Eau Thermale Avène besvarer dine spørgsmål
Hud og eksem

Hud og eksem

Eau Thermale Avène besvarer dine spørgsmål

Hvordan kan huden beroliges, når den overreagerer, klør, føles ukomfortabel eller gør ondt? Hvordan kan du finde beroligelse? 10 spørgsmål til Dr. Ariadna Ortiz-Brugués, dermatolog og medicinsk direktør for mærket Eau Thermale Avène, og Joëlle Nonni, leder af workshops i undervisning i hudens sundhed i Avène Hydroterapicenter.

Dine spørgsmål

Det er sandsynligvis tilfældet for atopisk eksem, en inflammatorisk hudsygdom, der normalt begynder i den tidlige barndom. Det ser ud til, at denne form for eksem er forbundet med genetiske dispositioner, der påvirker hudbarrieren. Huden bliver mere gennemtrængelig og tillader forskellige miljømæssige allergener og lignende at trænge ind i kroppen, hvilket får immunsystemet til at overreagere. Men der findes en anden type eksem - kontakteksem eller kontaktdermatitis - som opstår uden genetiske forudsætninger, når huden kommer i direkte kontakt med et bestemt allergifremkaldende stof.

Atopisk eksem og kontakteksem har stort set de samme typer hudlæsioner: rødme, irritation, tør hud (xerose), kraftig kløe og undertiden væskende hud. Men i modsætning til kontakteksem udløses atopisk eksem ikke af en enkelt, generelt identificerbar faktor, men af forskellige miljømæssige og endogene faktorer. Det er en kronisk tilstand, der har en tendens til at komme og gå.

Atopisk eksem er ikke nødvendigvis ensbetydende med allergi, men det er ofte forbundet med en allergisk baggrund og dermed en øget risiko for fødevareallergi, allergisk rhinitis eller konjunktivitis. Du bør derfor forsøge at undgå allergifremkaldende miljøer (støv, fjer, dyrehår osv.).

Behandlingen af eksem er meget kodificeret, og de terapeutiske løsninger varierer alt efter symptomernes sværhedsgrad: tørhed, rødme, kløe, skældannelse osv. I alle tilfælde er det første skridt i behandlingen af atopisk eksem at anvende et blødgørende creme dagligt. Det reducerer intens tørhed i huden og mindsker kløe. I tilfælde af et udbrud er udskrivelse af receptpligtige kortikosteroider fortsat standard til behandling af inflammationen.

Eksem er ofte forårsaget af flere faktorer, men angst og stress kan være udløsende faktorer for udbrud og kløe. Prioritér fysisk aktivitet, hvis du kan, såsom læsning, musik, vejrtrækningsøvelser osv. Foretag afslappende øvelser og lav aktiviteter, som du holder af.

Den daglige pleje kan blive anstrengende med tiden. Det er dog vigtigt at holde ud. At holde huden fugtet er en af de enkleste og mest effektive metoder til at styrke barrierefunktionen og dermed reducere tørhed og mindske udbruddene.

Ofte er vi ikke klar over, at vi klør os, og det er svært at lade være. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på dette og finde passende alternativer. Der er et par tricks til at aflede opmærksomheden: Hold hænderne beskæftiget, klø en genstand (i stedet for at klø huden) som f.eks. små noprede bolde til de små, leg med fingrene, klø et stykke velcro, der er syet på et tøjdyr, eller klø forsigtigt gennem pyjamassen. For at undgå at ødelægge huden kan det også være en løsning at klippe neglene korte og bære bomulds- eller silkehandsker om natten (hvis det tolereres), og de kan desuden laves om til dukker for børn.

Badning har flere fordele: det renser, får en til at slappe af og forbereder huden til påføringen af de blødgørende cremer. Du bør dog begrænse badetiden til højst 10 minutter, da hårdt vand udtørrer huden og derfor fremmer irritation og kløe. Vælg at tage hurtige brusebade på 5 minutter hver dag. Vandtemperaturen bør ikke overstige 34°C for at undgå at genaktivere inflammation. Tør dig ved at duppe forsigtigt med et håndklæde, så fornemmelsen af kløe ikke genoplives.

Kulde kan berolige kløe effektivt. Du kan bruge frosne ærter, der opbevares i en personlig pose, en kølepose eller sten, der opbevares i køleskabet. Du må blot ikke lægge dem direkte på huden, især hvis den allerede er beskadiget. Dagligt brug af kompresser med termalkildevand på de områder, der har brug for beroligelse, er også meget effektivt og giver dig mulighed for at slappe af et øjeblik.

Påfør en fugtighedscreme før sengetid - og hav en blødgørende creme og en spray med termalkildevand ved hånden. Sørg for at skabe en afslappende atmosfære, f.eks. med dæmpet belysning og stille musik. Undgå at dække dig for meget til og sørg for en rumtemperatur på 18°C.

Tilbage til toppen