Ekspertråd

Ansigtsrødme og rosacea

Rosacea og ansigtsrødme

Et blussende ansigt er ofte en del af det at have sensitiv hud. Der findes mange stadier af og årsager til ansigtsrødme.

Uanset din hudtype kan særlige faktorer udløse eller føre til, at huden overreagerer. Nogle sensitive hudtyper tåler stort set intet uden at reagere mens andre sensitive hudtyper kun reagerer på visse kosmetiske produkter eller visse ydre/indre påvirkninger.

The brand EAU THERMALE AVÈNE

Ansigtsrødme og rosacea ?

Rosacea er en kronisk inflammationstilstand i huden i ansigtet, primært i panden, på kinderne og over næsen. Den kan bl.a. kendetegnes ved at huden bliver rødme, hævet og kan have en bumselignende tilstand, som kan føles varm og have en prikkende fornemmelse. Rødmen opstår ved at de små blodkar i ansigtet nemt udvider sig. Det kan forværres ved sol, krydret mad, alkohol og ekstreme temperaturer mm.

Hvad er ansigtsrødme?

Når man taler om ansigtsrødme, hænger det ofte sammen med at man har en hypersensitiv hud, som reagerer hurtigt og overdrevent på temperaturforandringer, kulde, vind, irriterende rense- og hudplejeprodukter eller forkert hudpleje. Når huden reagerer og bliver rød, er det yderst ubehageligt og rødmens varighed kan variere meget fra person til. Ansigtsrødme er et almindeligt problem i Danmark, hvor vi har en lys og ofte sensitiv hud.
 
Ansigtsrødme kan ramme alle hudtyper: Tør, fedtet  eller kombineret hud.

Behandling af ansigtsrødme og rosacea

Heldigvis er der behandlingsmuligheder i hvert tilfælde af ansigtsrødme. For at opnå de bedste resultater vil din læge begynde med at udelukke hudsygdomme, som kan være årsagen til ansigtsrødme. Dette kan blandt andet være atopisk dermatitis, seborroisk eksem, kontakteksem og irritations-dermatitis. Herefter, afhængigt af situationen, kan lægen anvise:
 
 • Dermokosmetiske produkter - der har en effekt på udvidede blodkar i ansigtet og derved mindsker ansigtsrødmen. Under alle omstændigheder må de bruges i et stykke tid for at skabe resultater.
 • Oral antibiotika. Tetracyclin er det mest almindeligt ordinerede
 • Topikale behandlinger, oftest med Metronidazole
 • Elektrokoagulering af udvidede blodkar
 • Vaskulær laser

Hvad er rosacea?

Rosacea er en godartet, kronisk inflammationstilstand i ansigtet. Sygdommen viser sig ved ansigtsrødme, hævelse, væskeophobning og bumselignende tilstande, primært i ansigtet. I sjældnere tilfælde kan hårbunden, ørerne, brystet, halsen og ryggen også rammes. En variant af rosacea rammer også øjnene. Rosacea rammer typisk kvinder i alderen 30-50, men kan også ramme mænd. Når mænd bliver ramt af rosacea, vil sygdommen ofte ramme dem hårdere end når kvinder bliver ramt.

Sygdommen er almindelig, især i Skandinavien pga. at mange har en lys og sensitiv hud. Hvis man ikke behandler rosacea vil den ofte forværres over tid. Mange som lider af rosacea er ikke klar over, at det er årsagen til deres ansigtsrødme, men affinder sig med tilstanden som værende normal for dem. Rosacea kan være forbundet med lavt selvværd – en meget væsentlig grund til at behandle sygdommen.
 

STADIE 1 - Kraftige rødmeudbrud -  ERYTHEMATØS OG TELANGIECTATISK ROSACEA
Det første stadie af rosacea sygdommen kaldes også Erythematøs og telangiectatisk rosacea.  Dette stadie kendetegnes ved kraftige rødmeudbrud, blussen, karsprængninger, sart hud og generelt ubehag i huden – en varm og brændende fornemmelse. Rødmeudbrud – flushing – forekommer ofte i forbindelse med skiftende varme og kuldepåvirkninger, ved indtag af visse fødevarer, men også emotionelle faktorer kan have en indvirkning. Rødmeudbrud skyldes en hurtig tilstrømning af blod til de små blodkar, som herved udvides – og efterfølgende problemer med tømning af blodkarrene. Med tiden kan tilstanden blive permanent.

STADIE 2 - Bumselignende tilstande og mere permanent rødme - PAPULOPUSTULØS ROSACEA 
Anden stadie af rosacea kaldes Papulopustuløs rosacea.  I dette stadie vil man se en mere permanent rødme, blussen, hævelse, væskeophobning, karsprængninger og aknelignende betændelsestilstande, især på kinderne. Dette kan til forveksling ligne en infektion i huden, men skyldes ikke smitsomme bakterier. I forhold til almindelige bumser – akne – har man ingen hudorme ved rosacea.
Når man har rosacea vil huden typisk være mere tør og ensartet rød end ved akne. Nogle gange kan de bumselignende tilstande gå i sig selv igen.

STADIE 3 - Forstørring af kirtler på næsen - HYPERPLASTISK ROSACEA (RHINOPHYMA)
Det tredje stadie af rosacea hedder Hyperplastisk rosacea (Rinophyma). I denne fase vil man opleve permanent rødme og forstørring af kirtlerne på næsen, idet der sker en fortykning af huden på og omkring næsen. Dette kan medføre at strukturen i området bliver rød og puklet. Hyperplastisk rosacea ses oftere hos mænd end hos kvinder – 95% af tilfældene ses hos mænd.

STADIE 4 - rosacea på øjnene - OCULÆR ROSACEA 
Det fjerde og sidste fase af rosacea hedder Oculær rosacea. Her sætter rosaceaen sig på øjnene, hvilket medfører en fornemmelse af svie og grus i øjnene, samt røde knopper og markante inflammationer omkring øjenlågene.
 
Rosacea udvikler sig ikke nødvendigvis fra stadie til stadie. Man kan gå direkte til f.eks. gå fra stadie 1 til 3, men også forblive på ét stadie gennem lang tid – eller altid.


 
Hvorfor får man rosacea?

Den konkrete årsag til at nogle får rosacea er ukendt, men der kan være flere faktorer der spiller ind. Som førnævnt er kvinder generelt mere udsatte for at blive ramt af rosacea end mænd. Dog er mænd mere ramte af det 3. stadie af rosacea end kvinder - hvor næsen kan blive punklet, grundet permernent rødme og forstørrede kirtler. Andre faktorer der kan spille ind, er parasitten – Demodex folliculorum, abnorm vækst af blodkar i det øverste lag af huden, solens stråler og ikke mindst arvelighed.

MIDEN - DEMODEX FOLLICULORUM
En af faktorerne der kan spille ind, når man taler om årsagen til rosacea er mider - Demodex folliculorum. Denne parasit bor i hårsækkene og kan medføre øget irritation og inflammation, hvis der sker en øgning i udviklingen af miden på og i huden. Undersøgelser har vist forøgede niveauer af Demodex miden hos rosaceapatienter. Den øgede udvikling forårsager øget irritation og inflammation.

ABNORM VÆKST AF BLODKAR I HUDENS ØVERSTE LAG
En anden faktor der kan spille ind, er Vascular Endothelial Growth Factor, også kendt som VEGF. Vascular Endothelial Growth Factor er et signalprotein, der stimulerer produktionen af nye blodkar. Ved rosacea ses en overproduktion af VEGF i hudens øverste lag.
VEGFs normale funktion er at skabe nye blodkar under fosterudviklingen, efter en skade, ved muskelopbygning og for at komme forbi blokerede blodkar. VEGF øger også gennemtrængeligheden af blodkarrene, hvilket resulterer i, at plasma siver ud i det omgivende væv. Når plasma siver ud i det omgivende væv medfører det en inflammation, som forårsager rødme og irritation.

SOLENS UV-STRÅLER
En tredje faktor som kan have en indvirkning på rosacea sygdommen, er solen UV-stråler. Solens UV-stråler medfører frie radikaler, som påvirker huden. UVA-stråler danner naturligt frie radikaler, som kan skade celler og cellekomponenter. Disse frie radikaler menes at bidrage til abnorme blodkar i hudens øverste lag, som kan have en indvirkning på ansigtsrødme og rosacea.

ARVELIGHED
En sidste faktor er arvelighed. Når man kigger på Rosaceapatienter, så har 30-40% et nært familiemedlem, som ligeledes har rosacea sygdommen. Man har endnu ikke kendskab til genet/generne for rosacea og ved derfor ikke præcist hvorfor arvelighed spiller ind.


Hvad kan du selv gøre for at behandle rosacea?
 • For at bedre rosacea kan du dels pleje din hud og dels undgå de udløsende faktorer.
 • Undgå stærk varme og kulde – og undgå store varme/kuldeudsving og stærk (kold) blæst
 • Undgå sauna og meget varme bade
 • Undgå stærkt krydret mad og evt. andre fødevarer
 • Undgå for skrappe kosmetiske produkter og aggressiv eksfoliering
 • Undgå steroidcremer, medmindre lægen har anbefalet dem
 • Brug altid høj eller meget høj solbeskyttelse udendørs - også om vinteren
 • Vælg skånsomme hudplejeprodukter særligt udviklet til din hudtype
 • Hudlægens behandling
Rosacea er en kronisk sygdom og kan ikke kureres.  Sygdommens forskellige symptomer kan dog afhjælpes. Spontan ansigtsrødme, sygdomsrelateret rødme og rosacea i stadie 1 og 2 kan bedres med specialudviklede hudplejeprodukter i tillæg til medicinsk behandling.  Synlige blodkar og karsprængninger (telangiectasia) kan mindskes ved laserbehandling.
 
Behandlingsmuligheder for forskellige stadier af rosacea:

 
STADIE 1

Det første stadie er ofte det sværeste at behandle, da rosacea hud i stadie 1 ofte er sart. I dette stadie kan der anvendes lokalbehandlende cremer, som kan reducere ansigtsrødme. Problemet med lokalbehandlende cremer er at de kan gå ind og irritere den sarte hud. En anden behandlingsform er laserbehandling, som kan have en effekt på karsprængninger og herved reducere ansigtsrødme.

STADIE 2
Dette stadie behandles ofte med en kombination af lokalbehandlende antibiotikacremer og antibiotika i pille form. Begge behandlingsformer har typisk god effekt på rosacea og ansigtsrødme. Karsprængninger i stadie 2 behandles også med laser.

STADIE 3 
Hvis man har rosacea i stadie 3 er behandlingsmulighederne CO2 laser - hvor laseren går ind og fjerner et lag af huden eller et kirurgisk indgre.

STADIE 4 
Behandlingsmulighederne i det 4. og sidste stadie, er daglig påføring af antibiotika creme og/eller antibiotika i pilleform.

Alle de traditionelle godkendte lægemidler mod rosacea virker anti-inflammatorisk. De mest anvendte midler er
 • Tetracykliner og Doxycyklin i lavdosis
 • Metronidazol
 • Azelainsyre
 • Et nyere produkt, Mirvaso, virker karsammentrækkende, så rødme mindskes effektivt i en kortere periode.
Et spørgsmål om graden

FAQ

Send by email

Løbende søgning

Login required

You must log into your Avène account to save this information.


Login or create an account

You can't post more than one comment on a product

Giv din vurdering

* Obligatoriske felter

Mine oplysninger

-Dag
-Måned
-År

Pierre Fabre Group brands:

*Obligatoriske felter

Thanks for sharing!

Your comment has been queued for review by site administrators and will be published after approval.