldes også xerosis. Det er en hudtilstand, ikke nødvendigvis en hudsygdom. Problemet er som regel størst om efteråret og vinteren. Tør hud opstår oftest i ansigtet, på hænderne og på arme og ben. Ekstrem tør hud kan blive helt fiskeskælsagtig (iktyose).


Unormal hud med en fortykket epidermis, uophørlig afstødelse og dannelse af store flager indikerer iktyose. Med eksem og især atopisk dermatitis bliver huden bleg og tør.
I sjældne tilfælde kan mangel på næringssstoffer (vitaminer, magnesium eller fedtsyrer) forværre tørheden. Flere forskellige hudsygdomme kræver behandling, der har en udtørrende virkning (f.eks. akne).

Problemer med tør hud:
 
 • Atopisk xerosis: atopisk dermatitis eller børneeksem omfatter tørhed i huden, der er mere eller mindre intens. Denne type tørhed hænger sammen med strukturelle uregelmæssigheder i epidermis og er ansvarlig for, at allergener kan trænge ind, og for fugttab gennem epidermis.
 • Visse alvorlige mangler på næringsstoffer kan fremprovokere eller forværre tørhed i huden.
 • Visse almindelige sygdomme kan bevirke, at huden bliver tør.
 • Iktyose: sjælden genetiske sygdom af varierende alvor.

Det er vigtigt at pleje tør hud

Hvis ikke den tørre hud plejes, kan følgende ske:
 
 • Tilstanden kan udvikle sig til en kronisk tilstand
 • Kronisk tør hud kan blive skællende og har lettere ved at sprække
 • Tør og skadet hud er desuden langt mere følsom over for infektioner
 • Der kan komme kløe og rødme, som til sidst kan blive til eksem
 • Når eksemet først er opstået, kan det være svært at komme af med
Tør hud kræver altså opmærksom analyse. Den sjældne iktyose bør med det samme udelukkes, og atopisk dermatitis bør behandles tidligt.
Isolerede hudproblemer kan korrigeres ved at udelukke skrappe hudplejeprodukter og bruge en god fugtighedscreme.

HVAD ER DEHYDRERET HUD?

Omkring 60% af menneskekroppen, herunder dermis, består af vand. Det gælder ikke epidermis, hvis overfladelag fungerer som grænseflade mellem det meget fugtige indre miljø og luften uden for, som er meget tørrere. Epidermis indeholder omkring 20 til 30% vand, og dets yderste lag, stratum corneum, indeholder 10 til 20%. Stratum corneum har en særlig struktur, der ofte sammenlignes med en væg af mursten (korneocytter) og cement (de intercellulære lipider), som forhindrer vand i at fordampe fra kroppen.

Årsager til tør og dehydreret hud
 • Hyppig vask, sæbe, rengøringsmidler, opløsningsmidler, kemikalier, tør luft, lav luftfugtighed m.m.
 • Antallet af talgkirtler, fedt i huden og evnen til at holde på fugt falder, jo ældre man bliver
 • Arvelige forhold spiller også en rolle

CREMER

Ikke alle cremer har samme virkningsmekanisme. Hvad de aktive principper angår, er der tre hovedmetoder til fugtning af huden:
 
 • Den okklusive metode benytter produkter, der normalt er meget fedtede, for eksempel med en vaseline-base, som danner en okklusiv film på overfladen af epidermis og betyder, at vand tilbageholdes i hornlaget
 • Den blødgørende metode benytter formler med en base af glycerin, urea eller mælkesyre, som tilfører huden naturlige fugtkomponenter
 • Den fysiologiske metode benytter formler, der indeholder fedtsyrer, steroler og ceramider, som tilfører lipider, der minder om dem, der findes i de øverste lag af epidermis, for at kompensere for mangeltilstanden

De forskere, der udvikler disse produkter, kombinerer normalt flere forskellige aktive principper for at optimere virkningen.
Din læge eller dit apotek vil hjælpe dig med at vælge det bedste produkt, eller den bedste produktserie, til dine problemer.
Husk altid, at regelmæssig brug er nødvendig: fugtprodukter skal bruges hver dag for at være effektive.
 
Der findes forskellige typer af tør hud

Questions

Din hudtype ...

Send by email

Løbende søgning

Login required

You must log into your Avène account to save this information.


Login or create an account

You can't post more than one comment on a product

Giv din vurdering

* Obligatoriske felter

Mine oplysninger

-Dag
-Måned
-År

Pierre Fabre Group brands:

*Obligatoriske felter

Thanks for sharing!

Your comment has been queued for review by site administrators and will be published after approval.